Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra Formentor VZ5 za rohem: Pětiválec potvrzen! Chce být crossoverem pro nadšence

David Bureš
Diskuze (25)

Sportovně střižený crossover Cupra Formentor od svého příchodu postupně rozšiřuje nabídku svých motorizací. Nejnověji se dočká pětiválce, o němž se spekulovalo už delší dobu.

Cupra Formentor vstoupil loni na trh jako první ryzí model této nově vzniklé značky, který na rozdíl od rovněž nabízené Atecy nebo Leonu neexistuje se znaky mateřského Seatu. Už před jeho oficiální premiérou se spekulovalo o tom, že bude nabídnut také s pětiválcovým motorem. Při samotném odhalení se však mluvilo jen o vrcholném čtyřválci 2.0 TSI s 228 kW. Už brzy se to však změní!

Španělská značka vyplňující mezeru mezi mainstreamem a tradiční prémií totiž oficiálně potvrdila, že se Formentor opravdu dočká pětiválcového motoru! Derivát pojmenovaný Cupra Formentor VZ5 se oficiálně představí 22. února, u příležitosti třetího výročí od osamostatnění se této značky od Seatu.

Video se připravuje ...

„Cupra Formentor reprezentuje esenci naší značky a s ještě extrémnějším pětiválcovým motorem, nabízeným pro tento model spolu s dalšími sedmi pohony včetně sportovní verze PHEV, bude vozidlem pro opravdové nadšence – a to je něco, o co se kmen Cupra maximálně snaží, abychom oslovili nové zákazníky,“ láká na premiéru novinky Wayne Griffiths, předseda představenstva společnosti Cupra a Seat.

Bližší podrobnosti o pětiválcovém Formentoru se teprve dozvíme při oficiálním odhalení. Už dopředu však můžeme odhadovat, že pod kapotou bude tlouci turbodmychadlem přeplňovaný zážehový pětiválec 2.5 TFSI dosud užívaný výhradně ve sportovních derivátech kompaktních Audi.

Podle zákulisních zpráv bude pětiválcový Formentor naladěn na zhruba 400 koní (294 kW). Konkrétně v Audi RS Q3 dává právě oněch 294 kW. Očekává se, že motor bude standardně spárován s pohonem všech kol a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Jistotou je také agresivnější vizáž, naznačená třeba výraznějšími koncovkami výfukového systému.

David Bureš
Diskuze (25)

Doporučujeme

6. 2. 2021 03:52
Re: pětiválec
Na ceskym webu Cupry uz je v konfiguratoru cenik 2.0 TSI. Neni to pekny cteni.
5. 2. 2021 12:17
Re: pětiválec
V pravo hore je klik na SR cenník...
https://www.cupraofficial.sk/…-leon/cupra-leon
5. 2. 2021 08:07
Re: pětiválec
scél Audi, kupil seat de lux :-)
5. 2. 2021 07:38
to mi poser nohy
auto s motorem napříč prémia šak to má pět válců ale čtyři válce podélně s pohonem zadku to je šuvix... pětiválec napříč s haldexem už mělo v roce 2004 Volvo S60R a už tehdy to bylo šméčko...
5. 2. 2021 01:31
Re: pětiválec
Prosím tě, kde se dá ta cena 300k Leonu zjistit? To je cena ještě starého? Protože Cupra zatím vydala jen ten elektro-Leon-blábol, ale s dvoulitrem ještě nikde koupit nejde...