Na frontové linii na východě Ukrajiny dochází k eskalaci, jsou mrtví



Na frontové linii na Donbasu došlo ke zhoršení. Mise OBSE napočítala za posledních 24 hodin osm případů porušení příměří, je uvedeno na webových stránkách OBSE.

Ilustrační foto

8. února 2021 - 04:20


Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, který v pátek hovořil v talk show Savika Šustera, uvedl, že příměří ve skutečnosti již na Donbasu neplatí.


A v ruských médiích v posledních týdnech koluje verze, že Ukrajina připravuje rozsáhlý útok na Donbas, že bude realizován „karabašský scénář“. To znamená navrácení území násilím.


Za poslední den pozorovatelé OBSE zaznamenali šest případů střelby v Doněcké oblasti a dva v Luhansku. Vyskytly se také tři případy škod způsobených ostřelováním civilních objektů ve vesnici Signalnoje v Doněcké oblasti, která je pod kontrolou separatistů.


Zároveň byly zaznamenány ztráty ukrajinských vojsk: Poblíž Marijanky v Doněcké oblasti byli zabiti dva vojáci a jeden byl vážně zraněn v důsledku výbuchu (uvádí to také souhrn ukrajinských ozbrojených sil ). Ukrajinský voják byl v Peski zraněn ostřelovačem. A 5. února poblíž Toretsku byli palbou zraněni dva vojáci ozbrojených sil Ukrajiny.


Na konci ledna začalo v zóně OOS další kolo exacerbace. V noci z 29. na 31. ledna došlo na frontě k více než dvěma desítkám útoků. Ukrajinské ozbrojené síly a separatisté se zároveň navzájem obviňují ze skutečnosti, že nepřítel zahájil palbu jako první.


Pozorovatelé OBSE ve svých zprávách neposkytují informace o tom, která strana jako první porušila příměří. Nejvýbušnější situace se podle zdrojů webu Strana.ua v Ozbrojených silách Ukrajiny vyvinula na frontě v oblasti vesnic Zolotoje a Petrovskoje (právě tam, kde v roce 2019 došlo ke stažení vojsk).


Podle zdrojů v jedné z operačních jednotek JFO začíná ostřelování pozic za soumraku. A skončí ráno.


Vždy to začíná malým kalibrem, někdo na nepřítele střílí z automatické pušky. Pak se připojí kulomety, pak AGS (automatické granátomety). Nemohu říci, že první jsou separatisté. Také naši jsou často prvními, kdo střílí jejich směrem. Nervy každého jsou na hranici svých možností, stává se to takto: Na druhé straně byla vyhozena osvětlovací raketa, která osvětlila neutrální pásmo. Všichni ale po dlouhou dobu požívali těžké kalibry z druhých obranných linií, jsou tak skrytí před pracovníky OBSE. Jen maskovaný na druhém řádku. A tak dochází k opětovné platbě. Do našich zákopů jsou neustále dodávány 120mm minomety, i když jsou podle podmínek příměří jsou jakoby staženy.“ řekl důstojník.


UAV jsou často důvodem pro zahájení palby z obou stran. Například zpráva OBSE ze 2. února uvádí, že palba poblíž Čermalyku a Aleksandrovky, ovládaných separatisty, byla zahájen ze dvou dronů. Obě strany aktivně používají bezpilotní vzdušné prostředky k průzkumu, zatímco lety UAV nejsou misí OBSE považovány za porušení příměří.


Připravuje Ukrajina ofenzívu podle karabašského scénáře na Donbasu?


Armáda je však podezřelá, že se již naučila vybavovat bezpilotní prostředky granáty, které potom shazují na nepřátelské pozice.


Obě strany tvrdí nejen o porušování příměří nepřítelem, ale také o přípravách některých rozsáhlých vojenských operací. Například v Kyjevě hovoří o přesunu skupin odstřelovačů a speciálních sil do přední linie. A v Rusku a v „DPR / LPR“ - o sbližování vojenského vybavení ozbrojených sil Ukrajiny.


Ano, dalo by se říci, že příměří končí. Počty ztrát se vrátily k situaci před oznámením příměří na konci července. Zároveň, přinejmenším z ukrajinské strany se tvrdí, že přípravy na velkou ofenzívu nepřicházejí v úvahu. Další otázkou je, že situace je nervózní. Je obava, že zhoršení bude pokračovat. To podněcuje k hromadění sil. A tento proces probíhá jak z naší strany, tak ze strany nepřítele,“ říká zdroj z ministerstvu obrany.


(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,oto:arch.)