„16. 12. 2020 je den, který se mi navždy vryl do paměti. Ten den jsem přišla o nejdůležitější osobu v mém životě, o svou maminku. Už podruhé bojovala se zákeřnou nemocí, které však nakonec podlehla po dvou týdnech v kómatu,“ popsala Anna a na svou maminku také zavzpomínala.

Na rakovinu zemřela i Annina babička

„Když jsem byla malá, myslela jsem si, že si mě maminka koupila v hračkářství, protože vždycky říkávala, že si mě pořídili. Když jsem vyrostla, pochopila jsem, že to nemyslela až tak doslovně,“ usmívá se Anna. Její maminka chtěla miminkem zaplnit díru ve svém srdci, protože zrovna přišla kvůli nádoru na mozku o svou vlastní mamku.

Anička jako malá s maminkou.
Autor: Donio

„Byli jsme všichni relativně šťastní, pak ovšem začal vztah rodičů hodně skřípat a tak se rozvedli. Ale bylo to tak lepší, protože po rozvodu byli schopni spolu vycházet a nehádali se. A tak jsme zůstaly se sestrou u mamky a žily spokojeně dál,“ vypráví Anna a dál vzpomíná na hezké společné okamžiky.

 „Často jsme jezdily na výlety, chodily na procházky a sportovaly. Mamka hrála volejbal, sestra basketbal a já závodně tancovala. S taneční skupinou jsme se dokonce dostaly i do zahraničí, například do Portugalska či Švédska. Maminka pro nás nebyla jen matkou, ale i kamarádkou a třetí sestrou,“ vysvětluje studentka.

Po operaci mozku žila další tři roky

V létě roku 2017 však lékaři sdělili děsivou zprávu, maminka onemocněla glioblastomem. „Prognóza nebyla vůbec dobrá, lékaři mamce nedávali moc šancí, ale ona zabojovala a přežila operaci mozku a následné ozařování a chemoterapii. Sami doktoři o tom mluvili jako o malém zázraku,“ popisuje mladá žena. Maminka tu pak byla další tři roky. Loni na podzim se však rakovina vrátila a i přes veškerý optimismus a chuť do života Annina maminka nemoci podlehla.

Pro Annu teď vznikla dobročinná sbírka. Je totiž v maturitním ročníku, a i přes brigády, které má, se sama neuživí.  „Byla bych ráda za jakoukoliv finanční pomoc, abych mohla pokračovat ve studiu a po maturitě jít na vysokou školu,“ dodává Anna.

 

Co je glioblastom?

Glioblastom je agresivní mozkový nádor. Mozkovými nádory onemocní každý rok v Česku 700 lidí, v polovině případů se jedná právě o glioblastom. Ten typicky postihuje dospělé mezi 45 až 75 lety a bohužel u většiny pacientů znamená, že mají před sebou jen několik měsíců života. Medicína je v léčbě tohoto zákeřného typu rakoviny zatím bohužel téměř bezmocná. Stejná nemoc připravila v roce 2019 o život i "královnu sushi" Báru Rektorovou (†38).

Lékaři v Brně pacientovi operovali mozek, on si s nimi povídal:

Video
Video se připravuje ...

Lékaři pacientovi operovali mozek, on si s nimi povídal FN sv. Anny v Brně

Fotogalerie
6 fotografií