Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Facebook má problém: Unikla nahrávka, na které šéf sítě „prahne“ po spolupráci s Bidenem

Autor: sova - 
2. února 2021
22:17

Videozáznam, který se nově objevil na veřejnosti, zobrazuje zakladatele a generálního ředitele Facebooku Marka Zuckerberga a další vedoucí pracovníky společnosti, kteří přiznávají, že mají „příliš velkou moc“, a zároveň vyjadřují dychtivost pracovat s administrativou amerického prezidenta Joea Bidena. Nahrávku zveřejnila krajně pravicová americká skupina s názvem Project Veritas. Ta se zaměřuje na odkrývání praktik, jako jsou korupce nebo manipulace v mainstreamových a progresivních amerických médiích. Projekt však také často pracuje s dezinformacemi a během své činnosti se nebojí ani šíření konspiračních teorií. Do širokého povědomí veřejnosti zprávu rozšířila americká stanice Fox News.

Video pochází z konferenčního hovoru vedení Facebooku a skupina jej měla získat od nejmenovaného „insidera“.

„Během prvního dne ve funkci vydal prezident Biden řadu výkonných příkazů v oblastech, na kterých nám jako společnosti opravdu velmi záleží,“ říká Zuckerberg ve videu z 21. ledna.

Zuckerberg se těší na spolupráci s Bidenovou vládou

„Myslím, že to vše byly důležité a pozitivní kroky a těším se na příležitosti, kdy bude Facebook schopen spolupracovat s novou administrativou na některých z jejich hlavních priorit, počínaje reakcí na probíhající koronavirovou pandemii,“ dodává CEO Facebooku.

Na jedné z nahrávek je slyšet i bývalý vicepremiér Spojeného království Nick Clegg a současný viceprezident Facebooku pro globální záležitosti společnosti. Clegg vyjadřuje slova uznání pro světové vůdce, kteří se vyslovili proti rozhodnutí společnosti zablokovat účet tehdy ještě současného prezidenta USA Donalda Trumpa po nepokojích v Kapitolu 6. ledna.

„Demokratická pravidla nejsou. Zatím záleží  jen na nás“

Podle Clegga kritici Facebooku říkají, že „to ukazuje, že soukromé společnosti mají příliš velkou moc a tato rozhodnutí by měla činit pouze způsobem, který je rámován demokraticky dohodnutými pravidly.“

„S tím souhlasíme, s tím souhlasíme,“ je slyšet Clegg. „Mark by v tom mohl mít jasno, v ideálním případě bychom tato rozhodnutí nepřijímali sami. Přijímali bychom tato rozhodnutí v souladu s demokraticky dohodnutými pravidly a principy. Jenomže v tuto chvíli demokraticky dohodnutá pravidla neexistují. Stanoviska prozatím záleží stále jen a jen na nás,“ přiznává bývalý lídr britských Liberálních demokratů na nahrávce.

Facebook prozatím žádný komentář k nahrávkám neposkytl ani Fox News, ani jinému médiu.

tryskomys ( 7. srpna 2021 05:55 )

Je vidět,jak peníze ovlivnují i takové internetové firmy,kde je,ale ta svoboda slova,kdy tam mohou plácat nesmysly,různé rychlokvašky a lháři,z toho co dnes vydávají za pravdu se zvedá lidem jen žaludek.

renalek ( 3. února 2021 00:17 )

Miluji,když mně jeho nohsledi zablokují na fb bez soudu- za co konkrétně !!!

Zobrazit celou diskusi