Doba čtení:2 m, 52 s

Média prezentují jako seriózní názor, že v roce 2033 už Česko nebude potřebovat uhlí v energetice a teplárenství. Jenže i tenhle postoj ministrů Brabce, Blatného a ministrů za ČSSD, je zbytečně zpátečnický. Existuje totiž ještě jeden scénář českého uhelného exitu.

Česká republika se může bez uhlí úplně obejít již v roce 2025. V tomto roce již přestaneme být ve výrobě elektřiny soběstační (v zimních měsících) a energetické nároky země bude uspokojovat dovoz. Je tedy zbytečné dál prodlužovat agónii uhelných zdrojů, neboť v jiných zemích se jim bude dařit daleko lépe. Řešení je jednoduché: Uhlí bez pardonu zakázat!

Čtěte také:
Zoufalá ČSSD dělá zoufalé kroky
Češi žádají energetickou soběstačnost

Ceny elektřiny a tepla porostou úměrně tomu, jak bude v EU v zimních měsících chybět elektřina (letos v lednu už měla problémy i Francie, která je zatím ještě saturována především jádrem, Rakousko málem shodilo část evropské sítě – zachraňovala je fosilní a jaderná elektřina z Čech, Německo v zimě funguje jen díky uhlí a jádru…). Okolo roku 2040 pak dojde k tomu, že bude konvenčních zdrojů elektřiny ve střední Evropě už tak málo, že nebude odkud dovážet. Ne celý rok, samozřejmě! Jen v zimě.

Shodou okolností v té době totiž vítr a slunce vyrábějí elektřiny nejméně, často pak vůbec žádnou. V létě jí sice bude nadbytek, ale uskladnit na půl roku tříměsíční zásoby elektřiny pro 440 milionů lidí a jejich úřady, obchody, továrny a dopravu, to jaksi neumíme a s vysokou pravděpodobností umět hned tak nebudeme. Takže v létě se budou elektromobily rozdávat zadarmo, aby odebraly elektřinu, zato na zimu se budou odevzdávat, aby bylo dost „šťávy“ pro nemocnice, školy a také trochu pro domácnosti. Firmy si nějak poradí. O tom, jaké to bude bez tepla, jsme si v posledních pár týdnech mohli udělat představu. Tedy alespoň mimo centra velkých měst.

Že takovou pitomost žádný politik nenavrhne, natož by ji odhlasoval? A proč, prosím vás? Stejná pitomost, jako předchozí scénář je uvěřit tomu, že do roku 2033 nahradíme uhlí v energetice i teplárenství a udržíme přitom současný komfort, včetně přijatelných cen. Přesto o tomto roce, navzdory všem veřejně dostupným a reálně nevyvratitelným faktům, začali uvažovat ministři za ČSSD. Aby zvýšili svoji šanci dostat se do parlamentu. Chce pro něj hlasovat i ministr zdravotnictví (kolik času asi stihl věnovat studiu energetických reálií?) a chce pro něj hlasovat i ministr životního prostředí Richard Brabec, který se dosud v energetice projevoval spíš pragmaticky. Přitom sázet na to, jak bude hlasovat předseda Andrej Babiš je velmi nejisté. V Bruselu totiž zatím vždy hlasoval pro všechna zelená nařízení, včetně celého Zeleného údělu.

Fyzikální zákony, argumenty z praxe, exaktní fakta o tom, že obnovitelné zdroje nevyrábějí, když nesvítí a nefouká a to bez ohledu na to, kolik jich je, argumenty o enormním růstu spotřeby elektřiny kvůli elektromobilitě – nic z toho politiky nezajímá, když na to přijde. Stejně, jako je nezajímají předpoklady, které se již potvrzují v praxi, o tom, jak porostou ceny, klesne konkurenceschopnost a klesne zaměstnanost…

To celé znamená, že se o konci uhlí a budoucnosti energetiky, potažmo celého Česka, vůbec nebude rozhodovat podle toho, co je proveditelné, nebo dokonce racionální. Bude se hlasovat jen podle toho, co za to kdo kde doufá dostat. Poměr sil pro rok 2033 je tak nyní 7:8 s tím, že premiéra a dalších neuvedených ministrů se na názor zatím nikdo neptal…

Takže proč nevyužít té možnosti, stát zase jednou v čele EU? Stačí zakázat uhlí od roku 2025. O technické a technologické argumenty zjevně vůbec nejde.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa