Fjodor Michajlovič Dostojevskij: O dětské slze, O lásce a odpovědnosti

9. únor 2021

Děti jsou nevinné a trpí nezaslouženě. Je utrpení trestem za (dědičný) hřích, nebo je vykoupením budoucí harmonie? A může být taková harmonie skutečně harmonická? Josef Somr čte úryvky z vrcholného románového díla ruského spisovatele a filozofa Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi. Pořad uvádíme jako připomínku 140 let od úmrtí autora († 9. 2. 1881). Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Josef Somr
Připravil: Václav Cibula
Překlad: Prokop Voskovec
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 2000

Fjodor Michajlovič Dostojevskij (1821–1881) patří bezesporu k největším spisovatelům a myslitelům 19. století. V jeho celoživotním díle lze jistě najít i vzájemně protikladná tvrzení, což je ovšem dáno především vývojem jeho názorů: vášnivé přitakání se střídá s hrůzou z možných následků, hledání jistot s pochybnostmi o nalezené jistotě. Nejvýrazněji je tento prvek zachycen v jeho vrcholném, avšak nedokončeném románu Bratři Karamazovi.

Z tohoto díla jsme do vltavské řady Povídka vybrali dvě ukázky. V první z nich – O dětské slze – podává Ivan Karamazov celou argumentaci tzv. etického ateismu, což je problém, kterým se zabývali etikové po celá staletí. Druhá ukázka – O lásce a odpovědnosti – představuje stanovisko, které Dostojevskij zastával v posledních letech svého života.

autoři: Václav Cibula , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.