Karviná nesouhlasí s těžbou v dalších porubech, dohoda s OKD už vypršela

  11:30
Karvinští radní na svém minulém zasedání vydali nesouhlasné stanovisko k hornické činnosti ve čtyřech porubech, které chtěl vytěžit Důl ČSM. Vedení města to zdůvodňuje absencí nové dohody s OKD o ochraně nemovitostí a zájmů Karviné.
Důl ČSM ve Stonavě na Karvinsku

Důl ČSM ve Stonavě na Karvinsku | foto: OKD

Dokument, v němž těžaři například garantovali městu roční příspěvek ve výši necelých 40 milionů korun, totiž na konci minulého roku pozbyl platnosti. Stalo se tak po deseti letech.

Přestože město podle informací redakce MF DNES už vyzývalo OKD k sepsání nové dohody, společnost se k tomu zatím nemá. „Nejde přitom jen o zmíněný finanční příspěvek, ale dohoda se zabývala odškodňováním obyvatel a dalšími úkony,“ vysvětlil náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík.

Nesouhlas s rozšířením těžby nepovažuje náměstek za vydírání ze strany města. „Spíš to beru jako logický krok. Nám vlastně nic jiného nezbývalo, pokud se chceme chovat jako správní hospodáři,“ podotkl Hajdušík, který věří, že OKD ještě na jednání s městem přistoupí. „Je to v jejich zájmu.“

Zástupci OKD se k nesouhlasnému stanovisku rady města vyjádřili jen stručně. „O souhlasu s hornickou činností budeme s městem Karviná dále jednat a věříme v pozitivní výsledek,“ uvedla mluvčí společnosti Naďa Chattová.

OKD si to nemůže dovolit, míní opoziční zastupitelka

Firma mimo jiné nezodpověděla dotaz, jak moc je povolení těžby v daných porubech pro OKD, potažmo Důl ČSM, klíčové.

Podle opoziční zastupitelky za Piráty Zuzany Klusové, která na projednávaný materiál Rady města upozornila, může nesouhlasné stanovisko urychlit konec těžby na tamní šachtě. „OKD si nebude moci dovolit dát městu takovou finanční podporu jako v minulosti a dosažení dohody tak bude obtížné,“ podotkla. 

Stanovisko města je jedním z podkladů, ze kterých při schvalování rozšíření těžby ve zmíněných porubech vychází Obvodní báňský úřad. Právě tato instituce má následně poslední slovo.

Ukončení těžby v dolech OKD má být podle státní firmy Prisko otázkou nejbližších dvou let, záležet ale bude mimo jiné i na vývoji cen uhlí. Právě Důl ČSM by měl vydržet činný nejdéle.

Autor: