Jako s Paroubkem? Senátor k Babišovi: 12 let stará věc. Přidal se i Kalousek

03.02.2021 21:34

Podzimními sněmovními volbami výrazně zamíchá zásah Ústavního soudu (ÚS) do volebního procesu. Premiér Andrej Babiš (ANO) zaútočil na ÚS, snaží se tím podle něj ovlivňovat situaci v zemi. Podobně napadl tuto soudní instituci v roce 2009 i tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Senátor Zdeněk Hraba takové ostré reakce odsoudil na svém twitteru, přidal se i bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. Novinář Filip Vích pak sepsal několik bodů, proč zrušení volební části zákona současného premiéra tak moc znervóznilo.

Jako s Paroubkem? Senátor k Babišovi: 12 let stará věc. Přidal se i Kalousek
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Ústavní soud rozhodl o zrušení části volebního zákona. V podstatě smazal způsob přepočítávání hlasů, přicemž nechal republiku rozdělenou do 14 krajů odpovídajících hejtmanstvím. Rovněž soudci zrušili sčítací kvorum pro koalice.

To, že Ústavní soud v podstatě naboural dosavadní zvýhodnění silných hráčů, ostře kritizuje právě ten nejsilnější – premiér a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš. Na středeční tiskové konferenci šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského napadl slovy, že „ztratil zábrany a snaží se ovlivňovat politiku, což mu nepřísluší“.

Senátor Zdeněk Hraba se proti těmto útokům brání. V souvislosti s tím připomněl útoky na Ústavní soud ze strany expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka v roce 2009. I on hovořil o snaze o ovlivňování aktivní politiky a zpochybnil roli této instituce.

„Opět jen napadání ostatních namísto řešení problémů,“ uvedl Hraba ve svém tweetu a zdůraznil, že Ústavní soud nezrušil část volebního zákona jen tak, ale proto, že byla narušena rovnost volebního práva. Dlouho a viditelně. „To je celé. Kopání do Ústavního soudu k vyřešení opravdu nepřispěje,“ napsal ve své reakci na Babišovy i Paroubkovy výroky, s nimiž proti soudní instituci veřejně vystoupili.

 

5

 

Jako šéf ČSSD Jiří Paroubek v roce 2009 kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu pozastavit provedení předčasných sněmovních voleb, tím podle jeho slov vybočil z rámce ústavního pořádku a porušil ústavu.

Tehdy během sněmovního projednávání ústavní novely, která měla za cíl dosáhnout předčasných voleb co nejdříve pro případ, že Ústavní soud skutečně rozhodne o zákazu voleb 9. a 10. října, označil Paroubek zásah Ústavního soudu za „ústavní exces“.

Vyzýval rovněž k odborné i politické diskusi o ústavním postavení Ústavního soudu a roli, již má zastávat.

Útoky na Ústavní soud odsoudil také exposlanec Miroslav Kalousek, ze strany nejvyšších ústavních činitelů nejsou legitimní, upozornil.

„Nesouhlas s rozhodnutím Ústavního soudu je legitimní. Útok na Ústavní soud však už legitimní není, zvláště ne z pozice premiéra. Rozhodnutí musíme respektovat, ať se nám líbí, nebo ne. Pokud tady někdo znevěrohodňuje ústavní systém, pak je to Andrej Babiš,“ napsal ve svém tweetu.

 

 

Dnešní den Kalousek označil za „velký den Pavla Rychetského“. Potvrdil tím prý své protiústavní jednání ve vládě Miloše Zemana. Rychetský působil jako vicepremiér v Zemanově vládě, kdy se ČSSD spolu s ODS rozhodly pomocí úpravy volebních pravidel oslabit šance menších stran. 

„Babiš hraje o hodně,“ komentuje situaci někdejší novinář DVTV a Seznam Zprávy Filip Vích. Změna ve volebním zákoně se dotkne již letošních podzimních voleb, připojil proto hned několik důvodů, proč rozhodnutí Ústavního soudu nedá premiérovi spát.

Především poukázal na nedostatky v předcházení Babišově střetu zájmů a na problémy s dotacemi, které Česko dosud nezačalo ani na žádost Bruselu efektivně řešit.

Současného předsedu vlády by tak mohly nejvíce strašit obavy ze ztráty možného vlivu na trestní stíhání za Čapí hnízdo, vlivu na vyšetření dluhopisů či dotací pro Agrofert. „Možný konec vlivu na státní zakázky, vlivu na vyšetření kauz, vlivu na evropské audity, střet zájmů a budoucnost Agrofertu,“ vyjmenoval Vích, o co Babiš může změnou volebního procesu přijít. Mezi další kontroverze spojené s Babišovým jménem, které by mohl do jisté míry ztratit z kontroly, zmínil i vyšetření otravy řeky Bečvy.

 

 

Ústavní soud se podle předsedy Pavla Rychetského nesnaží ovlivnit politickou situaci, ale chrání ústavu a princip rovnosti ve volebních procesech. Rychetský se v prohlášení vymezil vůči výrokům premiéra Andreje Babiše.

Dosavadní systém voleb do Sněmovny podle politologů jako celek zvýhodňoval úspěšnější strany oproti těm, které skončily těsně nad pěti procenty hlasů. Jedním z hlavních faktorů byla metoda rozdělování mandátů, druhým různá velikost českých krajů. V těch malých měly menší strany významně nižší šanci na získání mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…