Herci pomáhají školám. Dětem zpívají árie a vyprávějí příběhy z divadelního zákulisí

Herci pomáhají školám

Zpestřit distanční výuku žákům základních škol se rozhodli herci zlínského divadla. Dětem zpívají známé árie a kromě historických faktů jim také vyprávějí příběhy z divadelního zákulisí. Žáci a učitelé jsou nadšení. Podle nich je dobré udělat po tak dlouhé době on-line výuky výjimku a trochu se odchýlit od stereotypu.

„S manželem jsme si oživili árii Věrné milování z představení Prodaná nevěsta a árii Jeníka a Mařenky, snad to žákům pomohlo,“ věří herečka a zpěvačka Petra Králová. O nápadu zapojit se do výukového procesu přemýšleli s manželem už delší dobu. „Doma máme dvě děti, které se také učí distančně. Podle mě je fantastické, že se můžeme zapojit do výuky v době, kdy jsou divadla zavřená,“ řekl její manžel Radovan Král.

Herce těší, že si mohli po dlouhé době opět zazpívat. „Také jsme rádi, že jsme měli po delší době milé publikum,“ doplnila Králová. Učitelé pak ocenili, že žáci jsou v kontaktu i s někým jiným než jsou jen pedagogové. „My se sice snažíme, i děcka pracují, ale po tak dlouhé době on-line výuky je dobré udělat změnu a vytrhnout se ze stereotypu,“ popsala učitelka Světlana Divílková.

„Hercům chybí diváci, nám učitelům chybí žáci, teď jsme si udělali kontakt díky videohovoru,“ dodala. Divílková ocenila také podání, které herci pro výuku zvolili. „Nešlo jen o představení a zpěv, mluvili také o divadle a popsali, jak to v něm chodí. Řekli dětem spoustu užitečných věcí,“ uvedla.

Byla to těžká improvizace

Pomáhat při vyučování se rozhodla také herečka zlínského divadla Marie Vančurová, uznává ale, že to nebylo vůbec snadné. „Na dálku je to složité, vůbec jsem nevěděla, co mě čeká, ale děti byly zlaté,“ řekla Vančurová a dodala, že se příště musí lépe připravit. „Byla to těžká improvizace,“ podotkla.

Divadlo Zlín se do výuky zapojilo už koncem prosince na základě iniciativy Základní školy Luhačovice. „V prosinci mě oslovila jedna učitelka a mně se jejich nápad moc líbil. Měli přání, aby to bylo ve stylu našeho představení Pan Kaplan má třídu rád. Zpětná vazba byla tak příjemná a smysluplná, že jsme se rozhodli v novém roce pokračovat a hlavně tomu dát projektový tvar,“ svěřil se ředitel zlínského divadla Petr Machálek.

Podotkl, že o spolupráci je větší zájem, než původně očekávali. Zlínské herce to chytlo a slíbili, že při distanční výuce budou pomáhat do doby, než se divadla opět otevřou.

Tagy: