Vězněný pěstitel konopí na léky byl zařazen mezi protikomunistické odbojáře

  4:52
Zřejmě nejznámější český propagátor pěstování konopí na léky Dušan Dvořák z Prostějovska, kterého nakonec neochota podřídit se zákonům přivedla až vězení, byl v uplynulých dnech oficiálně zařazen mezi účastníky odboje proti komunismu. Paradoxem je, že mu osvědčení přišlo do břeclavské věznice, kde si odpykává mnohaletý trest za pěstování konopí a výhrůžky.

Mezi podporovatele Dušana Dvořáka patří i fotograf Jindřich Štreit, který ho nafotil v kapli olomoucké vazební věznice. Snímek s názvem Pravda odkazujícím na latinské heslo Veritas. | foto: Jindřich Štreit

„Jmenovaný splnil všechny podmínky pro přiznání statusu účastníka odboje a odporu proti komunismu,“ potvrdil ředitel odboru pro válečné veterány na ministerstvu obrany Karel Vávra.

„V období od roku 1987 do 17. listopadu 1989 prováděl aktivní protikomunistickou činnost spočívající především v získávání, rozmnožování a šíření ilegálních tiskovin a v zastávání občanských postojů oslabujících totalitní režim v bývalém Československu,“ shrnul Vávra.

Za pěstování konopí na léky nakonec až za mříže

Dvořáka zisk statusu překvapil. „Po třech letech řízení, v den pohřbu mé mámy, mi dali osvědčení účastníka protikomunistického odboje. Její srdíčko už to neutáhlo a zemřela ve spánku. Na pohřby se z vězení nepouští. V osvědčení však udělali řadu věcných chyb včetně toho, že neuvedli podpis Charty 77,“ napsal Dušan Dvořák v dopise adresovaném MF DNES z břeclavského vězení.

Ve vězení má Dvořák strávit celkem téměř sedm let. Šest let z toho jsou tresty za opakované pěstování konopí na chalupě v Ospělově na Prostějovsku.

Za to dostal nejprve podmíněné tresty, nakonec ho ale v roce 2019 soud poslal do vězení na tři roky. Za porušení zákona ve zkušební době se mu pak následně předchozí podmínka změnila v další tříletý trest. Loni v listopadu byl pak ještě potrestán za výhrůžky soudcům a dalším představitelům justice dalšími osmi měsíci vězení.

Kritiku měření obsahu THC soudy opakovaně odmítly

Dvořák se celou dobu hájí tím, že rostliny neměl na výrobu marihuany, ale pro léčebné a výzkumné účely, a policie ani soudy mu nikdy neprokázaly opak.

Zpochybňuje rovněž platné právní úpravy a metodu, jakou policie měří obsah THC.

„Nikdy jsem neřekl, že nebudu respektovat zákony. Nebudu však respektovat justiční kartel a korupci, když někdo tvrdí, že to, co je na naší zahradě, byla marihuana,“ řekl Dvořák u soudu. Způsob měření THC ovšem přezkoumával například Ústavní soud a označil ho za standardní.

Vězení Dvořák nese statečně, i když trpí bolestí kloubů po prodělané borelióze.

„Dušan žije ve své bublině, a aby přežil, zaměstnává hlavu a hodně cvičí. Sem tam zastupuje nějakého spoluvězně. Neustále se snaží držet své kauzy s tímto státem živé a soudům neustále doplňuje argumenty a důkazy. Je prostě urputný a chce spravedlnost. Jediné, na co si nestěžuje, je strava,“ popsal Martin Dindoš, který je s Dvořákem v pravidelném osobním nebo telefonickém kontaktu.

„Ti z nás, kteří Dušana známe trochu lépe, víme, že je svérázná a také silně charismatická osobnost. Do vězení však nepatří, dokázal by být mnohem prospěšnější například jako lektor v nějakém adiktologickém zařízení,“ dodal.

Odsouzení nezabránila petice, sbírka ani koncerty

Za mřížemi Dvořák skončil už na začátku předloňského listopadu, protože se v minulosti soudním jednáním vyhýbal. Tehdy přebýval u známých a pokoušel se získat politický azyl v Kanadě, kde už dokonce požádal o víza.

Propagátor využití konopí na léky má obrovskou podporu veřejnosti. Vznikla petice, sbírka a uskutečnila se řada koncertů proti jeho odsouzení. Mnoho lidí také poslalo soudům čestná prohlášení, jak jim Dvořákovy léčebné přípravky pomohly.

Zastává se ho například i světoznámý fotograf Jindřich Štreit nebo přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Soud ovšem řiká, že obžalovaný nedodržuje žádné normy, a celá jeho činnost se tak dostává do bludného kruhu. „Soud nemůže měnit platné zákony. Obžalovaný je samozvaný léčitel a samozvaný vědec a chová se v rozporu s právními normami tohoto státu,“ zdůvodnila poslední rozsudek předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně Šárka Dufková.

Ministerstvo spravedlnosti v současné době řeší žádost o milost, kterou podal jeden z Dvořákových podporovatelů.

„Odmítl jsem to, protože jsem žádný trestný čin nespáchal. Po novele trestního řádu naopak podám návrh na obnovu všech svých řízení a vyloučení justičních manekýnů a prokurátorů v Prostějově a v Brně,“ vzkázal z vězení konopný léčitel.