Raiffeisenbank vykázala za rok 2020 zisk ve výši 2,14 miliardy korun

„Ohlédnutí za rokem 2020 ve mně vyvolává silné emoce. Na jedné straně jsme museli podniknout několik zásadních a náročných rozhodnutí týkajících se úspor v oblasti provozu banky, na straně druhé pak dostát svým závazkům vůči akcionáři. V důsledku negativního dopadu epidemie koronaviru na naše výnosy, českou i světovou ekonomiku jsme museli v polovině roku přistoupit ke snížení počtu našich zaměstnanců o 7 procent," komentuje situaci loňského roku generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

"Tento krok byl bolestný, ale v danou chvíli potřebný a pomohl nám přiblížit se, i za situace snížení výnosů, k dosažení cílů banky. Před koncem roku jsme se pak stali stoprocentním vlastníkem Raiffeisen stavební spořitelny, což považuji za významný krok k posílení naší pozice na trhu,“ dodává generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.„Loni jsme také museli změnit mnoho aspektů našeho fungování. Nastavit práci na home office, naučit se využívat nové technologické nástroje, změnit naši komunikaci. Kolegyně a kolegové, kteří na denní bázi jednají s klienty, museli začít respektovat mnoho nových pravidel v rámci obsluhy klientů. Velice si vážím toho, jak skvěle jsme se adaptovali na nové podmínky, udrželi banku v chodu a přitom byli ohleduplní a drželi týmového ducha,“ doplňuje Igor Vida.

Čistý zisk a výnosy

Čistý zisk banky za rok 2020 dosáhl výše 2,14 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 48,9 %. Celkové provozní výnosy se snížily o 12,5 % na 10,45 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy poklesly o 15,2 % a dosáhly tak výše 7,24 miliardy Kč. Tento pokles je způsoben zejména snížením tržních úrokových sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 5,7 % na 2,92 miliardy Kč. Ostatní výnosy banky meziročně vzrostly o 128,5 % na 134 milionů Kč především díky přijatým dividendám.

Související

Více souvisejících

Raiffeisenbank

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy