Hlavní obsah

Saganovu superzbraň zakážou. Je to nesmysl, tvrdí jedna z hvězd pelotonu

Praha

Některé plánované změny vítají, další novinky, které začnou platit během této sezony, jsou hvězdám pelotonu proti srsti. Cyklistická unie UCI chce změnami pravidel alespoň zčásti snížit riziko pádů.

Foto: Michal Červený

Slovák Peter Sagan a český cyklista Zdeněk Štybar (vpravo) na archivním snímku na startu společného cyklistického šampionátu v Plzni.

Článek

Slovenská pravda.sk si všímá čerstvě avizovaného zákazu prvku, který často používá Peter Sagan. Dokonce píše, že jde o Saganovu superzbraň. Ale dotkne se to nejen slovenského esa. Jde o tzv. super tuck. To když se během sjezdu cyklista přikrčí, posune tělo dopředu a sedne si na rám kola. Dostává tak aerodynamickou výhodu, díky které zvyšuje rychlost. Někteří jedinci si během sjezdu dokážou díky odvážné jízdě vybudovat slušný náskok.

Ale od dubna je s tím konec. UCI plánuje tuto techniku zrušit. Považuje ji za rizikovou. "Je to nesmysl," namítá vítěz Tour de France 2019 Egan Bernal pro španělský deník Marca. Existují podle něj jiné, důležitější faktory bezpečnosti. „Na ty by se měli šéfové podívat a řešit je."

S prohlášeními obdobného typu se na sociálních sítích přidali třeba Britové Chris Froome, Tom Pidcock či Němec Simon Geschke.

"Příště zruší sledování hodinek a zakážou vystrkování loktů ...," se zjevnou ironií připojil odmítavé stanovisko Froome, který super tuck také hojně používal.

Zakázaná má být i ´oddechová´ pozice na kole. Používání předloktí jako bodu opory na řídítkách, kromě časovky, je podle UCI také příliš riskantní.

Nová nařízení i vyšší pokuty budou platit také za odhazování prázdných bidonů či jiného odpadu mimo vyhrazené zóny. Pravidla mají být upravena i ohledně bariér kolem trati.

Reklama