InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Menší sportovní kluby v Písku úpravu dotačních pravidel zatím nevybojovaly

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Diskuze o úpravě dotačních pravidel pro sportovní oddíly se znovu přenesla také zasedání píseckého zastupitelstva. Vyvolali ji zástupci několika menších klubů, kteří se staví proti výsadě čtyř největších oddílů ve městě. Vadí jim především to, že fotbal, hokej, házená a basketbal mají v zásadách vyčleněno o mnoho více peněz než menší spolky. Zástupci klubů, kteří se pod podnět pro zastupitelstvo podepsali, požadovali zrušení bodu o podpoře vyjmenovaných kolektivních sportovních oddílů a tyto prostředky navrhli využít pro všechny organizace v Písku.

Sportovní komise tento návrh neschválila, stejně jako zastupitelstvo na zatím poslední lednové schůzi. Zastupitel a předseda sportovní komise Miroslav Janovský (Pro Písek) připomněl, že po volbách dalo nové zastupitelstvo sportovní komisi podnět k prověření pravidel. Miroslav Janovský řekl, že nevidí důvod, proč se teď znovu zabývat něčím, co už se v komisi řešilo.

Janovský také připomněl filozofii rozdělování peněz do sportu v Písku. Reagoval i tvrzení autorů podnětu ke změněn dotačního systému, kteří uvádějí, že by si Písek měl vzít příklad třeba z národního programu Můj klub, který přiděluje dotaci podle jistého klíče. „Můj klub je skvělý program, má za cíl co nejširší podporu sportovních klubů. Ale my něco takového přece máme, to jsou ty peníze na činnost podle počtu členů," podotkl Janovský.

„Tento objem peněz velmi dobře zajišťuje sportovní aktivity v Písku. Jenže Národní sportovní agentura má i program pro reprezentace a vrcholový sport. Stejně tak to máme i my v Písku. To je ten druhý balík, který je někomu trnem v oku. Pak je tu třetí balík o systémové podpoře, který se trochu změnil. Je cíleně určen na výjimečné výsledky kolektivů a jednotlivců," uvedl Miroslav Janovský.

Zamyslel se i nad tím, proč by mělo město vrcholový sport v Písku podporovat. „V jižních Čechách se špatně shání podpora ze soukromých peněz, proto si kluby musí hráče vychovat, a to nejde bez toho, aby se jim věnovaly na profesionální úrovni. Musíme podpořit vrcholové a výkonností sportování v těchto klubech, jinak si nebudou schopni vychovat své hráče. A občas jsme z našeho malého městečka schopni vyprodukovat kvalitní hráče, kteří Písek reprezentují v zahraničí. Jsou to jedinci, kterými se můžeme chlubit. Bez profesionální přípravy bychom takové lidi neměli. Můžu vás ujistit, že systém financování sportu v Písku je nadstandardně efektivní a průhledný," popsal Janovský.

Sebrat velkým, nebo zvýšit malým?

Jiří Hořánek z hnutí ANO si myslí, že jde spíš o politické rozhodování. „Pokud malé sporty křičí, že mají málo, tak musíme na sport přidat více peněz, nebo objem peněz přerozdělit. Není tu asi nikdo, kdo by chtěl, aby všichni dostávali stejně. A přidání peněz asi také nehrozí. Za mě bude důležité stanovisko odborníků. Pokud se sportovní komise nedobrala výsledků, tak asi zítra nehrozí kolaps sportu v Písku a je možné na této platformě se o tom dál bavit," míní Hořánek.

S Miroslavem Janovským souhlasil také Jiří Lejčar (KSČM). „Před pěti lety se zrodilo rozhodnutí o vyšší podpoře čtyř jmenovaných klubů. Myslím si, že mluvit o počtu členů a ekonomické náročnosti není třeba. Sport v Písku má podporu na dobré úrovni. V porovnání s třicetitisícovými městy jsme vycházeli dobře. Rozhodně ani malé kluby nemohou naříkat, že by se na ně nedostalo," řekl Lejčar a narazil i na anketu Národní sportovní agentury o popularitě sportů, která vzbudila v posledních týdnech velký rozruch. „Před fotbalem a hokejem vyhrál bowling a kuželky. Nemůžeme pominout to, že sport se navenek prodává i diváků. Kdo má víc diváků? Já chodím na všechna utkání a pro řadu našich fanoušků je to možnost setkání, druh zábavy. Na to bychom neměli zapomínat," uvedl Lejčar.

Michal Čapek (ANO) si také myslí, že město podporuje sport v Písku velkoryse. „Myslím si, že na sport se dává dostatečný objem finančních prostředků. Město udělalo i kus práce v transparentnosti – není to tak dlouho, co se hlasovalo o smlouvách na nájem sportovišť. Teď nastává boj mezi organizacemi a pokus o nalezení klíče. Dovedu si představit nekonečnou argumentaci, spravedlivý klíč neexistuje, nemůžou všichni dostávat stejnou částku. Srovnatelná města mají způsob rozdělování finančních prostředků podobný, dovolím si tvrdit, že systém v Písku je velice dobrý. Můžeme se bavit o tom, že preferované sporty dostávají 75 procent částky v rozpočtu, a že v jiných městech je to možná 55 nebo 60 procent. Neříkám, že ke změnám musí dojít, ale pokud přijde kvalifikovaný názor, měli bychom se jím zabývat," tvrdí Michal Čapek. Navrhnul neschválení podnětu menších klubů, ale zmínil, že by se systémem dotací mělo město zabývat a na příští rok připravit návrh nových zásad.

Co vlastně chybí?

Josef Soumar (Piráti) se ale pozastavil nad Čapkovým tvrzením, že zásady v Písku jsou sice dobré, ale mohlo by se uvažovat nad jejich změnou. „Pokud se bavíme o financování sportu, navyšme částku pro menší kluby. Bavme se o navýšení částky, ale rozhodně neměňme pravidla. Klubům by to letos omezilo fungování. Co vlastně těm sedmi klubům chybí, kolik peněz požadují? Předložený materiál jen vytýká současná pravidla. Příště bych poprosil konkrétní návrhy," žádal Soumar o jasné odpovědi, na co přesně menší kluby navýšení financí potřebují.

Starostka Eva Vanžurová (Pro Písek) řekla, že některé sporty jsou náročné na vybavení nebo dopravu. „Abychom kupovali oddílům tkaničky do bot, helmy a rukavice, to dělat nebudeme. Některé oddíly mají ve správě i areály, a to jsou sakra velké částky. Připadá mi nefér, že žádají o vyšší podporu i kluby, které mají sportoviště zdarma. Jsem zvědavá, jak dopadne vyúčtování roku 2020, to bude důležité. Měnit pravidla každý rok není dobré," prohlásila Eva Vanžurová.

Michal Horák (Piráti) je funkcionář házenkářského oddílu v Písku. Říká, že ohledně dotací do sportu jsou možné dva přístupy. „Natáhnout ruku a říci, že něco dokážu, nebo nejdřív něco dokázat a pak žádat o veřejné peníze, jako to udělala házená a basketbal. Jde o to, jakou cestu klub zvolí," řekl Horák. „Sami si promítněme, jak se k tomu čtyři vybrané kluby dobraly. Nespadlo jim to z nebe, dost se na tuto úroveň nadřely. Nikdo si neumí představit, co znamená se na takové úrovni udržet. Interliga házené žen funguje v Písku už 15 let, v třicetitisícovém městě. K tomu jsme schopni udržet extraligu juniorek a tak dále. Basket a hokej jsou na tom podobně. Takové oddíly se nedají srovnávat se sporty, které končí na oblastní úrovni. Nezaměňujme spravedlnost za rovnostářství, jak říká pan Janovský. S každými komunálními volbami se změní složení sportovní komise. Pak se ale vždycky změní zájmy a preference členů, z čehož vyplyne tlak na změnu dotačních pravidel. Pojďme toto odbourat a schválit, že naše dotační pravidla jsou v pořádku, minimálně do dalších voleb," řekl Michal Horák.

Co vadí menším

V diskuzi vystoupil i Petr Koblic z Junior cycling projekt teamu, který je jedním z hlavních iniciátorů dopisu městu. Vysvětlil pohnutky pro sepsání podnětu. „Jeho smyslem není sebrat peníze na činnost těm čtyřem jmenovaným klubům, ale nastavení možná lepšího modelu, aby i menší oddíly s menším počtem členů měly možnost získat větší finance města. Nemáme to do koruny propočtené, možná by oddíly zavedením modelu Můj klub ani o žádné peníze nepřišly. I malé kluby dosahují kvalitních výsledků na republikové úrovni a reprezentují Písek za hranicemi vlasti," zmínil Koblic. Vedoucí odboru školství a kultury Marie Cibulková k tomu ale připomněla, že v dotačních pravidlech byly v roce 2014 zvýhodňovány kluby podle úrovně soutěže a také s tím nebyla všeobecná spokojenost. „Byla kolem toho obrovská nechuť, všem to nevyhovovalo. Byl tlak, aby se koeficienty, které program Můj klub také využívá, zrušily," konstatovala Cibulková.

Předseda Tenisového klubu Písek Libor Kacbunda se znovu vrátil ke zmíněné anketě Národní sportovní agentury, kde tenis dopadl poměrně dobře. „V obou anketách individuální sporty obsadily čelní místa, ale městem preferované čtyři sporty skončily na zadních pozicích. Až na 14. místě byl hokej. V oddílech dochází i k podpoře lidí, kteří nejsou členy. Písečtí tedy sponzorují také hráče, kteří sem jsou nataženi, aby vylepšovali rating soutěže na úkor místních hráčů. Objem peněz se dá považovat na nadstandardní, ale z hlediska provozu sportovišť je nevyvážený," myslí si Kacbunda. Předseda sportovní komise Janovský podotkl, že anketa NSA měla velmi špatnou metodiku. „Přece nechceme tvrdit, že jóga je atraktivnější než bojový sport MMA, byť ho nemám rád. A kolik diváků chodí na zápasy A-týmu tenistů?" ptal se Janovský.

Předseda Atletiky Písek Ivan Čuřín poděkoval městu za podporu sportu, ale 70 procent pro čtyři vyjmenované kluby mu přijde moc. „Nejde mi ani o zvýšení financí pro náš klub, ale o přehodnocení systému podpory," uvedl. Pirát Josef Soumar ale znovu připomněl, že nikdo z kritiků dotačního systému neřekl, co přesně jim k jejich spokojenosti chybí a na co tedy potřebují navýšení částky. „Nezazněly tu žádné požadavky. Pomohli jsme například Sokolu opravit loděnici. Kdykoliv někdo přišel, snažili jsme se mu vyhovět. Pokud by nastalo rovnostářské prostředí, tak těm, kdo mají největší výdaje, se najednou nedostane. To byl popud k vyčlenění čtyř klubů s vyšší podporou," uvedl Soumar.

Cyklista Petr Koblic tedy uvedl, že v Písku chybí třeba cyklistická dráha. „Jde o rovnější podmínky. Nechceme snížit úroveň těch čtyř jmenovaných klubů. Hokej je moje srdcovka, já nechci ze zimního stadionu tržnici. Chci ale rovnější podmínky i pro menší kluby, aby se dostaly na vyšší úroveň. Jsou tu i úspěšní jednotlivci," zdůraznil. Starosta Eva Vanžurová mu ale připomněla, že požadavek na cyklistickou dráhu opravdu nevyřeší dotační příspěvky na činnost.

Otec malého talentovaného motorkáře Michal Vyskočil si také posteskl, že mu chybí ze strany města systémová podpora pro jejich klub. „Na výjimečné jedince jsme otevřeli novou kapitolu podpory sportu," odpověděl mu Miroslav Janovský.

K řečnickému pultíku přišel také zástupce hokejového klubu IHC Králové Písek Dušan Benák. Poděkoval městu za podporu, jakou hokeji v Písku věnuje. „Bez ní bychom nemohli podporovat mládež. Mládež může díky městu sportovní utkání hrát, mít kvalitní tréninkovou plochu, trenéry a jezdit na zápasy," doplnil.

Pro neschválení podnětu menších sportovních klubů ke změně dotačních pravidel hlasovalo 20 z 25 přítomných zastupitelů. Návrh Michala Čapka na návrh nových zásad od roku 2022 hlasovalo jen osm zastupitelů.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace