Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vrba si do toho kecat nenechá, s Rosickým mu to bude klapat, věří Fitzel

Osobnost Pavla Vrby zná opravdu velice dobře. Vždyť byl také několik let jeho nejbližším spolupracovníkem. Dušana Fitzela proto zpráva, že Vrba přebírá trenérskou funkci ve Spartě, příliš nepřekvapila. A zároveň věří, že bývalý kouč Plzně a národního týmu, kde se jejich cesty sešly, v pražském klubu obstojí.

"Nebyl jsem moc překvapený, protože jsem byl s Pavlem v kontaktu a nějaký náznaky byly. Samozřejmě my jsme se o tom bavili i v roce 2017," říká Vrbův někdejší asistent Fitzel k prvnímu kontaktu se Spartou, který proběhl po jejich návratu ze štace v ruské Machačkale.

"Je to tři roky zpět, bylo to různý. Ale v tuhle chvíli nastala taková správná konstelace. Pavel byl volnej, vrátil se z Bulharska, v podstatě čekal na nějaké laso," dodává v rozhovoru pro ČT sport.

Vrba situaci podle Fitzela jakožto ambiciózní trenér vnímal jednoduše: dosud netrénoval Spartu a Slavii. "A tak se nabízí jasná odpověď, že Sparta byla jasná volba."

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast: Je Vrba pro Spartu tím pravým?

Jeho bývalý spolupracovník z plzeňské Viktorie nechce předjímat, jak se bude Vrbovi na nové pozici dařit.

"Ale jak Pavla znám, je ctižádostivý, nedá si do toho moc kecat a bude se držet svých návodů na fotbal, který chce hrát," říká.

"Proto si tam vybírá lidi, s kterými chce dělat," dodává k asistentovi Zdeňku Bečkovi a kouči brankářů Martinu Ticháčkovi.

"Rosa (sportovní ředitel Tomáš Rosický, pozn. red.) zná Pavlovu práci z nároďáku a myslím, že to mezi nimi může klapat dobře," tvrdí Fitzel i přesto, že na mistrovství Evropy 2016 nebylo úplně ideální klima v týmu, který nakonec skončil už v základní skupině s jediným bodem.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Už během svého působení v národním týmu i při svém druhém angažmá v Plzni měl ale Vrba problematický vztah s médii. Často reagoval podrážděně, mnohdy téměř arogantně, a podle Fitzela může být komunikace s veřejností Vrbovou slabinou i nyní.

Nemyslí si ale, že by měl Vrba jakýkoli problém s komunikací uvnitř klubu.

"Zažil jsem ho v Rusku, kde to bylo hodně náročný, a vím, jak se v tu chvíli zachoval, že si nenechá s prominutím kecat do toho, co chce dělat. Všechny názory vyslyší, ale stejně si to pak udělá podle sebe," popisuje Fitzel v pořadu Dohráno Plus bývalého trenéra Machačkaly i Ludogorce Razgrad.

Na lavičce Sparty má za sebou Vrba nedělní první - a vítězný - zápas v Olomouci. "On to sám řekl, že šli kluci za vítězstvím, že ho to mile překvapilo."

"Když budu posuzovat útočnou a obrannou fázi, tak Pavel z 90 procent vždy řešil útočnou fázi. Řešil to tak, že chce hrát tak útočně, aby v podstatě nemusel bránit. To se i ukázalo, protože dostali dva góly, ten tým potřebuje čas, aby se všichni sladili a sjednotili v tom, co bude Pavel chtít," ví někdejší šéftrenér mládežnických reprezentací Fitzel.

Vrba ve Spartě podepsal smlouvu na rok a půl, v konečném důsledku je to ale podle bývalého hráče Dukly jedno.

"Jestli je smlouva na půl roku, nebo na šest let, pořád je to o tom, jestli je ten trenér úspěšněj. A jelikož Pavel na svých štacích úspěšněj v podstatě byl, tak ten rok a půl by mohla být smlouva, která se naplní," myslí si Fitzel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články