Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Spirály okolo vedení vysokého napětí ochrání ptáky před úrazy. Instalovaly se u rybníku na Žďársku

Distribuční společnost EG.D v těchto dnech jako první v České republice montuje nový typ ochranného prvku na venkovní vedení vysokého napětí, který byl měl výrazně zamezit střetům ptactva s vodiči. Speciální spirála je montována v okolí vodní nádrže Staviště u Žďáru nad Sázavou a v následujících týdnech by se měla objevit i na vedení, které křižuje samotnou vodní plochu.

„Jelikož se jedná o pilotní projekt, budeme použití spirály během následujících let vyhodnocovat společně s ornitology a pracovníky z Agentury ochrany přírody a krajiny. Dobré zkušenosti s tímto novým ochranným prvkem již mají kolegové ze Slovenska a my věříme, že budeme moci říci totéž,“ říká Jan Volek, manažer společnosti EG.D, který má instalaci ochranných prvků v distribuční síti na starosti.

Spirály postupně pracovníci osadí na celou linku nad šířkou nádrže a také v dostatečné vzdálenosti od jejího břehu nad loukou, v jejíž blízkosti jsou další menší rybníky. Dokud to počasí dovolilo, pokračovalo se v pracech i na zamrzlé hladině nádrže, kam byly vodiče bez napětí spuštěny. Montérské práce na ledové ploše jsou výjimkou, ale v tomto případě znamenali jedinou možnost, jak spirály na vodiče bezpečně a rychle připevnit.

Na vývoji nových bezpečnostních prvků se podílí distributoři i ornitologové společně s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny. „Linky elektrického vedení jsou velkým nebezpečím pro ptáky. Ti zde často hynou buď v důsledku elektrického výboje při pokusu o dosednutí na sloup či požár vysokého napětí, nebo v důsledku nárazu do vodičů,“ říká Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny. 

„Konkrétně tady jsme zaznamenali úraz labutí, jejichž vzletová dráha křižuje vedení vysokého napětí. Podali jsme podnět a velmi oceňujeme rychlou reakci EG.D a věříme, že se takto podaří zabezpečit i další úseky linek, kde dochází k opakovaným úrazům ptákům,“ doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EG.D

Štítky spirály, ochrana, ptactvo, Žďár nad Sázavou, ptáci, vysoké napětí, okres Žďár nad Sázavou, EG.D, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, rybník, Staviště, Česko, Jan Volek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spirály okolo vedení vysokého napětí ochrání ptáky před úrazy. Instalovaly se u rybníku na  Žďársku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.