Kovář ani hráči KHL? Opatření to nedovolí, říká Pešán. Chtěl Gulaše, Růžičku i Šmída

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Představy o podobě kádru pro třetí akci letošního Euro Hockey Tour musel poměrně zásadně překopat. Hlavní kouč české reprezentace Filip Pešán nemá v týmu hráče ruské KHL ani útočníky Jana Kováře či Romana Červenku, kteří působí ve Švýcarsku. „Opatření vůči pandemii nám to neumožní, velkou roli hrají také logistika," vysvětluje.

Koronavirová situace stále není dobrá, problém trápí celou Evropu a jednotlivé země na něj reagují přísnými restrikcemi. Proto padla varianta, že by Pešán poprvé vedl v národním týmu zkušené útočníky ze švýcarských klubů. V týmu navíc tentokrát není ani jeden hokejista Kontinentální ligy.

„Víme, že Rusové je mít budou, Švédové a Finové částečně také. Ale pandemické podmínky jsou rozdílné, jiná je i logistika," připomíná Pešán. U krajánků z východu Evropy se objevovaly otazníky rovněž v souvislosti se skutečností, že KHL spěchá k play off. „Ruské kluby nemají v tomto termínu moc chuť uvolňovat hráče," souhlasí hlavní kouč.

Budu apelovat, aby se příště nehrála TELH v reprezentační pauze

Zásadní je ovšem jiná věc. „Získat hráče z Ruska nebylo možné kvůli přísným opatřením. Museli bychom je dostat nejprve do Prahy, odkud by pak cestovali s výpravou charterovým letem do Malmö. Mnozí švédští i finští hráči se mohou přesunout do Helsinek, mám zprávu, že několik Finů tak učiní z Ruska autem. V našem případě by to nebylo možné," vysvětluje.

Foto: FHR.RU

Dalším oříškem je program Tipsport extraligy. „Ani tady se výběr netvořil jednoduše. Chápu covidovou situaci, vím, že na to program soutěže musel reagovat. Ale do budoucna bych byl rád, aby se příště nehrálo v reprezentační pauze. Jednání s některými kluby je složité a někdy až nedůstojné. Budu apelovat, aby se to v budoucnu neopakovalo," připomíná Pešán.

Příští týden se uskuteční dohrávka kompletního 10. kola, v pondělí 15. února pokračuje soutěž dalšími zápasy. Stane se tak pouhý den po skončení Beijer Hockey Games, na nichž se národní tým představí dvakrát ve dvou dnech. Když členové trenérského štábu skládali sestavu, nezískali zdaleka všechny, jež původně chtěli.

„Hráči jsou unavení, kluby mají před play off," konstatuje Pešán. „Některé týmy jsou hrdé, že jejich hráči budou reprezentovat, jinde to bylo složitější. Ale negativní ohlasy nikde vyloženě nebyly, klacky pod nohy mi nikdo neházel," přidává. Po odmlce uskuteční návrat na mezinárodní scénu Michal Birner, David Musil, Matěj Stránský, Petr Holík nebo David Tomášek.

Šmíd je zraněný, nebudou Gulaš, Růžička, Vrána, Sobotka či Řepík

Naopak některé velké hvězdy TELH budou chybět. „Mrzely mě omluvenky z hlediska únavy, zranění nebo velkého vytížení. Ale u Milana Gulaše, Martina Růžičky, Petra Vrány to chápu. Omluvil jsem je." Pešán přiznal, že uvažoval o Ladislavu Šmídovi. „Jeho zranění mě mrzelo. Láďa chtěl jet a já ho chtěl vidět, ale je dlouhodobě mimo sestavu."

V domácí nejvyšší soutěži hrají výborně další zkušení bojovníci, ani jejich návrat teď neklapne. „Mrzí mě i absence Vládi Sobotky nebo Michala Řepíka," přiznává trenér. Konečnou podobu kádru pečlivě řešil s kolegy, ale také s klubovými trenéry a manažery. „Po rozhovoru s nimi jsme nominaci částečně změnili. Myslím, že tak by to mělo být."

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Po ruském turnaji Filip Pešán prohlásil, že na další akci chce už kádr z prověřených bojovníků. Sezona postupně spěje k vrcholu. Většina nominovaných pro Beijer Hockey Games už v sezoně reprezentovala. Platí to také o brankářích Patriku Bartošákovi a Dominikovi Hrachovinovi. 

Svým způsobem se čekalo, že například místo Hrachoviny může dostat prostor někdo z maskovaných mužů, kteří si vedou znamenitě v TELH. Třeba Petr Kváča, Dominik Frodl nebo Marek Mazanec. Pešán se ale rozhodl pro stejnou dvojici jako na Karjale. „S výkonem Dominika Hrachoviny jsem byl na finském turnaji spokojen. Věříme, že je jedním z gólmanů, který by případně i mohl promluvit do nominace na mistrovství světa."

Nominaci do Švédska nechci spojovat s mistrovstvím světa

Do Švédska poletí také Nick Malík, jeden ze tří nováčků ve výběru. „Dvojici brankářů jsme potřebovali doplnit, Malík by podle plánu neměl zasáhnout do utkání. Nechceme sahat po nikom, kdo je v zápasovém vytížení. Nick se nabízel jako dobrá varianta i s ohledem na to, že mu týden v dospělé reprezentaci pomůže i směrem k příští dvacítce," konstatuje Pešán.

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

Na premiéru v národním týmu se mohou těšit Filip Král a Oscar Flynn. „Král je jednoznačně jeden z nejlepších obránců domácí soutěže, chceme podpořit jeho hokejový vzestup." A boleslavský útočník? „Také velmi dobrý hráč. Myslím, že nám dodá pohyb a dravost, což budeme ve třetí nebo čtvrté lajně potřebovat," vysvětluje.

Unikátem soupisky je pětice útočníků menší postavy pod 180 cm, konkrétně Petr Holík, Jakub Flek, Radek Koblížek, Oscar Flynn a Petr Kodýtek. „Nechtěl jsme vybírat jen podle centimetrů. Chceme hrát podobný styl jako na prvních dvou turnajích – tedy být aktivní na kotouči a hrát celoplošný rychlý hokej. Věřím, že tihle hráči s menším vzrůstem překvapí," dodává Pešán.

Únorový podnik Euro Hockey Tour ve Švédsku je každým rokem důležitou prověrkou a směrem k vrcholu sezony v minulosti vždy dost napověděl. „Nechci spojovat nominací na tento turnaj s mistrovstvím světa, byť je poslední v základní části sezony," reaguje. „Omluvenky ani přítomnost hráčů to nyní fatálně směrem k šampionátu neovlivní."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz