Policie opět navrhla obžalobu čtyř lidí kvůli údajně nevýhodnému pronájmu odpočívadla na D1

Kriminalisté znovu navrhli obžalovat čtyři lidi v případu údajného uzavření nevýhodných smluv na pronájem odpočívadla na dálnici D1 na Vysočině. Policie ukončila nové vyšetřování, nyní je na státním zástupci, aby rozhodl, zda žalobu podá. Na dotaz ČT to uvedl žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V případu byl již jednou obžalován bývalý výkonný ředitel ŘSD Michal Hala a další tři lidé, Městský soud v Praze ale v roce 2018 vrátil případ k došetření.

„Mohu sdělit, že policejní orgán ukončil vyšetřování a předložil spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl Minx.

Kromě Michala Haly byli v kauze v roce 2016 obžalováni také Tomáš Moc, Michal Souček a Radomír Vybíral. Podle státního zástupce připravili nevýhodné smlouvy na pronájem odpočívadla Černá Studánka na dálnici D1 na Vysočině. Smlouvy měl podepsat Hala, a to v roce 2010, kdy už nebyl výkonným ředitelem státní příspěvkové organizace. Zároveň měl podle původního spisu na smlouvy zařídit všechna potřebná razítka a od Vybírala za svoji službu vzít úplatek.

Obvodní soud pro Prahu 4 v roce 2017 všechny čtyři muže zprostil obžaloby. Podle něj se neprokázalo, že se skutek stal. Proti rozhodnutí se odvolal státní zástupce a Městský soud v Praze o rok později osvobozující verdikt zrušil a případ vrátil policii k došetření. Ta nyní vyšetřování uzavřela s návrhem na podání nové obžaloby.

Obvinění svoji vinu dlouhodobě odmítají. Podle Haly je celá kauza účelově vytvořena, aby ho kriminalizovala. Bývalý manažer ŘSD u soudu uvedl, že si podpis smluv nepamatuje. Nevyloučil ale, že je mohl podepsat po odchodu z funkce výkonného ředitele při dodělávání administrativy z předchozího období. Tvrdil, že to je běžný postup. Smlouvy jsou podle něj v pořádku, není na nich nic podezřelého a státu žádná škoda nevznikla.

Hala byl už v minulosti obviněn ve dvou případech týkajících se pronájmu odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, ale Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zrušilo.