Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Vydejte se na Jiráskovu cestu. Pro každého se tam něco najde

5. únor 2021
Tip

Výletní tip pro vás tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková, která doporučuje takzvanou Jiráskovu cestu. Vede přes východní Čechy a po celé trase dlouhé 170 kilometrů je řada zajímavostí. Můžete ji zvládnout během tří dnů nebo i za týden. Záleží na tom, jak sportovně cestu pojmete. A pokud nechcete pěšky, zkuste běžky, sněžnice nebo kolo.

Sám Alois Jirásek, podle něhož se cesta jmenuje, chodil z rodného Hronova do broumovského gymnázia pěšky a v Litomyšli, kde výlet končí, čtrnáct let žil. Cestou potkáte pohraniční opevnění z první republiky, z nichž nejvýznamnější jsou dělostřelecké tvrze Dobrošov a Hanička.

Dalšími historickými zajímavostmi jsou také četné kaple. Třeba ta v Broumovských stěnách nebo rotunda sv. Kateřiny v České Třebové. Rozhodně se zastavte i v Pekle u Nového Města nad Metují, kde je chata od Dušana Jurkoviče, nebo v Litomyšli, kde uvidíte chrám Církve bratrské od architekta Zdeňka Fránka.

Během putování narazíte i na četné rozhledny, například Šibeník, Annu nebo na dřevěnou rozhlednu na Velké Deštné. Jiráskova cesta zkrátka nabízí pro každého něco.

Poslechněte si celý Výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se o dalších zajímavostech na Jiráskově cestě.

Peklo
Rotunda sv. Kateřiny, ke které se váže hned několik pověstí
Historické měšťanské domy na Smetanově náměstí v Litomyšli
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.