Hlavní obsah

Okamžitě vyřešte zmatek na irské hranici! vyzval Johnson EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Britský premiér Boris Johnson očekává naléhavou reakci Bruselu na přetrvávající problémy v Severním Irsku. Ty způsobil odchod Spojeného království z Evropské Unie společně s tahanicí o vakcíny. Podle šéfa londýnské vlády podkopala Evropská komise brexitovou dohodu a způsobila nejistotu na hranicích. Šéfka komise Ursula von der Leyenová rezignaci odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

EU se minulý týden poněkud kontroverzně pokusila zamezit přepravě vakcín z Irské republiky (člen EU) do Severního Irska, které je součástí Spojeného království. Očkovacích látek je totiž nedostatek a Evropská komise se tak snaží jejich vývoz regulovat.

Krok okamžitě odsoudila v podstatě celá britská politická garnitura. Severoirská premiérka ho označila jako „neuvěřitelný akt nepřátelství”. Fakticky by totiž mezi irskými státy muselo vzniknout to, čemu se říká „tvrdá hranice”.

EU nakonec nebude bránit vývozu vakcín do Severního Irska

Evropa

To odporuje nejen brexitové smlouvě, ale i Velkopáteční dohodě, která v minulém století ukončila třicetileté nepokoje na irském ostrově a ukotvila Severní Irsko jako součást britského království.

Média označila tahanici o vakcíny jako „fiasko”. Podle deníku Sunday Telegraph dokonce několik úředníků vyzvalo předsedkyni komise Ursulu von der Leyenovou k rezignaci. „Musí odejít. Hned,” cituje deník jednoho diplomata.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Šéfka komise se v úterý odmítla omluvit a uvedla, že by ji lidé měli hodnotit až po uplynutí celého mandátu, který jí vyprší v roce 2024. „Děláme chyby každý den. Každý den se učíme. S koronavirovou pandemií je to jako na horské dráze,” řekla.

Výhrůžky a obavy z násilí

Ve středu se k situaci v Severním Irsku sejdou zástupci jak Británie, tak Severního Irska i EU. Londýnský kabinet bude zastupovat vysoce postavený ministr Michael Gove, Brusel pak místopředseda komise Maroš Šefčovič. Za Belfast na jednání dorazí již zmíněná premiérka Arlene Fosterová a její zástupkyně Michelle O'Neillová.

„Hranici nechceme!“ Irská domobrana kvůli brexitu vyhrožuje kontrolorům

Evropa

Gove a Šefčovič spolupředsedají Radě pro partnerství ustavené britsko-unijní obchodní dohodou, která má pravomoc přijímat závazná rozhodnutí v otázce budoucích vztahů EU a Británie.

Premiér Johnson před jednáním avizoval, že závazkem britské vlády vůči obyvatelům Severního Irska nic neotřese. „Nedávné kroky EU podkopaly protokol a z pochopitelných důvodů vyvolaly obavy,” napsal. Zároveň vyzval unijní stranu, aby „přetrvávající problémy vyřešila”.

Situace v Severním Irsku se navíc v posledních dnech ještě vyostřila. V přístavech se objevily nápisy, které vyhrožují zaměstnancům pohraničních kontrol. Evropská komise je kvůli tomu radši požádala, aby nechodili do práce.

Na dveřích některých poslaneckých kanceláří místních politiků se zanedlouho objevily další znepokojivé vzkazy. Odborníci varují před návratem polovojenských skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám