Hlavní obsah

U Palmýry zřejmě našli tělo archeologa zavražděného Islámským státem

– Damašek
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Syrské úřady jsou přesvědčeny, že se nalezly ostatky archeologa Chálida Asada, kterého v roce 2015 zavraždil Islámský stát. Asad odmítl prozradit, kde jsou ukryté archeologické nálezy. Podle syrské agentury SANA byla nalezena v oblasti Chalulu 10 km východně od Palmýry tři těla. Jedno by mělo patřit 82letému archeologovi, což mají potvrdit testy DNA.

Foto: Alex Švamberk, Právo

I trosky palmýrských památek ohromují svou monumentálností.

Článek

Chálid Asad se narodil v roce 1934 a vystudoval historii na univerzitě v Damašku. Padesát let svého života věnoval odkrývání tajemství antické Palmýry. Účastnil se tam vykopávek a spolupracoval s různými mezinárodními expedicemi. Podílel se také na obnově sloupořadí, chrámu bohyně Al-Lát a Balšamínově chrámu, který Islámský stát zničil.

Palmýra těžce vstává z trosek

Cestování

Asad také objevil na 700 stříbrných mincí a podílel se na objevu nepoškozené mozaiky z třetího století.

Islámský stát archeologa umučil, protože neprozradil skrýše pro artefakty

Blízký a Střední východ

V roce 2003 odešel do důchodu, ale dál se podílel na výzkumu. Když začal antické město ohrožovat Islámský stát, tři jeho synové a zeť, kteří jsou také archeology, utekli do Damašku a odvezli s sebou z místního muzea stovky cenných děl, které tak zachránili před zničením, uvedla stanice BBC. Asad však odjet odmítl se slovy: „Jsem z Palmýry a zůstanu tady, i když mě tu zabijí.“

Syrská armáda dobyla Palmýru, radikálové Islámského státu prchli

Blízký a Střední východ

Když antické město ovládl Islámský stát, jeho příslušníci starého archeologa zajali a vyslýchali. Chtěli věděl, kde jsou uchované další cennosti. Když to odmítl prozradit, sťali ho na náměstí v Tadmúru, což je město sousedící s antickou Palmýrou.

Jeho tělo přivázali ke sloupu a pověsili na něj ceduli, že je „hlava modlářství“. Radikální pojetí islámu požaduje zničení všech předmětů, které sloužily k uctívání jiných bohů, než je ten podle nich jediný pravý – Alláh.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zničená cella Belova chrámu

Po vraždě archeologa Islámský stát zničil několik klíčových míst v Palmýře včetně Balšamínova chrámu, cellu a sloupořadí v Belově chrámu stejně jako triumfální oblouk a nedaleké pohřební věže. V roce 2016 se podařilo načas Palmýru osvobodit, ale když se jí Islámský stát zmocnil podruhé, zničil i tetrapylon. V muzeu bylo zdevastováno mnoho cenných předmětů, sochám byly hlavně zničeny obličeje, protože islám zakazuje zobrazovat tváře.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Bojovníci IS ničili na sochách obličeje.

Pod kontrolu vlády se Palmýra dostala opět v březnu 2017. Rekonstrukce však pokračuje pomalu, zatím se povedlo jen částečně obnovit amfiteátr, protože občanská válka v zemi neskončila, i když se před dvěma lety podařilo IS zlikvidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám