Jana Paurová zmizela před 8 lety. Nejhorší je ta nejistota, co se tehdy stalo, říká teta pohřešované ženy

Jana Paurová zmizela před sedmi lety.
Jana Paurová zmizela před sedmi lety.
Foto: Archiv Jany Paurové
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 2. 2021

Zmizelá Jana Paurová je v policejní databázi pohřešovaných osob vedena už osm let. Dne 4. února 2013 zmizení nahlásil její manžel Pavel Paur. Ten byl také opakovaně vyslýchán jako podezřelý, ale nic mu ale nebylo prokázáno. "Nejhorší je ta nejistota, člověk pořád přemýšlí, kde by mohla být," uvedla pro ŽivotvČesku.cz teta pohřešované ženy.

Sousedé ze Slavětína na Lounsku viděli Janu Paurovou naposledy v pátek pátek 1. února 2013. Ten den ženu zaznamenaly také obecní kamery. Pak byl víkend, kdy ženu nikdo neviděl. V pondělí 4. února pak Pavel Paur oznámil na policii, že jeho manželka zmizela. Případ je stále otevřený, v současné době zmizení Jany Paurové vyšetřuje kriminalistický tým Tempus, který se věnuje dlouho nevyřešeným případům.

"Na výročí jsem si vzpomněla. Já si na to vzpomenu každý rok, na to prostě člověk nemůže zapomenout," uvedla pro ŽivotvČesku.cz teta pohřešované ženy. Jana Paurová za tetou pravidelně jezdila a chystala odchod od manžela. Příbuzným si stěžovala, že ji manžel bije a psychicky týrá. Chtěla si užít poslední Vánoce a po novém roce se přestěhovat i s dětmi k tetě. K tomu ale už nedošlo.

"Je to hrozné, nejhorší je ta nejistota, člověk pořád přemýšlí, kde by mohla být," uvedla pro ŽivotvČesku.cz teta Jany Paurové s tím, že pátrání kriminalistů sleduje v médiích a pořád doufá, že se Janino tělo najde. Že by žena mohla stále žít, tomu její příbuzná bohužel už moc nevěří. Teta pohřešované ženy opakovaně uvedla, že je přesvědčená, že manžel Janu Paurovou týral.

Pavel Paur kvůli týrání své manželky skončil v roce 2016 před soudem. Paur uznal, že jeho manželka na těle měla modřiny. Popíral ale, že by ji napadl. Manželka se prý domů vracela často opilá a byla agresivní. Paur tvrdí, že manželku několikrát musel pevně držet, aby ho neudeřila. Právě tak podle Paura měly modřiny vzniknout. Soud mu neuvěřil a Pavel Paur odešel s podmínečným trestem.

Pavel Paur nikdy nepřiznal, že by měl ve zmizení své manželky prsty. Osudnou noc údajně opilou manželku poslal spát a ráno ji už v posteli nenašel. Od té doby uplynulo přesně osm let a Pavel Paur dál bydlí ve Slavětíně. Sousedé ho považují za pracovitého a slušného muže. Část místních tvrdí, že Jana Paurová měla velké problémy s alkoholem, další lidé z vesnice ztrácí naději, že s případem se ještě podaří pohnout.

V srpnu 2020 tým Tempus pátral přímo v domě, kde Jana Paurová bydlela. Pavel Paur pozoroval, jak mu kriminalisté prohledávají pozemek. Z domu byly vyneseny nějaké předměty, ale policejní mluvčí nesdělili, že by v případu došlo k výraznému posunu.

V říjnu 2020 se Tempus na Lounsko vrátil. Kriminalisté použili těžkou techniku a prohledávali skládku na místě bývalého kamenolomu asi kilometr od Slavětína. Ani toto pátrání ale nevedlo k tomu, že by Pavel Paur byl zatčen. "Aktuálně nemáme k činnosti týmu Tempus žádné informace ke zveřejněn," uvedl pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Policejního prezidia David Schön.

"Já si pořád myslím, že Jana je v tom baráku. Je to sice už dlouhá doba, ale já si myslím, že by od dětí nikdy neodešla," dodala teta ženy, která zmizela před osmi lety.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.