Studená voda, půl zdraví? Radiožurnál mapuje fenomén otužování v Česku

Wim Hof nebo Nikodém? Jako rozdíl mezi jógou a plaváním, přibližují otužilci

Stejně jako na celém světě tak i v Česku se prosazuje moderní metoda otužování podle Wima Hofa, založená na dechových cvičeních. Jistě jste viděli fotografie lidí, kteří meditují dlouhé minuty téměř nazí ve sněhu a v mrazu a považují to za nejlepší zážitky svého života. Wimu Hofovi ovšem v Česku stále zdatně konkuruje všestranný sportovec Alfréd Nikodém, který před sto lety začal plavat ve Vltavě. V seriálu o otužování se tedy ptáme, co je lepší: Wim Hof nebo Nikodém?  

„Když dokážeš překonat strach, že vstoupíš do té vody, pak se mnohem lépe zbavuje dalších bariér: strachu z vystoupení, strachu řídit auto, strachu z něčeho nového,“ vztahuje první respondent zkušenost z vody i k trémě z koncertů. Houslový virtuóz Alexander Shonert pochází ze sibiřského Irkutska a jako Rus ovlivněný východní mystikou poráží trému ledovou vodou.

Změnit něco v hlavě

Čtěte také

„Člověk opravdu potřebuje něco změnit v hlavě, změnit pohled na věci. Jako otužilec říkám: nejtěžší je první krok do té studené vody,“ popisuje. Učení Wima Hofa ruský houslista sice nezná, také ale medituje ve sněhu, ostatně dlouhé zimy na Sibiři k tomu přímo vybízely.

„Tady to je normálně jóga, dokázat pochopit svoje tělo, zvyšovat svoji teplotu a necítit mráz. Voda měla jeden stupeň nad nulou a já jsem v ní normálně stál deset minut, neplaval. Všechno začíná v hlavě,“ myslí si Shonert.

Dlouhé meditace ve zmrzlé vodě nejsou pro každého, Alice z Plzně si proto vzala z metody Wima Hofa alespoň dechová a fyzická cvičení na rozproudění krve po ledové lázni. „Když jsem zjistila, jak to dělá a vyzkoušela to, tak je mi v tom hrozně dobře,“ říká.

My plavem

Zkušení otužilci účinkům ledové vody na organismus věří natolik, že si svépomocí léčí různé neduhy, jako třeba Mojmír Václavek. „Léčil jsem si tím vyhřezlou plotýnku a vyléčil jsem i žlučník. Zabralo to úplně na všechno. A díky tomu jsem zjistil, že je to vynikající věc pro organismus: na psychiku, veškeré bolístky... tak jsem u toho zůstal. Je to nejvíc, co můžete udělat pro sebe a svoje zdraví,“ domnívá se.

Mojmír je stará škola a zůstává věrný klasice bez speciálních cvičení. Jeho kolega z 1. plaveckého klubu otužilců v Praze Ivan Lalák má ale jasno. „Dneska je módní vlna guru Wim Hof, náš guru je ale Alfred Nikodém. Jeho metoda je 100 let stará. Nemáme žádná speciální dechová cvičení předtím, ale my plavem,“ předestírá.

I když se otužilec dívá na Wima Hofa z jistým odstupem, přiznává, že právě tahle novinka přitáhla k ledové vodě hodně lidí.  A mnozí z nich se stejně ponoří do Vltavy jako Alfréd Nikodém před sto lety.

autoři: Ľubomír Smatana , jkh
Spustit audio

Související