Střevní polypy nemusí dělat potíže, ale můžou se rozvinout v něco vážnějšího. Jak na ně přijít?

4. únor 2021

Střevní polypy, také známé jako kolorektální polypy, jsou výrůstky, které se objevují na povrchu tlustého střeva. Tlusté střevo je dlouhá trubice v dolní části zažívacího traktu. Je to místo, kde tělo "vyrábí" a uskladňuje stolici.

MUDr. Pavel Křenovský, primář chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem, hovoří v naší radioporadně na téma: Střevní polypy, jejich příznaky, příčiny, diagnostika a léčba.

Čtěte také

Polypy, ať už kterékoliv, se vyskytují ve všech částech tlustého střeva, to je od konečníku až po koncovou část tenkého střeva. Sami o sobě většinou nejsou nebezpečné.

Důvod pro jejich časný záchyt je ovšem ten, že tyto polypy, neboli nezhoubné nádory, adenomy, do budoucna zpravidla mění svůj charakter a vzniká z nich rakovina tlustého střeva, což je v našich podmínkách jedno z nejčastějších nádorových onemocněních.

Polypy v tlustém střevě se mohou lišit velikostí i počtem

Existují tři typy polypů tlustého střeva:

Hyperplastické polypy jsou neškodné a v drtivé většině se nevyvíjejí do rakoviny.
Nejběžnější jsou adenomatózní polypy. Ačkoli většina se nikdy nevyvine do rakoviny, mají potenciál vyvinout se do rakoviny tlustého střeva. Jedná se o abnormální růst buněk, které tvoří žlázky ve sliznici tlustého střeva a konečníku.
Maligní polypy jsou polypy, které jsou zaznamenány pod mikroskopickým vyšetřením, obsahují rakovinové buňky.

Jaké jsou příznaky polypů tlustého střeva?

Ve většině případů polypy nevyvolávají příznaky. Pokud se však objeví příznaky, mohou zahrnovat:

- krev ve stolici nebo krvácení z konečníku
- bolest, průjem nebo zácpa, která trvá déle než jeden týden
- nevolnost nebo zvracení, pokud máte velký polyp
- bolesti a různé obstrukce. Někdy mohou velké polypy vytvořit zúžení střeva, to vede následně ke křečovitým bolestem břicha, nevolnosti, zvracení a zácpě.

Čtěte také

Krev na vašem toaletním papíru nebo ve vaší stolici může být známkou rektálního krvácení a jako takový by tento problém měl být hodnocen lékařem.

Je důležité podstupovat pravidelné screeningové (vyšetřovací) testy k detekci všech existujících polypů. Když jsou polypy v počátečním stadiu, mohou být často během kolonoskopie bezpečně a kompletně odstraněny. Odstranění polypů může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Co způsobuje polypy v tlustém střevě?

Lékaři neznají přesnou příčinu střevních polypů, ale je zřejmé, že polypy jsou výsledkem abnormálního růstu tkáně.

Tělo pravidelně tvoří nové zdravé buňky, které nahrazují staré buňky, jež jsou poškozené nebo již nejsou potřebné. Růst a dělení nových buněk je obvykle regulován. V některých případech však nové buňky rostou a dělí se, aniž by to bylo potřebné. Tento nadměrný růst způsobuje tvorbu polypů. Polypy se mohou vyvinout v jakékoli oblasti tlustého střeva.

Kdo je nejvíce ohrožen střevními polypy?

Ačkoli specifická příčina polypů tlustého střeva není známa, existují určité faktory, které mohou zvýšit riziko vývoje těchto polypů. Mezi tyto rizikové faktory patří:

- věk nad 50 let
- máte nadváhu
- máte rodinnou anamnézou polypů nebo rakoviny tlustého střeva
- měli jste již polypy v minulosti
- riziko je větší u těch, kteří měli rakovinu vaječníků nebo rakovinu dělohy před dosažením věku 50 let
- máte zánětlivé stavy, který postihují střevo, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida
- máte nekontrolovaný diabetes typu 2
- máte dědičnou poruchou, jako je Lynchův syndrom nebo Gardnerův syndrom

MUDr. Pavel Křenovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Pavel Křenovský

primář chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Oddělení provozuje na dvou stanicích celkem 52 lůžek (z toho 3 na jednotce intenzivní péče) a dvě ambulance - v nemocnici a na nové poliklinice. Do královédvorské nemocnice přešel Pavel Křenovský z náchodské nemocnice.

Nejlepší prevencí rakoviny tlustého střeva je pravidelné vyšetření střev (na přítomnost polypů a podobně).

Zdravá výživa, včetně potravin bohatých na vitamín D, vápník a vlákninu, může snížit riziko vývoje střevních polypů.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Křenovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související