Muzika nás spojila: Barvínek nejen o rapu

Muzika nás spojila: Barvínek nejen o rapu
5. února 2021 Barvínek Autor: Anežka Wiewiorková

Jak se natáčí cédéčko v profesionálním studiu? Co vlastně dělá hudební producent? A co je nejdůležitější na rapu? Na to vám odpoví další Barvínek.

Našimi hosty jsou Ája a Adri, kteří se zapojili do projektu, ze kterého vzniklo CD plné hudby vytvořené asi dvacítkou dětí a dospívajících. Pomáhal jim s tím například producent Roman Ševčík: „Netušil jsem, jak bude ta laťka vysoko. Původně jsem děcka chtěl vzít do studia jenom na exkurzi, aby viděly, jak ten proces nahrávání probíhá, jak se člověk postaví za ten drahý a dobrý mikrofon, kde pomalu slyší tlukot svého srdce. Jen tak jsme si tam něco zkusili a já jsem pochopil, že jsou to úžasně talentovaní lidé. Na začátku jsem si nemyslel, že se dostaneme v úrovni těch písní tak daleko.

povidani_nejen_o_rapu_02Protože projekt pořádá Organizace pro pomoc uprchlíkům s podporou Evropské unie, cédéčko nakonec dávala dohromady hodně různorodá skupina dětí: místní i přistěhovalci, mladší i starší. Na nahrávce tak kromě češtiny můžete slyšet třeba arabštinu, francouzštinu nebo angličtinu. Kromě hudby vznikla také nová přátelství: „Ta muzika nás všechny spojila, že si tam všichni rozumíme,“ popisuje Adri, a Ája k tomu dodává, „nikdy nezapomenu na to, jak jsme seděli u klavíru a zpívali rapový písničky, ne že bychom je rapovali, ale opravdu jsme je zpívali, všichni společně. Na YouTube jsme si potom pustili další písničky, zpívali jsme a řvali jsme, tancovali jsme do toho. To jsou věci, který dělají lidem radost ze života. I když jsem na workshop přišla smutná nebo unavená, tak jsem odcházela nadšená, s radostí, s úsměvem na tváři.“

Ukázky z nového CD a povídání o síle hudby uslyšíte v Barvínku v úterý 9. února od 16.00 nebo v sobotu 13. února od 11.00.

povidani_nejen_o_rapu

Foto:Organizace pro pomoc uprchlíkům, Pixabay.com

 

Další pořady

Šmrnc

Rozhlasové městečko

Regiony

Regiony

Darujte Proglas!