Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Pozornost mu dělá dobře.‘ Sudí, co vyloučil Součka, kupí jednu chybu za druhou. Fanoušci mu hrozí smrtí

Tomáš Souček dostal červenou kartu foto: Reuters

Praha - Nepsané sportovní pravidlo říká, že rozhodčí by se měl během zápasů, pokud to samozřejmě není nezbytně nutné, vyvarovat výrazných zásahů do hry a být vidět co nejméně. Zkrátka nechat sportovce, ať si to rozdají mezi sebou. Anglický fotbalový sudí Mike Dean, který v sobotu večer nesmyslně vyloučil českého reprezentanta Tomáše Součka, je ale trochu jiným případem.
  19:44

Zkušený arbitr píská Premier League od roku 2000. Za tu dobu absolvoval 524 utkání, během nichž udělil 1927 žlutých karet a rekordních 110 červených. A co se počtu vyloučených hráčů týče, je Dean aktivní i v této sezoně.

V patnácti duelech poslal předčasně pod sprchu šest fotbalistů, jako poslední to od něj schytal právě Souček. Záložník West Hamu se v nastaveném času souboje s Fulhamem snažil uvolnit v pokutovém území a velice nešťastně zasáhl loktem do obličeje Aleksandara Mitroviće.

Dvaapadesátiletý sudí si celou situaci zkontroloval u videa a poté šokoval všechny přítomné udělením červené karty. „Skutečnost, že si to celé znovu prohlédl a nezměnil názor, mě děsí. Měl by se zachovat jako chlap a přiznat chybu,“ řekl ve studiu stanice Sky Sports fotbalový expert Jamie Redknapp.

Zdecimovaný Southampton

Červená karta pro Součka nebyla v uplynulých týdnech jediným přešlapem kontroverzního rozhodčího. Jeho chyby dvakrát odnesl Southampton. V utkání proti Aston Ville Dean coby rozhodčí u videa nedal pokyn hlavnímu arbitrovi ke zkontrolování naprosto evidentní hry rukou v podání obránce Aston Villy Mattyho Cashe. Pro dokreslení situace je třeba dodat, že Saints prohráli 0:1.

Tomáš Souček dostal červenou kartu
Tomáš Souček dostal za loket ve tváři soupeře červenou kartu.

V sedmaosmdesáté minutě úterního duelu na Old Trafford, kde o jednoho muže oslabený Southampton prohrával už 0:5, zaúřadoval zkušený sudí znovu. Jan Bednarek v pokutovém území fauloval pronikajícího Anthonyho Martiala. K nepatrnému kontaktu opravdu došlo, nařízenou penaltu by si Dean nejspíše obhájil. Ale vyloučení polského stopera po kontrole u VARu? Ani náhodou

„Vždyť i Martial mi řekl, že to nebyl faul,“ pronesl Bednarek na cestě ze hřiště. „Tahle červená karta je pro mě neuvěřitelným zklamáním. Už jsme trpěli dost, ale sudí se prostě rozhodl, že chce na utkání zanechat i vlastní stopu,“ neskrýval frustraci trenér poraženého týmu Ralph Hasenhüttl.

Vedení Saints dokonce uvažovalo o vetování Deana a jeho kolegy Leeho Masona pro zbytek sezony, ale k oficiální žádosti se nakonec neuchýlilo. Naopak nejvyšší představitelé West Hamu se proti Součkově vyloučení odvolali a FA (English Football Association) jejich stížnost vyslyšela.

Milovník pozornosti

Proč tedy rozhodčí, který má za sebou více než dvacet let praxe v nejkvalitnější soutěži na světě, v poslední době tak často chybuje? S možným vysvětlením přišel v rozhovoru pro talkSPORT Mark Hughes, legenda Manchesteru United.

„Takových situací, které předcházely červené kartě pro Součka, musel během své kariéry vidět stovky. Navíc od toho stál jen kousek a musel vědět, že šlo o nešťastnou náhodu. Přijde mi, že vylučování hráčů mu tak trochu dělá dobře. Má rád, když je na něj upřena pozornost,“ myslí si Hughes.

„Opět je ve středu dění a podle mě si to užívá. Ale proč radši nechce být vidět kvůli tomu, že podává dobré výkony?“ dodal bývalý anglický reprezentant Darren Bent. Dean zkrátka bere fotbal jako show. A pokud to jde, rád si střihne hlavní roli.

Pozornost přitahuje nejen kontroverzními výroky, ale také vtipnými momenty během zápasů. Jeho teatrální nařizování pokutových kopů, poskytování výhod po nedovolených zákrocích a poplácávání hráčů po pozadí před příchodem na hřiště bavilo a stále baví diváky po celém světě.

Rodák z Heswallu, který v minulosti pracoval v kuřecí továrně, je sám vášnivým fotbalovým nadšencem. Když před dvěma lety postoupilo Tranmere do finále play-off čtvrté nejvyšší soutěže v bájném Wembley, televizní záběry odhalily profesionální sudího, jak stojí na zábradlí a v jádru kotle bouřlivě slaví úspěch svého oblíbeného týmu.

Zdá se, že prudký pokles výkonnosti mu ale pověst u fanoušků výrazně pošramotil. Po internetu dokonce koluje petice, která žádá konec „Součkova kata“ v Premier League. „Tenhle chlap zjevně nerozumí fotbalu. Pokud bude dál pískat, zničí naši milovanou hru,“ stojí na oficiální webu protestu.

Nejlépe placenému rozhodčímu v Premier League (za tuto sezonu si má přijít zhruba na 5,9 milionu korun) a jeho rodině navíc neznámí pachatelé vyhrožovali smrtí. Dean vše nahlásil policii a požádal, aby nebyl nasazen k žádnému z ligových zápasů.

„Chování podobného charakteru je naprosto nepřijatelné. Jeho rozhodnutí oznámit vše policii plně podporujeme. Nikdo by neměl být obětí tak odporných zpráv,“ uvedl Mike Riley, šéf instituce profesionálních rozhodčích v Anglii.

Pískání středečního utkání FA Cupu mezi Leicesterem a Brightonem se ale Dean s největší pravděpodobností nevyhne …

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...