InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sezimovo Ústí dokončuje druhou část DPS

První část DPS má své obyvatele již od předloňska. Dalších 30 zájemců se dočká na jaře. , Autor: L. Kolářová

První část DPS má své obyvatele již od předloňska. Dalších 30 zájemců se dočká na jaře.     Autor: L. Kolářová

SEZIMOVO ÚSTÍ – V Sezimově Ústí letos dokončí i druhou etapu výstavby domu s pečovatelskou službou (DPS). Před dvěma lety v ulici K Hájence slavnostně otevírali první etapu s 26 byty, ve druhé etapě přibude dalších 30 bytů. Technické zázemí pro obě části domu bylo vybudované již v první etapě výstavby. Druhá etapa měla být původně hotová do konce března. „Zhotovitel požádal na podzim město o posunutí termínu dokončení. Zastupitelstvo jeho žádosti vyhovělo formou dodatku ke smlouvě, který zastupitelé schválili v listopadu. Termín dokončení je posunutý na 15. duben," uvedla místostarostka města Ludmila Svatková.

 

„Máme zásobník uchazečů o bydlení v DPS a další lidé se nám stále hlásí. V současné době máme víc než tři desítky uchazečů a ještě uděláme výzvu do městského měsíčníku Novinky. Pořadí uchazečů nezáleží na termínu přihlášení, ale na tom, jak jsou splněny podmínky pro přijetí. Pravidla pro přijetí máme uvedená na webových stránkách města," upřesnila Ludmila Svatková. Ze 30 bytů druhé etapy bude mít 24 bytů dispozici 1+kk a šest bytů 2+kk. Z 24 bytů 1+kk bude 22 bytů s regulovaným nájemným. Jde o byty podpořené dotací ministerstva pro místní rozvoj. Druhá etapa výstavby přijde na 49,4 milionu korun. Zhotovitelem je firma ACG-Real.

Kdo může získat byt?

Dům s pečovatelskou službou poskytuje bezbariérové bydlení v nájemních bytech, které jsou pronajímané zejména seniorům se sníženou soběstačností, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Současně však zájemce nevyžaduje celodenní péči, musí být částečně soběstačný, schopen pohybu. Byty v DPS jsou buď s regulovaným nájemným, takzvané podporované, nebo ostatní. Zájemce o nájem podporovaného bytu v DPS vyplní potřebné formuláře. Pokud dotyčný nemá možnost si vytisknout formuláře, jsou k dispozici u sociální pracovnice na oddělení sociálních služeb městského úřadu nebo na podatelně. Žadatel doručí vyplněné formuláře na podatelnu osobně nebo poštou. Přidělování bytů je kompetenci bytové komise.

Co musí žadatel o podporovaný byt splňovat? Například se nachází v nepříznivé sociální situaci a není v ekonomicky aktivním věku, je mu více jak 65 let. Prvním kritériem bodového systému je trvalý pobyt v Sezimově Ústí. Počítají se body za nepřetržitý pobyt alespoň v délce dvanácti měsíců. Pokud zájemce neměl trvalý pobyt ve městě nepřetržitě, sčítají se jednotlivé měsíce trvalého pobytu v Sezimově Ústí. V případě přiblížení rodin a usnadnění péče o seniora, který není ze Sezimova Ústí, se hodnotí trvalý pobyt rodinného příslušníka zájemce. Rodinným příslušníkem se rozumí příbuzný v řadě přímé, sourozenec, jakož i jejich manželé. Toto kritérium se použije v případě, že tento rodinný příslušník má nepřetržitý trvalý pobyt v Sezimově Ústí minimálně pět let před datem podání žádosti. Podmínky pro přijetí osob do nepodpořených pečovatelských bytů, ve kterých není nájemné regulované, nezahrnují trvalý pobyt zájemce v Sezimově Ústí. Zde jako výchozí kritérium bude použito uchazečem nabízené nájemné.



 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace