Archa

3. únor 2021

LIVE nahrávka, jejíž protagonistkou je originální kytaristka a písničkářka Dagmar Voňková. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Příznačné je, že Dagmar Voňková se za zpěvačku nikdy nepovažovala. Jako lovkyně příběhů, která jde po stopách pradávných archetypů, se emancipovala od cizích vlivů. Její hlas se vyznačuje rituální živočišností, zuřivou vášnivostí a drsnou expresivitou, s níž bez sentimentu dští například příběh o chlapcích, kteří neměli chodit do doliny v noci. Voňková se vždy zajímala víc o hlubiny lidské duše, než o aktuální trendy. Jako nezávislá solitérka hledala kolektivní dějinné zkušenosti lidstva, které jsme kdysi ztratili. Možná proto má v sobě její Archa energii a žár, který dokáže člověka úplně pohltit a strávit. Poslech tohoto alba je svým způsobem očistný proces. Jeho hudba je totiž prostoupena magickou výrazovou silou, jejíž zdroj jakoby vyvěral z předkřesťanského dávnověku. A Voňková je jen jeho médiem. (…)

Nahrávka vyšla ve vydavatelství Animal Music.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.