Úvaly - město v zeleni

Zemřela čestná občanka města Úvaly – akademická sochařka paní Miloslava Kaňková

Oznamujeme smutnou zprávu. Dne 3.2.2021. zemřela ve věku 93. let čestná občanka města Úvaly, akademická sochařka paní Miloslava Kaňková.
 
Za dlouholetý významný podíl na rozvoji města Úvaly jí zastupitelstvo města udělilo v říjnu 2010 čestné občanství města Úvaly.
 
Paní Kaňková studovala Střední keramickou školu v Praze a následně sochařství u profesorů Bedřicha Štefana a Jana Kavana na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.
 
Vedla dětské výtvarné kroužky na ZŠ Jeseniova a v Domě pionýrů Na Balkáně, později jako vedoucí estetické výchovy.
 
Postupně se začala zúčastňovat sympozií výtvarníků pedagogů, což jí umožnilo vrátit se k vlastní tvorbě a vystavovat na společných výstavách. Na konci 70. let přijala místo výtvarníka v Okresním kulturním středisku v Úvalech. Těžko se ale přizpůsobovala estetickým představám svých nadřízených, proto se opět začala věnovat výchově dětí v právě vzniklém Domě pionýrů v Úvalech a na Lidové škole umění v Čelákovicích. Od konce 90. let se věnovala své autorské práci s hlínou . Základem její tvorby je figurální plastika, která často prolíná organickými tvary. Opakovaně byly pro ni inspirací zvířata a především ptáci. Její zaujetí světlem a barvou je patrné především na posledních pracích, u kterých do svých keramických objektů aplikovala barevné sklo a vitráže.
 
Většina jejích plastik vyjadřuje s nadhledem a ironií osobitý pohled na okolní dění.
 
Pro Úvaly také ilustrovala od poloviny 70. let do roku 1987 městský časopis Život Úval. V posledních desetiletích darovala městu plastiku zájezdního hostince čp. 9, keramický znak města a obsáhlý keramický betlém.
 
Čest její památce!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Name