Na městském hřbitově v Lipníku nad Bečvou odhalili dvoumetrový kovaný kříž s květem vlčího máku

Připomíná smrt bezmála sedmi set vojáků různých národností, kteří zemřeli v letech 1914 až 1920 v tehdejším lipnickém vojenském lazaretu.

Nový kříž připomínající válečné padlé v Lipníku nad Bečvou

„Bylo jich tady v Lipníku pohřbených celkem 674,“ říká kronikářka města Jarmila Musilová a předčítá jména vojáků, kteří zemřeli v lipenském lazaretě.

Dosud smrt vojáků v Lipníku připomínal jen malý žulový patník na městském hřbitově. Teď jej nahradil dvoumetrový kovaný kříž. Jeho autorem je umělecký kovář Jiří Jurda. Pro jeho ztvárnění ho prý inspirovaly protipěchotní zábrany. Kříž pak ještě ozdobil květem vlčího máku. „V každém díle by mělo být určité napětí, kontrast. Tady mi přijde, že ten kvítek zjemňuje tu hrubost toho kříže a dává naději do budoucna,“ přibližuje autor.

Lidovecký místostarosta Ondřej Vlček před novým památníkem zapálil svíčku a vedle ní zabodl do země i kvítek vlčího máku. „V podstatě jsme obnovili tradici a vždycky 11. listopadu na den válečných veteránů je tady zabodáváme a připomínáme si padlé ze všech armád v průběhu velké války,“ uvedl starosta.

Ze sedmi stovek vojáků, kteří v Lipníku zemřeli bylo nejvíce Čechů a Slováků. Početné zastoupení měli ale i Rakušané, Rumuni nebo Rusíni.

autor: kra
Spustit audio