Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Muž na Floridě zastřelil dva agenty FBI. Sledoval je kamerou u zvonku, pak spustil palbu skrz dveře

Svět

  14:32
FLORIDA/PRAHA - Smrt dvou agentů, zranění dalších třech a údajná sebevražda útočníka, kterého chtěli zadržet. Taková je bilance po úterním zásahu Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve městě Sunrise na Floridě. Jde o první zabití agentů ve službě od roku 2008.

Událost provázel smutek a emoce. foto: ČTK

Muž byl podezřelý v případu násilí na dětech a držení materiálu o jejich pohlavním zneužívání. Agenti FBI jej chtěli zatknout v bytovém komplexu Water Terrace. Policisté dům obklíčili a plánovali, jak do něj vniknou, co ale poté následovalo, nikdo nečekal.

Smrt dvou agentů, zranění dalších třech a údajná sebevražda útočníka, kterého...
Scenérie na místě, kde došlo k tragédii.

Podezřelý totiž podle listu Miami Herald sledoval přicházející agenty kamerou umístěnou u zvonku a skrze dveře spustil palbu útočnou automatickou puškou. Na otázku, kolik výstřelu padlo, mluvčí Policie Sunrise Otishia Browningová-Smithová dle BBC odpověděla: „Příliš mnoho na spočítání.“

FBI kvůli útoku na Kapitol stíhá více než 170 lidí. Mezi nimi i dva členy Proud Boys, kteří čelí obvinění ze spiknutí

Po střelbě na agenty se muž v domě zabarikádoval a později se podle New York Post sám zabil. Jiné zdroje informují jen o jeho smrti s tím, že příčiny jsou nejasné a celý případ se stále vyšetřuje.

Již nyní je ale známá bilance zásahu. Ředitel FBI Christopher Wray uvedl, že na následky zranění zemřeli Daniel Alfin a Laura Schwartzenbergerová. Další dva agenti jsou v nemocnici ve stabilizovaném stavu, třetí se léčí doma. „Každý den zvláštní agenti FBI čelí nebezpečí, aby ochránili životy Američanů,“ uvedl Wray s tím, že organizace bude vždy vděčná za statečnost, kterou Alfin a Schwartzenbergerová prokázali. 

„Soucítíme s rodinami agentů. Dokážu si představit, jak se cítí. FBI nyní shromažďuje informace, jak k události došlo,“ cituje slova amerického prezidenta Joea Bidena server NBC News.

Joe Biden během svého proslovu k tragické události.

Podle CNN pracoval šestatřicetiletý Alfin na případech zločinů páchaných na dětech déle než šest let, agentem byl od roku 2009. Schwartzenbergerová byla u FBI od roku 2005 a vyšetřování zločinů na dětech se věnovala přes sedm let.

Poslední smrt ve službě FBI
Události na Floridě jsou prvními od roku 2008, kdy zemřel ve službě agent FBI. Tehdy byl Samuel S. Hicks zastřelen v Pittsburghu, když vstoupil do domu muže podezřelého z obchodu s drogami.

Zločinec utíkal agentům FBI jako James Bond. Plaval s podvodním skútrem, helikoptéra ho stopovala pomocí bublin

Nejznámější incident se pak udál před pětatřiceti lety v blízkosti Miami. FBI pronásledovala bankovní lupiče, ti zahájili palbu, dva agenty zabili a dalších pět zranili, z toho tři velmi vážně. Podle CNN šlo o zlomový okamžik v historii FBI, protože poté její členové dostali namísto revolverů poloautomatické ruční zbraně a změnil se také jejich výcvik.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.