Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílenství kolem skupin aneb intimita a souznění

Měli jste hudební skupinu, po které jste šíleli a bytostně jste je toužili vidět zpívat? Takovým vysněným koncertem pro mě bylo vystoupení irské rockové skupiny U2.

Tenhle článek měl být původně o šílenství a vášni, kterou fanoušci ohledně svých idolů prožívají, ale nakonec bude o emocích a intimitě. Měla jsem to štěstí, že se mi sen zažít naživo U2 vyplnil. Motivujících okamžiků rok předtím bylo několik, dodnes si vybavuji tu chvíli, kdy jsem na nádraží ve Vysočanech zahlédla plakát na U2. Tehdy České dráhy pro fanoušky skupiny U2 připravily speciální nabídku v programu ČD Bonus – vstupenku na jejich koncert v Berlíně 18. července 2009. A v roce 2010 bylo vydáno DVD U2 360° – Živě z Rose Bowl (koncert) v režii Toma Kruegera, které zachycovalo koncert v americké Pasadeně v Kalifornii. Očekávaný den D ale nastal až o rok později, 10. srpna 2010, kdy jsme se na U2 vypravili s manželem do Frankfurtu právě na tohle turné se specifickým pódiem Claw, tvořící zvláštní klepeta, jakoby se snesl z nebes obrovský pavouk.

Byl to skvělý zážitek a jedinečné bylo zejména to, že publikum se od začátku koncertu změnilo v jeden jásající a tančící organismus, a to včetně diváků v prostorech pro místa na sezení, kde jsme byli i my. Ale protože nejsem kouzelník, abych vás dokázala na tohle místo přenést, chtěla bych vám nabídnout malý průlet zajímavými vystoupeními U2 na YouTube, a to zejména jejich intimnějšími, komornějšími videi. Kde jinde se vytváří ta zvláštní nevyzpytatelná chemie mezi hudebníkem a posluchačem než v takových chvílích. Fantastická série vystoupení U2 na verandě domu zprostředkovaného kanálem Radio.com má neuvěřitelnou atmosféru i jen takhle online. Jakoby se vám poštěstilo se vklínit do jakéhosi meziprostoru, kde si můžete v klidu vychutnávat každý nádech, moment, dotek té chvíle, se zatajeným dechem hltat každé slovo například písně Every Breaking Wave. A když se pak podíváte ve videu Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of, že lidé poslouchají na místě nejen natěsnaní před verandou, ale i poblíž na lodích, či stojící ve vodě, je to famózní okamžik.

Dalším takovými mými oblíbenými vystoupeními jsou ta, jež U2 absolvovala v noční noční talk show pořádanými Jimmy Fallonem na NBC The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Tolik něhy a jemné krásy v akustické verzi písně Ordinary love, kterou Bono začíná zpívat nejdříve usazený na pohovce, která přejde ve vlnu šťastného souznění i s přítomnými diváky. A baví mě také sledovat, jak se ta radost být součástí toho všeho bezprostředně odrazí i na tváři jednoho člena doprovodné kapely, která se k U2 mezitím přidala. Jako bonus si můžete vzápětí pustit jejich ztvárnění písně Invisible také z této show ze dne 17. 2. 2014 na střeše budovy. Je tam onen vysněný moment každého správného fanouška, být svému idolu takřka na dotek, s naprosto minimálním odstupem. Při záběru kamery zeshora je fascinující ten malý ostrůvek radostného třeštění plavajícího uprostřed vesmíru.

Další „střešní“ video jistě není třeba dlouho představovat, ztvárnění písně Where The Streets Have No Name, hitu z roku 1987, na střeše v Los Angeles, kdy policie musela kvůli nadšeným divákům řídit provoz na ulicích. A přesto, že tady je zpěvák ve výšinách, je tam jakési napojení, neviditelná nit, která kapelu s jásajícími lidmi dole spojuje. Jeden z nadšenců neváhal dokonce vylézt i na semafor. Když už jsme u hudebníků koncertujících na střeše, ráda bych zmínila Natálii Rottrovou a její píseň Vnitrokrize. Talentovanou zpěvačku jste možná zaregistrovali v The Voice Česko Slovensko v roce 2019 v týmu Pepy Vojtka. Její vystoupení před vypadnutím ze soutěže bylo nádherné a osobité ztvárnění písně od Zuzany Navarové. Podobně jako u Vnitrokrize se zde doprovázela na cello. Letos v lednu zveřejnila zpěvačka nové video AS WE GROW. První záběry prozrazují její přetrvávající oblibu v nezvyklých ponožkách a botaskách. Kdo ví, třeba se to stane jejím poznávacím znamením. Ve videu BEHIND THE SONG můžete nahlédnout i do „kuchyně“ tvorby jejích songů.

Jinou věcí, kterou si fanoušek většinou neskutečně užívá, jsou nečekaná propojení s jinými hlasy, třeba i z odlišného hudebního ranku. Za poslech stojí zejména následující dvě unikátní vystoupení, Mary J Blidge hip-hopová a soulová zpěvačka, svým zvučným hlasem ozvláštnila píseň One. Tahle píseň je sama o sobě nádherná a už od prvních tónů se do vás vpije jak savý papír, ale když se do melodie začne vkrádat ten proud ženských tónů plný dynamiky a síly, je to jak doping a vy se blaženě propadáte do výšin. Dalším takovým příkladem úspěšného spojení je Bono Vox a Lady Gaga na koncertě v Madison Square Garden v New Yorku. Zabarvení hlasu této popové zpěvačky jakoby dodala písni ještě na větší naléhavosti. Mistrná propojení nemusí být čistě jen v pěvecké rovině, jednou z dalších zajímavých lahůdek je videoklip Song for Someone, v němž si zahráli Woody Harrelson s dcerou Zoe pod režií Vincenta Haycocka. Netradičním pohledem na U2 je nepochybně video Song For Someone natočeného Mattem Mahurinem, který tam vnesl své speciální výtvarné vnímání světa. Černobílou poctou U2 je i video písně Invisible od režiséra Marka Romaneka, který dokázal světlo a vše co s koncertem souvisí představit s jiným magickým nábojem. Fotografové ctící černobílou fotografií by nad každým záběrem jistě zaplesali.

Mojí vůbec nejoblíbenější písní je The Ground Beneath Her Feet z filmu Wima Wenderse The Million Dollar Hotel, ačkoliv film je pro mě trochu neuchopitelný, tuhle píseň si není možné nezamilovat. Snad, že symbolizuje touhu každého z nás po prvních opatrných a nejistých krůčcích získat pevnou půdu pod nohami, rozlétnout se a projevit se v životě naplno. Divouška D doporučuje verzi skladby With Or Without You v podání fantastických hudebníků 2CELLOS na koncertě konaného v chorvatské Pule dne 3. července 2013. Zazněla zde i Where The Streets Have No Name, u níž Luka Sulic a Stjepan Hauser hrají do roztrhání těla a smyčců. Nelze nevzpomenout v této souvislosti Mira Šmajdu a jeho Dream on v soutěži Česko Slovenská superstar v roce 2009, kde ty smyčce také zběsile „létaly“. Dostáváme se tak k davovým šílenstvím, která někteří zpěváci u posluchačů vzbuzují.

Na závěr bych chtěla zmínit tři skupiny osmdesátých až devadesátých let, která také dokázaly pobláznit davy – Spice Girls, New Kids on the Block a The Kelly Family. Spice Girls a jejich Wannabe spolehlivě dokáže roztančit a rozproudit krev. Jejich tak trochu komiksovo-bojový svět superhrdinek si můžete užít v poklidné písni Say You'll Be There, či se vydat na kosmický sci-fi výlet v klipu Spice Up Your Life. Skalní příznivci si tehdy užili i filmový počin Spice World z roku 1997. New Kids on the Block byli ve své době nepřehlédnutelní, jejich fotky plnily stránky časopisu Bravo a v roce 1990 byly jejich hity Step by Step a Tonight „number one“. Skupina The Kelly Family měla vynikající období po vydání alba Over the Hump v roce 1994. Divouška D vzpomíná zejména na hit An Angel. Píseň napsal Paddy pro svou matku, která zemřela v roce 1992. Moje rockové srdce si získal dobrodruh, sportovec a ironman Joey Kelly, jehož kytarová sóla jsou výborná. Skladba Why why why rovněž z Over the Hump dokáže přinést dobrou náladu. Jednou ze skvělých věcí je i jejich spolupráce s Joe Cockerem, pro kterého mám velkou slabost. The Kelly Family s ním nahráli v roce 1996 třeba skladbu Into the mystic, či You take me up. Musím říct, že na koncertech s Joe Cockerem se fantasticky tančilo a jeho niterné prožívání písní na scéně jen tak něco nepřekoná a jsem vděčná, že jsem mohla být u takového silného a vzácného okamžiku. A tom fanouškovství vlastně je, navázat vztah, který úžasně nabíjí. Umělec vytvoří takovou „bublinu“,  do které vás přizve a je vám v ní báječně. Oboustranně si pak předáváte obohacující energii.   

V tomhle mě potěšila skupina Maroon 5 ve videu Girls Like You ft. Cardi B, to krásné „stínování“ zpěváka vždy jednou ženou, je hravé a symbolizuje pro mě i něco více než jen ilustraci textu této písně, esenci vzájemné náklonnosti a symbiózy se svými fanoušky.   

P. S.: Pokud jste hloubavý typ a zajímala by vás historie časopisu Brava, Klára Hlavatá sepsala bakalářskou diplomovou práci Časopis Bravo, historie a vývoj periodika pro mládež.

Autor: Ivana Jungová | čtvrtek 4.2.2021 21:14 | karma článku: 7,53 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Ivana Jungová

Divoženky a Divomuži na scénu

Na umělcích obdivuji, že si tvoří své vlastní mikrosvěty s naprosto svébytným názorem. Ráda bych vám představila specifické interprety, kterým se to daří.

20.1.2021 v 22:39 | Karma: 5,78 | Přečteno: 278x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Poezie Hodinářova učně

Rok 2020 se již překuluje do roku následujícího a v mé duši přetrvávají dva vánoční divácké zážitky, z pohádky Hodinářova učně a semaforského představení Kytice, o které se chci s vámi podělit.

31.12.2020 v 14:13 | Karma: 9,84 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Semafor – vzájemné naladění se jeden na druhého

O Semaforu jsem blog chtěla napsat již dlouho, je fenoménem, který stojí za pozornost, a v době vánočních svátků je jeho význam ještě důležitější, pospolitost z každého představení přímo čiší.

24.12.2020 v 0:28 | Karma: 8,49 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Patrick Swayze a jeho inspirativní odvážná cesta životem

Nedávno jsem zhlédla v archivu České televize dokument Já, Patrick Swayze z roku 2019. Kdo by neznal jeho ztvárnění postavy Johnnyho Castla, tanečního instruktora, který učí tančit Baby v Hříšném tanci. Jaký ale Patrick byl?

30.11.2020 v 21:58 | Karma: 14,94 | Přečteno: 414x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Superstar aneb Adrenalinová jízda jednoho rozhovoru

Písně dokáží zklidnit i zaktivizovat naše životy. Své sny o nastartování kariéry prožívají nyní účastníci soutěže Superstar, jejichž snaha vyvrcholí právě dnes večer. A mou cestu protknula hudba naprosto nečekaným způsobem.

31.5.2020 v 14:46 | Karma: 5,88 | Přečteno: 332x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

V pondělí se nepaří

Jak se snese severská drsná upřímnost a prosluněná jižní povaha? Stačí si zajít do bytového divadla H2O ve Vršovicích na dánskou hru Znalci a pak poblíž do restaurace La Terrasse s francouzskou kuchyní. Tahle kombinace nemá chybu.

17.4.2019 v 17:25 | Karma: 7,80 | Přečteno: 201x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Ideální životní partnerka

Ten všudypřítomný tlak na dokonalost, ať už v práci či v partnerských vztazích občas cítíme všichni. Byl by řešením android či androidka?

16.4.2019 v 16:56 | Karma: 7,82 | Přečteno: 341x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Uvěřitelná Popelka – zdařilá moderní verze opery ve Stavovském divadle

Popelku si všichni pamatujeme z dětství z pohádek jako chudou dívku, která ke štěstí přišla. Je ale také námětem opery od Gioacchina Rossiniho a ve Stavovském divadle si tak o ní můžete udělat i zcela jinou představu.

14.4.2019 v 15:31 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Nenáhodné okamžiky aneb mé pokračování v posedlosti Thuny

Věříte na smysluplné zákruty? Kdy se člověku poštěstí vydat se naprosto libovolně jiným směrem, než původně zamýšlel? Většinou se před námi odvíjejí jen ty samé nepřekvapivé stereotypní cesty za každodenními povinnostmi.

25.2.2019 v 21:46 | Karma: 7,80 | Přečteno: 232x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Bo vás naučí vnímat přítomný okamžik

Vy ještě neznáte chlapíka jménem Bo? Tak to je nejvyšší čas to napravit. Bo totiž dokáže člověku vlít obrovskou chuť do života. A také červená kráska Nella Dan, záhadné město Hobart, učitel Wilkins, nekonečný led a buřňáci sněžní.

18.10.2017 v 23:25 | Karma: 7,57 | Přečteno: 122x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Záhadná Dáma s okovy

Umění se v létě stěhuje za lidmi ven. Před Rudolfinem se v Praze v srpnu odehrálo skvělé taneční představení skupiny SKUTR. Nejsilnější zážitek mi ale přinesla úplně běžná návštěva zámku. Od té doby moji mysl opanuje Dáma s okovy.

5.9.2017 v 0:21 | Karma: 12,00 | Přečteno: 519x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Pozitivní nálož díky Plným kapsám šutrů

Propadla jsem se časem, a to doslova. Když jsem na Noci literatury v Komorní Fidlovačce objevila v programu Plný kapsy šutrů, nevěřila jsem, že tohle legendární představení stále dávají, jenom se přesunulo do jiného divadla.

2.7.2017 v 23:27 | Karma: 7,96 | Přečteno: 101x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Zjevení Niny V lese

V tomhle se s manželem neshodneme, zatímco já vyhledávám města, manžel naopak zbožňuje přírodu. Poslední zážitek byl ale od každého trochu, vyrazili jsme totiž do vršovického Café V lese, kde nás oba nadchnula Nina Rosa.

29.6.2017 v 22:24 | Karma: 9,80 | Přečteno: 265x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Dokáže být navigace zlomyslná nebo má smysl pro dramatično?

Silnici na Plzeň znám ze svého dětství dobře, jezdívali jsme tudy za prarodiči nespočetněkrát. Sice už mi z té doby utkvělo akorát to, že jsme na jednom místě vyhlíželi, zda jsou čápi na komíně, a v autě zněly trampské písničky.

13.6.2017 v 21:51 | Karma: 9,31 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

Ivana Jungová

Když se člověk přesune do kategorie Vyřazeno...

Poslední dobou mám chuť si připomenout svoje oblíbené písně z dřívější doby a tak nějak si při jejich poslechu oživit i minulé zážitky. Lze si tak připomenout dávné vzpomínky? Nakolik je naše zkušenost v nich vůbec otištěna?

7.6.2017 v 7:11 | Karma: 13,26 | Přečteno: 578x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 294x
Blog kulturní žroutky

Novinářka, recenzentka muzikálových představení, tvůrkyně koláží, tanečnice, nadšenec do kulturního dění a umění.

Seznam rubrik