Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak jsme poprvé tankovali vodíkové auto na domácí půdě

Stanislav Kolman
Diskuze (77)

Je začátek února nového roku a já si ze svého virtuálního listu automobilových zkušeností odškrtávám další položku. Poprvé jsem řídil a tankoval vodíkové auto.

Coby redakce Auto.cz už s vodíkovými auty nějakou tu zkušenost máme. Naposledy převzal klíčky od vodíkového Hyundaie Nexo kolega Ondra Mára a společně s redaktorem Martinem Jeníkem ze Světa motorů vyrazili na dobrodružnou výpravu z Bruselu do Prahy. Po cestě zjišťovali, jak se vodíkovým autem cestuje, ale třeba i to, jak (ne)náročné je samotné tankování na vodíkových čerpačkách.

Ondra tehdy informoval, že jedno z naplánovaných tankování neprobíhalo úplně ideálně. Nedařilo se totiž načíst členskou kartu společnosti H2.Live, která je pro natankování vodíku v okolních zemích nezbytná. Chybička se vloudila, na další stanici už všechno fungovalo přesně podle plánu (video níže) a kluci úspěšně dorazili do Prahy.

Tady byste ale veřejnou čerpací stanici pro vodíkové vozy hledali marně. První dvě pumpy v Praze na Barrandově a Litvínově se otevřou v průběhu letošního roku, třetí brněnská pak v roce dalším. Záchytný bod pro vodíkové dobrodruhy představuje na našem území jediné místo – neveřejná čerpačka v Neratovicích vzdálená asi pětadvacet kilometrů od naší redakce.

Vodíkový stojan tady vznikl v roce 2009, aby obstaral provoz experimentálního vodíkového autobusu. Neveřejnost čerpačky má svá specifika. Pokud tu chce například někdo ze zahraničí vůz dotankovat, je třeba předchozí domluva a proškolená asistence. Moderní vodíková auta jsou dnes připravena na tlak 700 barů. Neratovická plnička však „umí“ jen 350 barů, takže Hyundai Nexo lze natankovat jen z poloviny.

Na stojanu nacházíme dvě hadice s různými konektory na koncích. „Starší a robustnější typ se využíval dříve. Dnes všechny nákladní vozy, autobusy a osobní automobily využívají novější typ se snazší manipulací,“ vysvětluje nám přímo na místě Aleš Doucek, vedoucí vývoje vodíkových technologií z výzkumného ústavu ÚJV Řež. A následná názorná ukázka mě přesvědčuje, že manipulace s novějším konektorem je násobně jednodušší.

Přecházíme tedy k samotnému dotankování právě zkoušeného Hyundai Nexo, na jehož test se můžete těšit v následujících dnech. Jak celý proces probíhá se pod taktovkou pana Doucka dozvíte ve výše přiloženém videu. A protože to bylo moje vodíkové poprvé, měl jsem k tankování i vodíkovému pohonu ještě několik doplňujících otázek.

Po dokončení celého procesu sedáme do auta a zjišťujeme, že vůz opravdu ukazuje doplněnou polovinu zásob a dojezd zhruba 300 kilometrů. Za ideálních podmínek by Nexo mělo zvládnout 666 km na jednu nádrž, respektive nádrže. V útrobách automobilu jsou celkem tři na 6,3 kg vodíku. A samotná jízda? Hodně podobná bateriovému elektromobilu. Provoz je tichý a plynulý, v nízkých rychlostech doprovázen kosmickým zvukem. Odlišností je především vypouštění vody, která se nahromadila reakcí vodíku a kyslíku. Stane se tak po každé jízdě, případně můžete vypuštění vyvolat tlačítkem v interiéru. To si ale ukážeme v dalším videu, kde se zaměříme na nevšední prvky tohoto korejského vodíkového vozu.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (77)

Doporučujeme

4. 2. 2021 14:48
vodik....
....ten mel sanci tak pred 30-20 lety, dneska se nema moc sanci prosadit diky sve prilisne cene, a k jeho smule ta cena nemuze klesnout o moc niz ani kdyz se bude vyrabet opravdu ve velkem, a k reaktorum kde je vodik odpadnim mediem mame daleko asi tak, jako k osidlovani planet v sousedni galaxii

vodik v osobni doprave proste nedava smysl ekonomicky, reknete lidem ze si maj poridit auto kde palivo stoji tolik, ze kdys si poridi benzinovej 6-8 valec tak to bude jezdit za podobny peniz jako ten vodikovej kocar, takove to kdys prijdete do Toyoty a Lexusu a tam vedle sebe stoji treba ES 300h za 1.3 az 2 mice se kterym se da jezdit za cca 2 az 2.20 na km a Toyota Mirai co zacina na 1.8 milionu a km jizdy vyjde cca na 4 az 4.2 koruny(o servisnich nakladech na vodikove auto radsi ani nemluve, majitele prvni generace jiste radi zaspivaj jak je to rocne stoji prez 3 tisice eur na pravidelnem servisu), jo zive vidim ten stestim a blahem hykajici dav stojici frontu na tu Mirai :-[]
Avatar - Barrichello
4. 2. 2021 00:10
Re: Vodík je budoucnost
Vodík je slepá cesta a že si pár lidí myslí že ne. To si mysleli i o wankelu, atomovém pohonu vlaků a aut, pohonu plynovou turbínnou a milionu dalších věcí a NIC Z TOHO SE NEUJALO.

Blbý co vědce. Tihle všichni si taky mysleli že dělaj něco nového a převratného a vono KULOVY, Nalznnec, Kulový :-) :-) :-)
Avatar - Hammunasakra
3. 2. 2021 21:02
Re: Vodík je budoucnost
Tobě zatím FAKT nedošlo http://www.hybrid.cz/…luje-kolem-sveta KDO je tady VŮL? :-)
Avatar - Blue Sun
3. 2. 2021 19:03
Re: Vodík je budoucnost
Oceán! :-D To je vůl jak anděl...
Avatar - Hammunasakra
3. 2. 2021 17:35
Re: Vodík je budoucnost
Neztrapňuj se víc než je nutné. Najdi koule a řekni (aspoň) CO je to ten IDEOLOGICKY ZABARVENÝ PLÁTEK

Novilhářů je dost = a část lidí je ráda cituje = hoaxy sou fakt svinstvo

Ale ty bojuješ PROTI úplně JINÝMU SVĚTU https://www.national-geographic.cz/…o-cely-svet.html