Zavřít reklamu

Dnešní díl naší pravidelné historické rubriky bude opět souviset se společností Apple. Tentokrát zavzpomínáme na období, které pro tuto firmu rozhodně nebylo lehké – Michaela Spindlera nahradil na postu generálního ředitele Gil Amelio, který doufal, že se mu podaří zachránit skomírající Apple. Připomeneme si ale také představení nízkonákladového počítače TRS-80.

Počítač TRS-80 (1977)

2. února roku 1877 byl Charlesu Tandymu, řediteli společnosti Tandy Corporation a majiteli obchodního řetězce Radio Schack, představen prototyp počítače TRS-80. Tandy na základě tohoto předvedení rozhodl, že začne tento model v srpnu téhož roku prodávat. Název TRS byl zkratkou slov “Tandy Radio Shack” a zmíněný počítač se ze strany zákazníků setkal s vcelku dobrou odezvou. Počítač byl osazen 1.774 MHz mikroprocesorem Zilog Z80, vybaven pamětí 4 KB a běžel na něm operační systém TRSDOS. Prodejní cena základního modelu činila 399 dolarů, díky čemuž si TRS-80 vysloužil přezdívku “počítač pro chudé”. Počítač TRS-80 se přestal vyrábět a prodávat v lednu roku 1981.

Gil Amelio ředitelem Applu (1996)

Gil Amelio se 2. února roku 1996 stal ředitelem společnosti Applu, přičemž na tomto postu nahradil Michaela Spindlera. Amelio byl od roku 1994 členem představenstva Applu, po svém nástupu na post ředitele se rozhodl mimo jiné učinit přítrž finančním problémům firmy. Mezi kroky, ke kterým tehdy přistoupil, patřilo například snížení počtu zaměstnanců firmy o jednu třetinu nebo ukončení projektu Copland. V rámci snahy o vývoj nového operačního systému zahájil Amelio jednání s firmou Be Inc. o odkoupení jejího operačního systému BeOS. K tomu ale nakonec nedošlo a Amelio začal na toto téma vyjednávat s firmou NeXT, za kterou stál Steve Jobs. Jednání nakonec v roce 1997 vyústilo v akvizici NeXTu.

.