Cyklem Generálové nám ČT pomáhá připravit se na příchod fašismu 

Jestliže Česká televize vyrobí jakýkoli program týkající se naší historie, můžete si být jisti jen jediným: Že totiž ani v tom nejnepatrnějším nepůjde o program, jehož cílem by snad mělo být rozšíření vašich historických vědomostí a znalostí, ale jedině o indoktrinaci, čili nálev nového evropského pohledu do vaší hlavy ukuchtěného tak, aby se ve všech ohledech kryl s Usnesením o významu evropské paměti pro budoucnost Evropy, přijatém Evropským parlamentem loňského září, který jako hlavní svou tezi uvádí, že 2. světová válka nezačala útokem Německa na Polsko v r. 1939, ale paktem o neútočení, uzavřeném v témže roce mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem. Takže viníkem politováníhodného a hrůzného válečného konflikt není dle této teze už jen nacistické Německo, ale i SSSR a potažmo tedy i současné Rusko. Nu a protože když jsou viníci jednoho provinění dva, jsou vlastně viníky jen polovičními, což je pro Němce  novým benefitem, který je v novém historickém výkladu Evropy nutno brát v co největší možné míře do úvahy. To je tedy základní rámec pro výklad moderní evropské historie, dle něhož se mají a spíš i musí historie jednotlivých evropských zemí srovnat tak, aby tento rámec v žádném svém bodu nepřečuhovaly, ale byly s ním v co možná nejpřesnějším zákrytu.

Toto snaha byla zřejmě hlavním podnětem pro zrod šestidílného cyklu Generálové, jehož první díl nazvaný Kdo s koho? jsme měli možnost shlédnout ve středu večer na ČT 2. Nu a máme-li zhodnotit nakolik splnil požadovaný úkol EU mu daný, a nakolik byl v tomto směru proti až dosud platnému výkladu naší historie novátorský, pak všechna čest. Všechno, co jste se kdy učili a všechno, co jste kdy četli, obrátil už tento první díl vzhůru nohama. Prezident Beneš byl bezcharakterní člověk a tvůrcům cyklu k potvrzení tohoto odsudku stačil jediný údajný výrok Štefánikův. Že letadlo, převážející Štefánika z Itálie do vlasti, bylo zřejmě na Benešův rozkaz sestřeleno, se v pořadu sice přímo netvrdí, ale tvůrci tento výklad šikovně naznačují dvěma informacemi: Za prvé se prý ti dva přímo bytostně nenáviděli a za druhé se prý podle generála Podhajského  ke Štefánikově smrti v troskách italského letadla vyjádřil jeden nejmenovaný český politik těmito výmluvnými slovy: „Štefánik zemřel v pravý čas“. 

Tolik tedy k osobě Edvarda Beneše, který to od tvůrců pořadu schytal snad ještě víc, než jsme to z rádia slýchali za protektorátu. Zato Radola Gajda, druhá šířeji pojednávaná osoba, byl frajer, který  hned po Říjnové revoluci pochopil, kde je právo a spravedlnost, a navzdory váhavému postoji T. G. Masaryka, aby se legie co nejvíce možno vyhýbaly účasti na bojích znepřátelených ruských frakcí, bil bolševiky hlava nehlava, kde se mu k tomu jen naskytla příležitost. A byl to právě on, který si ze všech v prvním dílu cyklu pojednávaných osob odnesl vavřínový věnec nejzelenější.

Že byl fašistou – to už dnes zřejmě oficiálnímu médiu nevadí. A možná se tímto veskrze kladným zobrazením Gajdy už otevírá cesta, aby to už v nejbližší budoucnosti nevadilo nikomu a ničemu, protože po liberální demokracii nám už ani žádný jiný výběr historie vlastně nenabízí.

Závěr? Zvykejme si – to je možná to nejpodstatnější, co nám cyklus Generálové vzkazuje.

Stanův komentář: Přiznám se, že po přečtení článku jsem se na ten pořad podíval a… na standard ČT to ještě ušlo. Povinné odsouzení bolševismu a kopanec do Beneše a do Masaryka už člověk u „naší“ televize ani nevnímá. U toho Gajdy to bylo složitější, tam mi chybělo hlubší vysvětlení jeho „aféry“ i poválečného soudu. A docela fajn je, že se lidé dozvědí, že 1. republika byla tak trochu francouzský protektorát…

4.6 8 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
PPK
PPK
6. 2. 2021 13:13

Politicky „inovativní“ výklad dějin byl odjakživa základním nástrojem výchovné propagandy. Smutné a zároveň pozoruhodné je, že v každém novém režimu lidem nově vykládají dějiny synkové a dcery ze stejných starých rodin, které tvrdě mocensky funkcionařily už v režimu předchozím. Poučení: Do politiky a do propagandy jen málokdy aktivně vstoupí lidé čestní a poctiví, protože ti dobře vědí, že by si své jméno mohli morálně ušpinit. Jako pamětník z ČT šedesátých let znám dost takových jmén. Ve veřejném životě se opakují a jen ta ideologie jim teď už zní z pusy zcela opačně, než tomu bylo u jejich rodičů.

Bety
Bety
6. 2. 2021 18:03

ČT nesleduji už dlouho, nedívala jsem se ani na Boženu Němcovou, která podle jednoho
příspěvku na Nové republice dopadla též jako sedláci u Chlumce. Od ČT se ani nic jiného čekat nedalo. Když se s ní nedá hnout, měla by opravdu z názvu vypustit to slovo
Česká, beztak to jejím provozovatelům jistě hýbe žlučí.

Botičky od Diora
Botičky od Diora
6. 2. 2021 18:55

„Že byl Gajda fašistou – to už dnes zřejmě oficiálnímu médiu nevadí … protože po liberální demokracii nám už ani žádný jiný výběr historie vlastně nenabízí.“ To je jako přijít s nápadem pro pomník Heydrichovi v Panenských Břežanech. Pokud se jedná o čs. legie a třeba Čeljabinsk, neměli bychom zapomenout na vrahouna civilistů Radolu Gajdu, který právě po takzvaných čeljabinských událostech se stal nejlepším spolupracovníkem a velitelem bělogvardějského admirála Kolčaka. Radola Gajda, rodným jménem Rudolf Geidl, „český“ Sudeťák,se vydával za lékaře, ačkoliv byl prodavačem v obchodě s drogistickým zbožím. Bez jakéhokoliv vojenského vzdělání užíval různé důstojnické hodnosti. Po návratu z… Číst vice »

Bety
Bety
Reply to  Botičky od Diora
6. 2. 2021 20:27

To je vážně děs.

idiotronic
Reply to  Botičky od Diora
7. 2. 2021 8:17

Ctěné Botičky,
děkuji za doškolení ve věci Radola Gajda. Posledním dokumentem, který jsem vlastnil, byl Kalendář Národní obce fašistické 1938, kde se u jednotlivých dní a příslušných svatých vyskytovaly poznámky typu ,,Generál Radola Gajda kapitánem“ a podobně. Prostě obdivně nablblá publikace, které jsme znali z pozdějších let, ovšem v uvedených souvislostech co do prolhané adorace jasně vede. Dnes by byl kalendář vhodný jako varování , ale šestnáckráte jsem se za dobu své dospělosti stěhoval a nikdo neví, kde je kalendáři konec…

fajt
7. 2. 2021 7:51

Je jednodušší oklamat lidi,
než je přesvědčit, že byli oklamaní
-Mark Twain-

Gatta
Gatta
Reply to  fajt
7. 2. 2021 9:49

Copak Makk Twain , mistr nedostižných modrých zkratek.

Rozvedeno:
Je jednodušší lidi přesvědčit, že jsou chytří u toho co mají udělat,
než je přimět ktmu, aby si připustli, že se chovali jako hlupáci.

fajt
Reply to  Gatta
7. 2. 2021 10:42

proto taky znova říkám, že většina na vyšší společenský celek nemá mentálně, zatím vše závidí na tom, jestli vládce ( skrytá elita ) je osvícený a nebo je mu (jim) vše jedno a praktikuje čistý a okamžitý požitek, který mu ( jim) poskytují v podstatě dobrovolní otroci ( do této skupiny patří i servisní parchanti všech úrovní, kast a struktur ). ..)

Gatta
Gatta
Reply to  fajt
7. 2. 2021 19:32

A tak i přes občasné pokusy o lidské vzepětí k liliově čisté morálce …
… to tak od věků bylo, stále je a ještě dlouho bude.