Tisíce seniorů si objednávají zájezdy do zahraničí. Věří, že po očkování bude cestování zase bezpečné
Ilustrační foto: ingimage.com

Tisíce seniorů si objednávají zájezdy do zahraničí. Věří, že po očkování bude cestování zase bezpečné

3. 2. 2021

Lidé se už nemohou dočkat, až vycestují do zahraničí na letní dovolenou. Cestovní kanceláře hlásí velký zájem o zahraniční pobyty a vyrazit za hranice se nebojí ani senioři. Věří, že se situace po vakcinaci uklidní a ve vybraných destinacích se zase vše vrátí do normálu.

Strašák koronavirus vášnivé cestovatele neodradí ani od letošní dovolené. Přední české cestovní kanceláře hlásí velký zájem o letní dovolenou v zahraničí. Lidé si objednávají zájezdy do všech oblíbených destinací jako je Egypt, Tunisko, Španělsko, Itálie či Řecko. A rozhodně nejde jen o mladé turisty, zahraniční dovolené objednávají i tisíce lidí ve věku nad šedesát let.

„Prodej zájezdů na léto 2021 jsme spustili již koncem října loňského roku a od té doby evidujeme ze strany klientů nad očekávání vysoký zájem. Je vidět, že Češi touhu po cestování neztratili, pro mnohé z nich je dovolená u moře nenahraditelný fenomén, o který se nechtějí nechat připravit,“ říká Ondřej Rušikvas, provozní ředitel cestovní kanceláře Blue Style. Jeho slova potvrzuje také cestovní kancelář Exim Tours.

„Lidé nepřestali chtít cestovat. Vidíme to na momentálním zájmu o exotické destinace. Lidé utíkají před lockdownem do tepla, chtějí alespoň na týden nebo dva odjet třeba do Spojených arabských emirátů, na Kapverdské ostrovy, Zanzibar, nebo do Egypta. To jsou aktuálně nejoblíbenější destinace. Věříme, že se podaří rychle zvládnout očkování a země se zase vrátí k normálním poměrům,“ uvedl Petr Kostka z Exim Tours.

A velký zájem klientů hlásí také marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný. „Musím říct, že prosincové prodeje předčily naše očekávání a v podstatě atakovaly čísla z loňského roku. Největší zájem je zatím o Řecko a Bulharsko, na třetím místě je pak Turecko. A mohu potvrdit, že mezi našimi klienty je velká část osob starších 60 let,“ uvádí Petr Šatný.

Vakcinace otevře dveře do nejoblíbenějších destinací

Právě očkování, do kterého se naplno pustily všechny země, je podle klientů cestovních kanceláří nadějí, že se do léta situace v nejoblíbenějších destinacích dostane do normálu.

„Už mám objednaný zájezd na Korfu. Jezdíme tam s přítelkyní každý rok na tři týdny. Teplo a moře mě nabíjí na celý rok. Nemohu se dočkat, až pojedu,“ těší se šestašedesátiletá Marie Komárová z Brna. Koronaviru se nebojí. „Nechám se naočkovat, jediného, čeho se bojím, je to, abych vakcínu dostala včas, tedy aby vakcín bylo dostatek,“ říká paní Komárová.

Podobně to vidí i další vášnivá cestovatelka Jiřina Vitásková z Prahy. „Nedovedu si představit, že bych letos neodcestovala. Mám ráda poznávací zájezdy a v posledních dvou letech jsem absolvovala také zájezdy spojené s turistikou. Na začátek června máme s mužem objednaný zájezd na Madeiru a v říjnu chceme s kamarádkami na jih Itálie. Podmínky cestovek nikdy nebyly tak příznivé jako nyní, tak toho chceme využít,“ vysvětluje třiašedesátiletá paní Jiřina, která také počítá s tím, že se nechá na jaře naočkovat.

Na vakcinaci velké části obyvatelstva spoléhají i cestovky. „Věříme, že se situace brzy vrátí do normálu a cestování se nejpozději do léta opět stane běžnou a oblíbenou zábavou, čemuž jistě pomůže jak vakcína, tak i výrazně levnější testování. A Když se podíváme, jak v klidu a bez zásadních problémů proběhlo z pohledu cestování loňské léto a ti, kteří na dovolenou vyrazili, byli více než spokojeni, tak věřím, že letos by to mělo být úplně v pohodě,“ říká Petr Šatný z Alexandrie.

Podle Tomáše Hubky, spolumajitele cestovní kanceláře Defin travel, která se zaměřuje na seniory, je možné, že pro pohodlné cestování se budou v časem využívat očkovací průkazy. „Kdy to bude, si netroufnu predikovat. Vše bude záviset na rychlosti a účinnosti očkování. To je však teprve na začátku. Snad se vše pořádně rozeběhne a napomůže to k celkovému uklidnění a navracení se do normálního stavu,“ věří Tomáš Hubka.

Cestovky vrátí zálohy v případě nepříznivé epidemické situace

Cestovní kanceláře lákají letos klienty hned na několik výhod. Na rozdíl od předchozích let vybírají od klientů minimální zálohy, ale především ve smlouvě zaručují možnost stoprocentního storna. Například u Delfin travel klienti nyní zaplatí za zájezd pouze minimální zálohu cca 990 korun, přičemž cestovka garantuje vrácení peněz v případě, že se zájezd neuskuteční. "U zájezdů zakoupených do 31. března bude možné bezplatně změnit rezervace 60 až 7 pracovních dnů před odletem dle typu zájezdu," doplňuje Tomáš Hubka.

Také u Exim Tours klient platí pouze jednu zálohu ve výši 990 Kč za osobu a zbytek doplatí až 30 dnů před odletem. Klient má možnost zdarma zrušit zájezd ještě 30 dnů před odletem, přičemž cestovka vrátí hotovost.

Vrácení peněz z důvodu neuskutečnění zájezdu kvůli covid-19 je samozřejmostí také u cestovní kanceláře Blue Style, která u first minute zájezdů vybírá zálohu 1 500 korun. Jak uvedl Ondřej Rušikvas z Blue Style, senioři si u této cestovní kanceláře letos nejvíce kupují zájezdy do Tuniska. „To nabízí krásné pláže s pozvolným vstupem do moře a skvělé služby za velmi atraktivní ceny. Klienti 60+ sem vyrážejí nejčastěji v období květen – červen nebo září – polovina listopadu,“ říká Rušikvas.

U Eximu se zase nejvíce prodává Egypt, Turecko, Řecko a cestovka letos do nabídky zařadila také Ibizu, Menorcu, Santorini, a také odlety z Pardubic. A novinky ve své nabídce připravuje také Delfin tavel. Konkrétně to bude turistika na Gran Canarii, Mallorce, Ibize a Formenteře.  

Obavy z cestování

I přes výhodné nabídky cestovních kanceláří se celá řada seniorů zlákat nenechá. Kvůli koronaviru mají mnozí senioři z cestování do zahraničí obavy. "Pochybuji, že letošní sezóna bude pro cestování do zahraničí příznivá. Po nabídkách cestovních kanceláří se raději nedívám, aby mi to nebylo líto," uvedla například Alena Tollarová, aktivní čtenářka portálu i60. Podobně se vyjádřila napřáklad také Marie Seitlová. "Ráda cestuji, ale v této době mě to vůbec neláká. Snad bude za čas líp a někde se ještě podívám," sdělila v naší anketě. Strach má i paní Dana Divišová: "Ne, představa, že se odněkud nedostanu domů, mne děsí předem."

cestování dovolená moře
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%