Předchozí
1 z 5
Další

Rád bych běžel světový šampionát ve Spartan Ultra, prozradil Tomáš Macháček

Tomáš Macháček se formálně narodil v Kolín, ale celý život žije v Pečkách. V Pečkách na dráze pro upřesnění. Tam také nastoupil na základní školu. Se sportem začal poměrně brzy. „Fotbal jsem začal hrát někdy ve čtyřech až pěti letech. Táta dělal trenéra přípravky, takže má volba byla jasná,“ prozradil Macháček. Fotbalu se věnoval celých devět let na základní škole, nikam nepřestoupil. „Tréninky zabraly všechen čas, co jsem měl. Zkoušel jsem hokej nebo tenis, ale nic organizovaně.“

Spartan Tomáš Macháček.Spartan Tomáš Macháček.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

„Ve sportu jsem sny neměl. Měl jsem plány, že se stanu programátorem či IT odborníkem,“ líčil Macháček, který po základní škole nastoupil Střední průmyslovou školu v Kutné Hoře. Fotbal hrál až do dvaceti let, kromě Peček si zahrál i v jiných klubech, ale vždy se vrátil do tamního AFK. Po střední škole skončil s hraním a stal se fotbalovým rozhodčím. „S pískáním jsem začal v dorostu, ale pak už jsem toho měl hodně, tak jsem se na to vykašlal. Situace s rozhodčími ve fotbale není dobrá, nechtěl jsem být nikdy ten špatný.“ V kariéře si zapískal okresní přebor na Kolínsku a sem tam vypomáhal i na Nymbursku.

Spartan Tomáš Macháček.Spartan Tomáš Macháček.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

Na vysokou školu se Macháček nevydal a následující část života popisuje jako období temna, kdy nevedl úplně spořádaný život. „Každý půl rok jsem hledal jinou práci. Až pak jsem přišel do kolínské automobilky, kde jsem spokojený, až na nějaké výhrady. Aktuálně tam pracuji sedmý rok,“ řekl dnes již bývalý jednatřicetiletý fotbalista a rozhodčí, který se dal na dráhu spartana.

Spartan Tomáš Macháček.Spartan Tomáš Macháček.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

Na přelomu listopadu a prosince 2017 objevil kouzlo překážkových závodů. „Letos tedy kroutím čtvrtý rok. Tehdy jsem dělal ještě řidiče kamarádovi a potkal jsem tam kamarádku Máju, do které jsem se zakoukal. Kvůli ní jsem ten sport začal dělat. Postupem času se z nás stali velcí přátelé. Nedovedu si už dneska představit, že bychom my dva měli být pár,“ usmíval se Tomáš Macháček. Přes STG Kolín se dostal do Olympia Spartan Training Kutná Hora, kde působí doposud.

Spartan Tomáš Macháček.Spartan Tomáš Macháček.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

Hodně se našel v delších bězích. Spartan se stal Macháčkovým životním stylem. „Moc mě to baví. Můj velký sen v horizontu pěti let je běžet Mistrovství světa ve Spartan Ultra, což je čtyřiadvacetihodinový závod. Rád bych se kvalifikoval do své věkové kategorie, kde bych nechtěl být do počtu.“ Naposledy se Tomáš hecnul během lednové běžecké výzvy Olympie #kazdykmsepocita, při které zaběhl 400 kilometrů za měsíc. „Bolí mě všechno,“ smál se a dodal: „Tak velké číslo v plánu nebylo. V létě chci běžet dva ultra závody během čtrnácti dní. Chtěl jsem vědět, zda tělo podobný zápřah dokáže vydržet. V lednu jsem dal například dva maratony v šesti dnech.“

Spartan Tomáš Macháček.Spartan Tomáš Macháček.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík