Do etapy nenastoupil Michael Valgren (EF Education - Nippo), který si při včerejším pádu přivodil několikanásobnou zlomeninu levé ruky.

Do dnešního úniku se pustilo pět borců. A skoro už nepřekvapí, že mezi nimi byl Vojta Řepa! Společnost mu dělali cyklisté Delko, Bingoal, St Michel (Tony Hurel) a Roubaix (Maximilien Picoux).

Vojta Řepa (Kern Pharma) udělal opět to, co umí velmi dobře: naskočil si do úniku.

Peloton pilotovali tempaři Cofidisu, který veze dres vedoucího závodníka průběžného pořadí, a Total Direct, jmenovitě Niki Terpstra. A nedovolili uprchlíkům víc než něco přes dvě minuty.

Nejelo se zrovna v ideálním počasí, na závodníky mrholilo, a tak přišly vhod návleky na ruce i lehké bundy.

V úniku se pohyboval i vítěz včerejší vrchařské prémie Alexandre Delettre (Delko) s cílem posbírat další body do vrchařské soutěže, což se mu na dvou dvojkách a jedné jedničce podařilo měrou maximální.

"Povinnost" pilotovat peloton měl Cofidis, protože Christophe Laporte vezl dres pro vedoucího závodníka.

40 km před cílem se z čelní skupiny odpoutal Ludovic Robbet (Bingoal) a zkoušel to sólově. Peloton měl situaci pod kontrolou, 30 km před cílem dojel původní čtyři cyklisty z úniku a zbýval ještě Robbet. Ten vydržel ještě dalších 20 km, než ho zrychlující peloton pohltil.

I s ohledem na rovinatý závěr etapy se dal s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat hromadný dojezd vhodný pro čistokrevné sprintery. Nejspíš nejnižší kurz by byl vypsaný na Pascala Ackermanna (Bora). Jemu měli nejvíc konkurovat Giacomo Nizzolo (Qhubeka), Nacer Bouhanni (Arkéa), Tim Merlier (Alpecin), Rudy Barbier (Israel), Bryan Coquard (B&B) či John Degenkolb (Lotto).

A opět přišel v závěrečné části etapy nepříjemný hromadný pád. Do cíle zbývaly 3 km. Na čele pelotonu se seřadila letka Arkéa-Samsic pracující pro Bouhanniho. Na kruhovém objezdu 200 metrů před cílem to bohužel spadlo znovu.

Pascal Ackermann, favorit číslo jedna sprintu, se ke své práci vůbec nedostal.

Rybník favorizovaným celkům tak vypálil po dvou hromadných pádech, které zredukovaly počet lidí usilujících o etapový vavřín, druhodivizní Bingoal-Wallonie Bruxelles. Poté, co byli nejdéle vidět v úniku, vyhráli i etapu: Timothy Dupont! 33 letý zkušený belgický sprinter, který nikdy ve své kariéře nedostal příležitost ve World týmu.

Vyzrál na Giacoma Nizzola, který zahájil sprint příliš brzy. Jeho dokázal skočit ještě Pierre Barbier (Delko), když jeho bratr Rudy (Israel) skončil čtvrtý.

Laporte dospurtoval pátý a díky včerejším dvěma vteřinám, o které ostatním společně s Bouhannim poodjeli, si udržel průběžné první místo.

Do první třicítky v dnešní etapě se nakonec vměstnalo nejvíc borců Qhubeka-Assos: plných pět.