Hlavní obsah

Křetínský verze 2.0. Od energetiky k obchodu a pořád proti proudu

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Daniel Křetínský.

Reklama

Třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský mění kurs. Dvacet let rostl na energetice, teď v ní už nevidí perspektivu. Zacílil na obchod a rychle v něm stoupá.

Článek

V pátek 19. února se koná valná hromada německého obchodního obra Metro A. G. Do dozorčí rady poprvé zasedne reprezentant největších akcionářů, tedy Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Ti v Metru od konce loňského roku kontrolují přes 40 procent akcií.

Do Metra vysílají Romana Šilhu, šéfa fúzí a akvizic svých firem EP Global Commerce a Vesa Equity Investment. Zkušeného investičního matadora Křetínský s Tkáčem přetáhli loni v létě bance UniCredit, pro kterou z Vídně řídil korporátní a investiční bankovnictví ve středo-východní Evropě, Rusku a Turecku. Šlo tehdy o výraznou posilu malého týmu, který připravuje Křetínského nové investice směřované mimo energetiku.

Týmu, který pozvolna mění podobu Křetínského impéria.

Metro AG

Nadnárodní společnost se sídlem v Německu. Specializuje se na velkoobchod s potravinami.

Má téměř 100 tisíc zaměstnanců.

Provozuje 678 velkoprodejen ve 24 zemích (Evropa, Rusko, Asie).

V Česku podniká pod značkou Makro.

V 10 státech provozuje rozvážkové služby hlavně pro restaurace, rozvíjí online služby.

Hospodaření za fiskální rok 2019/20:

Tržby 25,6 mil. eur (meziročně -5,4 %)

Ztráta: -146 mil. eur (2018/19: zisk 421 mil. eur)

Když Křetínský s Tkáčem v létě roku 2018 kupovali v Metru první 7,3procentní balík akcií, nevypadalo to jako strategická, ale spíš příležitostná investice. Pak však systematicky akcie přikupovali, loni na podzim se dostali ke 30 procentům a vyhlásili dobrovolnou nabídku odkupu. Na přelomu roku se jejich EP Global Commerce stala v Metru největším, dvoupětinovým akcionářem.

Tím však jízda nekončí. „Naším záměrem je získat během následujících 12 měsíců další hlasovací práva,“ oznámila EP Global Commerce akcionářům Metra začátkem listopadu. Plán pořád platí.

„Naše investice do skupiny Metro je strategická a dlouhodobá. Mohu vyloučit spekulace, že zvažujeme prodej našeho podílu. Naopak jsme rádi, že jsme se stali zřetelně nejvýznamnějším akcionářem, a těšíme se na užší konstruktivní spolupráci s vedením a zaměstnanci,“ potvrzuje pro SZ Byznys Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

Nejde ale jen o Metro.

Další společná Křetínského a Tkáčova firma Vesa Equity v minulých dvou letech koupila podíly ve francouzském retailovém řetězci Casino (obr s 12 tisíci obchody v Evropě, Latinské Americe i Asii), v britské síti supermarketů Sainsbury's a v největším americkém prodejci sportovních bot Foot Locker. Loni se stali také největšími podílníky britské pošty Royal Mall. Ve všech případech šlo – počítáno v korunách – o několikamiliardové nákupy.

Kromě retailových firem Křetínský s Tkáčem systematicky pokračují také v mediálních investicích, byť posledním zářezem jejich Vesy je už předloňský nákup čtyřprocentního podílu v německé televizní skupině ProSiebenSat1.

Proti sentimentu trhu

Obrat v záběru Daniela Křetínského (právě on je v dlouholetém tandemu „dealmakerem“, Tkáč hlavně dodává svůj díl kapitálu) je zřejmý: od energetiky, na níž impérium dvacet let rostlo, se obrátilo k obchodu s potravinami a spotřebním zbožím. Podle Křetínského ale zase o tak zásadní změnu nejde: „Obecné principy jsou velmi podobné, i když došlo k zásadnímu posunu spočívajícím ve významnější diverzifikaci mimo energetiku,“ řekl pro SZ Byznys.

Obchod podle něj od energetiky zas tak daleko není. „Pořád respektujeme princip, že se soustředíme na odvětví pokrývající nesporné, až základní lidské potřeby s jasnou přidanou hodnotou pro zákazníky. Kromě výhody spočívající ve vysoké legitimitě těchto aktiv je další výhodou i zpravidla menší volatilita (nestabilita, pozn. red.) a vyšší předvídatelnost hospodaření,“ vysvětluje.

Podle čeho si tedy vybírá nové investiční cíle? Podmínkou je podle něj „atraktivní, nebo alespoň rozumná valuace aktiva“. A protože cena aktiv stoupá tam, kde roste poptávka, obvykle nejde Křetínský s davem. „Stále často investujeme proti většinovému sentimentu trhu,“ říká.

Proti trhu šel celou minulou dekádu, když po Evropě skupoval uhelné doly a elektrárny, které začali tradiční investoři pod politickým tlakem opouštět. Křetínský své fosilní firmy kupoval za minimální ceny a sázel na to, že než definitivně skončí, dá se na nich ještě pár let vydělávat. Díky tomu taky postupoval po Evropě. „Nákupy uhelných aktiv pro nás byly vstupenkou do některých zemí,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys už předloni jeho energetický manažer Jiří Feist.

EPH – Energetický a průmyslový holding

  • Základ Křetínského impéria.
  • Křetínský jej začal budovat v roce 2001 pro finanční skupinu J&T, jejímž byl zaměstnancem.
  • V prvních letech EPH rostl i díky spolupráci s ČEZ, od níž nakoupil významná aktiva.
  • Roku 2009 se EPH vyčlenil do samostatného holdingu, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard Kč, vlastnil dvě desítky českých firem, zaměstnával šest tisíc lidí.
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 mld. Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku. Křetínský zvedl svůj podíl na 37 procent, zbytek zůstával partnerovi J&T Patriku Tkáčovi a investorům kolem J&T.
  • Dnes EPH působí v devíti evropských státech. V posledních letech investuje do zelených technologií. V Itálii, Francii a Velké Británii má elektrárny na biomasu, v Irsku a Německu postavil velkokapacitní bateriová úložiště.

Téměř nic se podle Křetínského nezměnilo ani na jeho metodách: „Každé naše investiční rozhodnutí je podloženo velmi detailní interní analytickou prací. Současně vždy paralelně pracujeme na množství akvizičních nebo investičních příležitostí a právě z jejich porovnávání a vzájemné konfrontace vychází závěrečné rozhodnutí,“ popisuje.

Nenápadný start

Proč právě média a obchod? K obojímu se Křetínský dostal tak trochu shodou okolností. Retail si poprvé osahal, když kolem roku 2014 začal spolu s Patrikem Tkáčem financovat e-shopové projekty Jakuba Havrlanta, zakladatele později vytvořené Mall Group. Původně šlo spíš o start-upovou investici, Křetínský však rychle pochopil potenciál internetového retailu, s Havrlantem dál spolupracovali a přitáhli k Mallu i Petra Kellnera. Dnes je Mall Group největší hráč středo- a východoevropské e-commerce s pobočkami v sedmi státech.

Do mediálního světa Křetínský (opět v tandemu s Tkáčem) vstoupil koupí české filiálky vydavatelství Ringier Axel Springer v roce 2013. Vypadalo to, že tentokrát oproti svým zvykům „jde s trhem“. Že mu nejde o byznys, ale spíš o pořízení pověstného „atomového kufříku“, tedy o zajištění vlivu na politiku a společnost, jak se o to snažili vlastními mediálními nákupy jeho miliardářští kolegové s Andrejem Babišem v čele.

Jenomže Křetínský i k této aktivitě přistoupil po svém a začal budovat nadnárodní mediální impérium. Dnes vlastní (s Tkáčem a Peterem Korbačkou z J&T) kromě českého Czech News Center se čtyřmi deníky, časopisy, weby, tiskárnami, knižním vydavatelstvím Euromedia a sítí knihkupectví Luxor také síť rádií v Česku a Rumunsku. K tomu ve Francii dva velké lifestylové časopisy a podíl ve vlivném deníku Le Monde. Desetiprocentní minoritu pak Křetínský s Tkáčem koupili i v německé televizní skupině ProSiebenSat.1.

Proměna impéria

Hlavním motorem zisku je u Křetínského pořád energetika. „Celý EPH, tedy původní Energetický a průmyslový holding, dnes generuje hrubý provozní zisk EBITDA přes dvě miliardy eur. Jen samotné Metro AG, v němž máme podíl mírně nad 40 procenty, vykazuje EBITDA kolem jedné miliardy eur. A tržní hodnota portfolia Vesa Equity Investments aktuálně osciluje kolem dvou miliard eur, s externím dluhem pod 800 milionů eur,“ porovnává tradiční a nový byznys Křetínského mluvčí Častvaj.

„Významně rostoucí hodnotu mají naše investice v e-commerce, zejména vzhledem k silnému růstu v roce 2020. Mediální aktivity jsou pro nás principiálně velmi významné, ale ekonomicky méně relevantní,“ dodává.

Poměr energetiky a nových odvětví se tak rychle mění. Tomu se přizpůsobuje i podoba celého impéria, které na přelomu roku změnilo strukturu. Strategické investice se přesunuly pod nový zastřešující holding EP Corporate Group.

Tato vznikající skupina bude mít čtyři divize: energetiku, kamenný obchod, e-commerce a média, pátou dcerou je fotbalová Sparta Praha. Časem má vzniknout ještě šestá divize, pod niž se vyčlení realitní investice. Ve všech divizích má Křetínského EP Corporate nadpoloviční většinu, partnerem mu je vždy Tkáč, někde i další investoři.

Naproti tomu firmy, v nichž Křetínský s Tkáčem kontrolují přes Vesa Equity Investment jen minoritu, se zhruba do měsíce začlení do nového sesterského holdingu EP Equity Investment.

Investice zastřešené Vesou jsou určeny jednak k růstu – a pokud by se některou z těchto firem podařilo ovládnout, putovala by do sesterského strategického holdingu EP Corporate. Ale Vesa také poslouží u příležitostných obchodů. Jeden takový Křetínský předvedl loni v létě, když pro Vesu koupil rostoucí akcie retailového amerického obchodního řetězce Macy's, aby je za měsíc prodal s miliardovým ziskem.

Návrat ztraceného Tkáče

Koncem loňského roku došlo ještě k jedné pozoruhodné události. Křetínského někdejší šéf z J&T, teď už dlouholetý spoluinvestor Tkáč, se vrátil jako akcionář do původního Energetického a průmyslového holdingu EPH, který opustil před pěti lety.

Odcházel ve zlomovém momentě, poté, co s Křetínským odprodali minoritní podíl infrastrukturní části EPH investičnímu fondu Maquarie. Křetínský si tehdy splnil svůj sen. Stal se bezvýhradným vlastníkem EPH, konečně vlastnil své životní dílo. Tkáče tehdy částečně vyplatil z výnosu obchodu s Maquarie, zbytek ceny ve výši asi čtyř miliard korun mu měl splácet ještě řadu let.

V praxi to nakonec dopadalo tak, že Tkáč dostával od Křetínského peníze z EPH, aby je obratem vkládal do dalších společných obchodů v německém Metru, v e-commerce, v retailu nebo v mediích. Loni Křetínský usoudil, že tenhle způsob přesouvání peněz nemá smysl, a vyzval partnera k návratu do EPH.

S Tkáčem pochopitelně zůstává v EPH i jeho kapitál. „Tento krok otevře prostor pro ještě silnější akviziční růst skupiny,“ okomentoval to Křetínský.

S energetikou nekončíme

Už z toho je znát, že Křetínský nad energetikou kříž zatím rozhodně nedělá. Nepřestává jí věřit i přes obrovské změny, jimiž obor prochází. „Největší problém není zásadní změna v perspektivě investic v energetice, ale spíš absence příležitostí,“ říká.

Hlavní jistotou energetických investorů zůstává infrastruktura v podobě plynovodů nebo teplárenských sítí. Jenomže tato aktiva odolná vůči krizím a otřesům trhu se podle Křetínského změnila v úzkoprofilové zboží. „V kombinaci s velkým nárůstem globální likvidity, která do těchto aktiv směřuje, a s poklesem úrokových měr jde cena aktiv logicky obrovsky nahoru a valuace pro nás přestávají být atraktivní. Podobné je to i u akvizic regulovaných nebo kontrahovaných obnovitelných zdrojů,“ říká.

Podle Křetínského nejsou už levně k mání ani klasické fosilní elektrárny, jaké nakupoval dřív. „I tam se konkurence a cenová úroveň paradoxně zvýšila, ačkoli trh je, zejména kvůli akcelerujícímu tempu změn politických zadání a intervencí méně predikovatelný. Investiční riziko je tak vyšší, než bylo před několika lety,“ říká.

Zatímco prudký nárůst cen infrastrukturních aktiv a regulovaných obnovitelných zdrojů považuje za logický, růst cen u elektráren je podle něj „do značné míry neodůvodněný nebo rizikový“. „Proto je naše akviziční úspěšnost menší než v minulosti,“ vysvětluje vládce EPH.

Jak tedy chce v energetice dál růst, když není co kupovat za rozumné ceny? „Významný pilíř růstu EPH začne tvořit vlastní business development,“ říká Křetínský. „Budeme investovat do výstavby vybraných plynových zdrojů – to v případech, kde jsme vysoutěžili dlouhodobé kapacitní kontrakty. A dále do obnovitelných zdrojů na vlastních pozemcích,“ řekl. Tkáčův kapitál určitě nebude v EPH ležet ladem.

Reklama

Doporučované