Jan Denemark
6. února 2021 • 19:18

Hvězdy, které si vynutily trejd: Bure, top gólman i mladý talent Tampy

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdy, které si vynutily trejd: Bure, top gólman i mladý talent TampyHvězdy, které si vynutily trejd: Bure, top gólman i mladý talent TampyFOTO: Koláž iSport.cz

    Když si hvězda vynutí přestup, jde pokaždé o pořádné pozdvižení. Fanoušci pálí dresy, trenéři rozhazují rukama a manažeři se zoufale snaží v trejdech získat na oplátku co nejlepší zboží. Naposledy si měnily dvojku a trojku draftu (Patrik Laine, Pierre-Luc Dubois) Winnipeg s Columbusem, co ale předchozí megavýměny? Kteří ikoničtí hráči si v dřívějších érách NHL vytrucovali přesun?

  • Pavel Bure (v době výměny 26), Vancouver – Florida

    „Ruská raketa“ byla ve Vancouveru na vrcholu. V 90. letech to byl hráč, který nejčastěji zvedal diváky ze sedadel. Elektrizující rychlost, geniální zakončení. Fanoušci Canucks ho milovali. Ale jen do sezony 1998/1999. Tehdy Bure prohlásil, že v dresu kanadského celku už nenastoupí. Chtěl si mermomocí vynutit změnu. Drtivou většinu ročníku proseděl doma. V lednu pak byl trucující snajpr vyměněn na Floridu, kde se stal ještě dvakrát králem střelců.

  • Patrick Roy (v době výměny 30), Montreal – Colorado

    Jak moc může změnit jediný duel. Hodně nepovedený duel, je třeba podotknout. Roy byl jasnou jedničkou Montrealu. 2. prosince 1995 se jako obvykle postavil mezi tři tyče a… dostal devět branek od Detroitu při prohře 1:11. Byl naštvaný na trenéra Tremblaye, že ho nechal trápit v bráně tak dlouho, a ihned po příchodu na střídačku prohlásil, že za Canadiens už chytat nebude. Pár dní na to odešel do Colorada, kde okamžitě získal Stanley Cup.

  • Chris Pronger (v době výměny 31), Edmonton – Anaheim

    Pronger byl druhý nejproduktivnější bek poslední sezony, když ho Edmonton přivedl. Oilers sice šli do play off 2006 z osmého místa, Pronger však parťáky vytáhl až do finále. Hrál skvěle. Fandové si libovali, že jejich celek už bude mířit jen vzhůru. Sny však překazila Prongerova žena, které se v Edmontonu nelíbilo. Obránce tak požádal o výměnu a po sezoně zamířil do Anaheimu. Ještě že manželku poslechl. V dresu Ducks hned získal Stanley Cup.
  • Alexej Jašin (v době výměny 27), Ottawa – NY Islanders

    Ikona Ottawy. Její první draftovaný hráč v historii. Kapitán. Nic z toho nezabránilo jednomu z největších rozkolů mezi hráčem a klubem. V sezoně 1999/2000 se Jašin prostě rozhodl nenastoupit. Končila mu smlouva a chtěl si vynutit výměnu do lepšího celku. Kompletní ročník vynechal. Soud však nařídil, že musí ctít pravidla smlouvy, a tak byla dvojka draftu z roku 1992 nucena další sezonu za Senators hrát. Až poté byl vyměněn do New Yorku.

  • Jonathan Drouin (v době výměny 22), Tampa Bay – Montreal

    Nejznámější případ poslední doby. Trojka draftu roku 2013 měla doplnit vycházející jádro Tampy v čele s Kučerovem a Palátem. Jenže Drouin chtěl do prvního týmu hned, zatímco manažer Steve Yzerman mu nejdříve chtěl dát čas na farmě. Mladík to neunesl a přes agenta tlačil na výměnu. Jako vítěz z celé situace ale vyšel Yzerman. Zbavil se trucujícího talentu a zaslal ho do Kanady za Michaila Sergačeva, jenž se stal klíčovou postavou obrany Lightning.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud