Oficiálním vlastníkem prostřední části opavských Dukelských kasáren už je společnost JTA exclusive, která zde postaví nové byty, v podstatě zde vznikne menší městská čtvrť. První demoliční práce již začaly. Jaký je další harmonogram stavby, pak Deníku prozradil ředitel ostravské JTA exclusive Alan Jančík.

I přes vládní nařízení ski areál Vaňkův kopec spustil provoz vleku, 31. ledna 2021 v Horní Lhotě.
Majitel Vaňkova kopce musí prodat i firemní vůz. Od pondělí čekal plný provoz

Šestnáct bytovek, v nich tři stovky nových bytů, podzemní garáže, obchod a třeba i dětské hřiště. Takový obrázek by se měl do osmi let naskytnout návštěvníkům prostřední části Dukelských kasáren v Opavě. Opavské radnici se totiž loni po letech konečně podařilo tuto část bývalých kasáren, kde se nacházejí garáže, chátrající správní a provozní vojenské budovy nebo střelnice, prodat.

Zima v akci. Bruslilo se v Kajlovci, na Balatonu  ve Vítkovice bylo prázdno, sáňkovalo se v Hradci nad Moraviicí. Opavsko, únor 2021.
Podívejte se, na Opavsku se bruslí i sáňkuje. Pošlete i své fotografie?

Novým majitelem se stala ostravská společnosti JTA exclusive, která je již také oficiálním vlastníkem, tedy je již zapsána i v katastru nemovitostí. A její jednatel a ředitel Alan Jančík na nic nečekal.

„Začali jsme demolovat objekty, které by vzhledem ke svému stavu mohly být nebezpečné, k čemuž samozřejmě máme demoliční výměry. Chystáme staveniště tak, abychom v budoucnu mohli začít stavět. Momentálně děláme výběrové řízení na projektanta, které by mělo skončit během čtyř, šesti týdnů,“ upřesňuje Alan Jančík.

Podívejte se na jedny z posledních záběrů opavských kasáren před celkovou demolicí

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Samotnou výstavbu bytových domů by chtěli zahájit co nejdříve. „Nicméně jsme limitováni tím, že potřebujeme stavební povolení. Tento projekt není malý, a proto je možné, že to nějakou dobu potrvá. Teď jsme na začátku, kdy ještě nevíme o všech neznámých. Ty se projeví až v momentě, kdy budeme mít naprojektováno a všichni účastníci řízení, jimž to přísluší, se k dané věci budou vyjadřovat. Proces může trvat rok anebo také dva, podle toho, jak se vše bude dařit. Ihned, jakmile obdržíme stavební povolení a umožní nám to legislativní procesy, začneme stavět,“ přibližuje Alan Jančík a ještě dodává: „Ale samozřejmě uvidíme, co covidová a postcovidová doba udělá s trhem.“

SFC Opava-Příbram
PODÍVEJTE SE: Opava opět nedala gól, v záchranářské bitvě jen remizovala

Na soudě leží další žaloba

Zastupitelé přiklepli prostřední část kasáren ostravskému developerovi loni v září. Do výběrového řízení se kromě něj přihlásila ještě teplická společnost JTH Holding, která neuspěla. Proces prodeje tehdy zpochybňovala opavská opozice i právní zástupce poraženého zájemce, který byl na zastupitelstvu přítomen. JTH Holding se následně obrátila na opavský soud. Ten jí vyhověl a vydal předběžné opatření, které prodej pozastavilo.

Sbor Dobrovolných hasičů Dolní Životice uspěl v anketě Dobrovolní hasiči roku 2020.
OBRAZEM: Dobráci z Dolních Životic bodují v anketě Dobrovolní hasiči roku 2020

Magistrát a JTA exclusive se odvolali ke Krajskému soudu v Ostravě, které verdikt opavského soudu zrušilo a prodej mohl pokračovat. Vše zkoumalo i Ministerstvo vnitra ČR, které rovněž nenašlo ze strany města žádné pochybení. Avšak teplický developer se brání dál. Mluvčí JTH Holding v listopadu Deníku řekl, že již byla podána žaloba na určení, že městem uzavřená kupní smlouva je neplatná. A tak se skutečně stalo.

„Ano, je to na Okresním soudě v Opavě. Bližší informace ale nyní nemáme,“ potvrzuje Roman Konečný z tiskového oddělení opavské radnice. 

K TÉMATU

Dělostřelecká kasárna byla postavena v Opavě v roce 1889 jako Rudolfova. Později byla přejmenována na Masarykova a po válce na Dukelská kasárna. Po zrušení základní vojenské služby armáda rozsáhlý areál opustila a v roce 2007 jej přenechala městu. Rozdělen ja na tři části. V té spodní, označované jako A, se nachází náměstíčko a historické budovy, které sloužily k ubytování vojáků. Najdeme zde i jídelnu nebo kuchyni. Tato část nadále patří opavskému magistrátu, který zde chce v budoucnu vybudovat startovací byty. Prostřední část B, kde jsou bývalé garáže či střelnice, už vlastní společnost JTA exclusive a vzniknou zde nové byty. Ve vrchní části C, patřící rovněž městu, je hřiště nebo heliport.