V bývalém klášteře augustiniánů v Mělníku vzniká domov pro seniory. Otevřen by mohl být v červenci

Bývalý klášter augustiniánů v Mělníku bude od léta znovu obydlený. Soukromá firma v něm otevře nový domov pro seniory. Klientům bude k dispozici 50 dvoulůžkových a jednolůžkových pokojů.

Mělník Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objekt kláštera obývali řeholníci už od středověku. V 18. století, kdy klášter zrušil císař Josef II., nemovitost koupila kněžna Marie Ludmila z Lobkowitz a spravovala odsud své panství. Zatím posledními nájemníky byli v osmdesátých letech učni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proměna kláštera v domov pro seniory v reportáži Radka Duchoně

V současné době probíhá ve spolupráci s památkáři a restaurátory přeměna kláštera na domov pro seniory. Po dokončení rekonstrukce zde bude klientům k dispozici 50 dvoulůžkových a jednolůžkových pokojů. V klášteře tak můžeme nyní vidět jak práci restaurátorů, tak již hotový ukázkový pokoj pro klienty.

„V části, kde právě stojíme, jsou historické šablonové malby, které odhalila paní restaurátorka. Ty překryjeme, zakonzervujeme a na novou překrytou vrstvu dáme kopii těchto omítek,“ vysvětluje postup záchrany vzácné malby architekt Tomáš Eckschlager.

Rajská zahrada s křížovou chodbou, kde se našlo i propojení s blízkým historickým kostelem, je ještě v neutěšeném stavu, ale za ní už můžeme vidět zařízený ukázkový pokoj pro klienty s veškerým vybavením i s výhledem do zahrady. Lukáš Drásta, spolumajitel firmy, která bude domov provozovat, zatím předpokládá, že domov bude otevřen v červenci. Závazné rezervace by chtěli přijímat od března.

V Středočeském kraji je míst v domovech pro seniory nedostatek. Fungují zde krajská i soukromá zařízení, která mají kapacitu 4 500 lůžek, z nich většina je obsazená. Zájemců o volná místa je však přes 10 000, i když tento údaj zkresluje fakt, že klient si může podat žádost do více zařízení. Čekací doba na volné místo je aktuálně 11 měsíců.

Jana Myslivečková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme