Milan Chladil váhal mezi povoláním krejčího a obchodníka, ale nakonec se stal populárním zpěvákem

7. únor 2021

Pro někoho svět včerejška, symbol zašlých časů. Pro jiného stále přítomný hlas mládí. Bez rozdílu generačního pohledu lze Milana Chladila považovat za posledního a nejmladšího z generace zpěváků velkých hlasů, jejichž popularita u nás vrcholila  na začátku šedesátých let minulého století, a kterým se v zámoří říká „crooneři“ –  8. února, tomu bude devadesát let, co se narodil Milan Chladil.

Když totiž tento Brňan prožíval svá jará mladá léta, váhal mezi povoláním krejčího, kteréžto řemeslo vykonával již jeho tatínek, a obchodníka. Vyučil se totiž krejčím, ale vystudoval i obchodní školu. Otcovské přání bylo však trochu jiné, chtěl, aby se Milan stal myslivcem.

Chladilovi, jinak milovníci ochotnického divadla, pronajímali jeden pokoj studentům. Jeden z mladých nájemníků se jmenoval Jaromír Honzák, konzervatorista a hlavně jazzový klarinetista i saxofonista. Jeho přičiněním se mladičký Milan Chladil si velmi oblíbil taneční hudbu a Honzák mu také zprostředkoval setkání s Erikem Knirschem, který vedl v Brně v 50. letech  minulého století velmi oblíbený orchestr. Nadání pro zpěv naznačoval již od dětství, a tak bylo pouze otázkou času, kdy se z nosiče nástrojů vyroste první zpěvák kapely.

     Ovšem tím životním orchestrem byl pro Milana Chladila ten pražský, který vedl Karel Vlach.

Zpívat s Vlachem, to byl můj klukovskej sen, jehož naplnění jsem nemohl uvěřit. Byl jsem šokován. Najednou jsem zjistil, že zpívám něco naprosto jiného, než jsem měl – a chtěl. Stačilo jméno Vlach a mně se rozklepala kolena i hlas, místo chlapského tenoru jsem vyluzoval rychlé vibrato. Tak se stalo, že jsem píseň Granada zpíval jako eunuch. Bylo to hrůza! Navíc jsem nastupoval po Cortésovi, který měl krásný baryton, a já místo zpěvu piště a kňučel. Musím poděkovat Vlachovi a kapele, že nade mnou nezlomili hůl, ale že mě podrželi.
Milan Chladil

Písnička Granada dokumentující raná léta u Karla Vlacha, bude mít své místo kromě jiných známých, ale také těch spíše opomíjených ve vzpomínce na  Milana Chladila, který zemřel v pouhých 53 letech, pod Světly ramp, přičemž tomuto skvělému zpěvákovi s aktivním vztahem ke sportu bude v únoru věnován ještě jeden pořad z této řady s důrazem na nesmírně populární tandem, který vytvořil s Yvettou Simonovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio