Silničáři mají venku veškerou techniku a pluhy a sypače se postupně snaží dostat led se sněhem z komunikací. Sjízdné jsou v okrese všechny silnice. Na místě je zvýšená opatrnost.

„V souvislosti s počasím jsme dnes řešili dvakrát dopravní nehodu osobních automobilů v Olomouci,“ informovala v pondělí po poledni mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Štěstí v neštěstí měl řidič Octavie, na kterého spadl strom při cestě z Nivy do Protivanova.
Strom na autě i před vlakem. Tady jsou "divoké" bouračky v regionu

Podle silničářů jsou na Olomoucku silnice sjízdné, na místě je zvýšená opatrnost. Teploty šly o něco nahoru, což jim v boji s ledovou krustou pomohlo.

„Lépe zabírá sůl i na podkladní vrstvu, která byla zmrzlá. Opakovaně komunikace plužíme a sypeme,“ popisoval po poledni situaci v olomouckém okrese Tomáš Vajda ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Upozornil, že v lesních úsecích může situaci komplikovat padání námrazy ze stromů. „Lokálně může být problém v zafoukávání sněhu na komunikaci, problémy byly v Arnolticích a v oblasti Hraničných Petrovic,“ poukázal.

Ráno stávkovaly tramvaje

Mrznoucí námraza pokryla pantografy a chvíli trvalo, než zaměstnanci dopravního podniku led ručně odstranili. Kolem sedmé hodiny již byla situace na olomouckých tramvajových kolejích stabilizovaná. Cestující by však měli počítat se zpožděním na některých autobusových a tramvajových linkách.

„Ráno bohužel první tramvaje nevyjely. V současné době již minimálně sólo vozy jsou na všech linkách a postupně během dne je budeme doplňovat a spřahovat soupravy,“ sdělila po osmé hodině Deníku mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Neděle na Lysé hoře v Beskydech. 7. února 2021.
Královna Beskyd. Podívejte se, jak vypadala neděle na Lysé hoře

Vlivem mrznoucí námrazy pokryl pantografy jednotek led a podle Krčové museli pracovníci dopravního podniku jednotlivé tramvaje ručně očišťovat. „A postupně jsme je uváděli do provozu,“ popisovala.

V současné době je již tramvajový provoz obnoven, ale cestující na některých tramvajových a autobusových linkách by měli podle Krčové počítat se zpožděním.

SNÍH A LEDOVKA NA OLOMOUCKU OBRAZEM

Shrnujeme, solíme

S ledem na silnicích bojovali silničáři a pracovníci olomouckých technických služeb už v noci, kdy prováděli chemický posyp.

„Prosolovali jsme, když padal mrznoucí déšť. Do toho začalo sněžit, takže situaci zkomplikoval,“ řekl Deníku Pavel Musil, provozně-technický náměstek Technických služeb města Olomouce.

„Jsme v terénu, shrnujeme a znovu solíme. Vše co máme, je venku. Soustředíme se i na zastávky hromadné doprav, kde sypeme drť,“ popsal.

Ilustrační foto
Boj o život v Jeseníkách: běžkaři přestalo bít srdce, poblíž byli dva lékaři

Námraza zastavila vlaky
Ledová krusta na trakčním vedení ochromila vlakovou dopravu na tratích mezi Nezamyslicemi a Olomoucí. Neprůjezdná je i železniční trať z Vyškova směrem na Přerov. "Aktuálně zasahujeme u Měrovicic nad Hanou, kde probíhá evakuace třiceti cestujících z rychlíku jedoucího z Přerova do Brna," informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.
Dle informací na portálu Českých drah, by měla být přeprava zajištěna náhradní autobusovou dopravou. Zprovoznění tratí se předpokládá okolo patnácté hodiny.