Úžasné životy: Karel Hála podle zpěváka Jana Smigmatora

7. únor 2021

Zpěvák Karel Hála je považován za jednoho z nejlepších českých swingařů druhé poloviny 20. století. Začínal jako operetní a muzikálový zpěvák.

Nějakou dobu působil například v divadle ABC, Rokoko nebo Apollo a také si zkusil i pár epizodních rolí u filmu. Vystupoval s velkou řadou významných českých orchestrů.

Karel Hála

„Podle mě byl naprosto nedoceněný zpěvák, který se nechal předběhnout celou řadou jiných. Možná to bylo také proto, že nebyl zas tak úplně cílevědomý, možná nebyl zas až tak pracovitý, třeba také neměl ten dar vizualizace úspěchu - zkrátka možná to v sobě neměl. Ale já osobně si troufám říct, že kdyby Karel Hála měl v sobě takový kus profesionality a touhy po úspěchu jako měl Karel Gott, tak Karel Gott byl druhý,“ domnívá se Jan Smigmator.

Naprostý úkaz 

V dokumentu muzikant a zpěvák vzpomíná na svoje první setkání se svým pěveckým idolem a vzorem Karlem Hálou. „Zjistil jsem, že Karel Hála je opravdu zpěvák, který mě chytnul za srdce. Už jako malé dítě jsem věděl a cítil jsem, že je to naprostý úkaz na české hudební scéně, protože tak jako on prostě nikdo neswingoval. To byla prostě klasa. To byl vlastně americký zpěvák, který zpíval česky.“

On zpíval jako on 

„Myslím, že Karel Hála musel hodně čerpat z techniky hry na dechové nástroje, protože když se zaposloucháte do jeho výšek, tak to je jako když trombonista táhne snižcem, a přesně takhle on zpíval. Asi ani neměl žádné své pěvecké vzory, protože on nezpíval jako někdo jiný, on zpíval jako on. On byl na první poslech rozpoznatelný (samozřejmě se v té době takto mohlo mluvit i o dalších zpěvácích, o Milanu Chladilovi, Karlu Gottovi…), ale Hála byl swingový král a tomu nikdo nikdy nevezme. Tak jako on neuměl nikdo zacházet s melodií, s textem a uměl dokonale pracovat s češtinou,“ podotýká zpěvák.

Spustit audio

Související