Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Pereira promlouval k rozhodčím, aby trestali surovou hru. Denev si příští kolo nezapíská

Několik tvrdých zákroků v posledních zápasech české ligy vyvolalo spoustu kritiky na adresu sudích. Zejména pak zákrok Marka Matějovského na Davida Housku. Nový předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Vítor Manuel Melo Pereira proto apeloval na muže s píšťalkou, aby důsledně trestali surovou hru a chránili zdraví hráčů. Některé nepřesné verdikty ovlivnily delegaci na nadcházejí kolo, které vynechá například Alex Denev.

"Naše komise směrem ke všem rozhodčím, asistentům i delegátům opakovaně připomíná důležitost striktního dodržování pravidel fotbalu a všech souvisejících nařízení, které mají v první řadě pomáhat ochraňovat zdraví hráčů. Zasadil jsem se o to, aby všichni rozhodčí, asistenti i delegáti byli ještě před nadcházejícím ligovým kolem znovu informováni a instruováni, jak přistupovat k posuzování přestupků v souvislosti se surovou hrou," uvedl Melo Pereira.

Komise podle něj nebude váhat přijmout jakákoliv opatření. Debata s rozhodčími se odrazila na delegaci na následující utkání. Na 18. kolo nebyl nominován například Denev, který se v poslední době dopustil několika přehmatů. V závěru podzimní části udělil sparťanovi Ladislavu Krejčímu mladšímu pouze žlutou kartu za úder do obličeje pardubického Tomáše Solila a vyloučil ho až po zásahu videorozhodčího.

V úterní dohrávce 17. kola zase chybně nevyloučil za surový zákrok mladoboleslavského Marka Matějovského, který za faul na olomouckého Davida Houska dostal jen žlutou kartu.

"Domácí hráč zasáhl protihráče podrážkou na stojnou nohu, do oblasti holeně za použití nepřiměřené síly, čímž bezprostředně ohrozil jeho zdraví a bezpečnost. Rozhodčí chybně udělil žlutou kartu a ponechal své rozhodnutí v platnosti i po přezkumu, který správně doporučil videorozhodčí (VAR). V tomto případě byla jednoznačně splněna všechna kritéria surové hry, tudíž měl být domácí hráč vyloučen," uvedl Melo Pereira.

Denev byl i u sporné situace ve víkendovém utkání Slavie s Jabloncem. V pozici videorozhodčího nezasáhl po zákroku domácího Jana Bořila, který se ohnal po hostujícím Vladimiru Jovovičovi. Podle Mela Pereiry v tomto případě Denev nechyboval, hlavní sudí Pavel Orel však měl udělit obránci Pražanů minimálně žlutou kartu. Bořil vyvázl bez trestu.

"Domácí hráč měl být potrestán minimálně udělením žluté karty za bezohledné vražení do protihráče ramenem a paží. K intervenci VAR nedošlo z důvodu, že zmíněný moment nespadá do protokolu VAR – zjevné vyloučení," poznamenal Melo Pereira.

Zcela zjevného pochybení se podle něj rozhodčí nedopustili ani v utkání 16. kola na Spartě, kde mladoboleslavský Matějovský šlápl na domácího Srdjana Plavšiče. Hostující záložník si vysloužil žlutou kartu.

"Byť se může zdát, že hostující hráč jednal neúmyslně a bez použití nepřiměřené síly, mohl ohrozit zdraví protihráče. Udělení žluté karty tak vnímám jako hraniční rozhodnutí, které je na samém limitu. Jelikož nešlo o zcela prokazatelnou situaci ve smyslu vyloučení hostujícího hráče, VAR neintervenoval," dodal portugalský předseda komise, který šéfuje sudím od konce minulého roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články