Tři ředitelé za tři měsíce. Z Nemocnice Pardubického kraje mizí manažeři

  9:20
Uprostřed koronakrize odchází z Nemocnice Pardubického kraje už třetí manažer. Zařízení spravující pět krajských nemocnic budou po odchodu ředitele pro provoz a ekonomiku Františka Lešundáka řídit dva zbylí členové představenstva.

Výběrové řízení vypíše krajská firma, Nemocnice Pardubického kraje, ještě jednou. | foto: Pardubický kraj

František Lešundák odejde z postu člena představenstva a ředitele pro ekonomiku Nemocnice Pardubického kraje přesně po dvou letech ve funkci. Důvod jeho rezignace není oficiálně znám. Politici nyní chtějí najít způsob, jak ukončit sérii odchodů manažerů.

„František Lešundák se rozhodl z funkce odstoupit k 5. březnu,“ uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Sám Lešundák MF DNES vzkázal, že se k tomu nechce vyjadřovat.

„Myslím si, že to není tragédie. Je to problém, který budeme řešit,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jak dlouho vydrželi šéfové nemocnic ve funkci

na západu kraje

Štěpánka Fraňková - 2,5 roku 

Miroslav Sirový - 11 měsíců 

na východě kraje 

Tomáš Julínek - 14 měsíců 

Jaroslav Kajzr - 21 měsíců 

František Lešundák - 2 roky

Člen představenstva pro ekonomiku Petr Rudzan - 5 let

Odchody manažerů z Nemocnice Pardubického kraje uprostřed pandemie už začínají být pravidlem. Jako první na konci loňského listopadu odešel ředitel zdravotnických zařízení v Litomyšli, Ústí nad Orlicí a ve Svitavách Jaroslav Kajzr. 

Do měsíce měli šéfové pěti nemocnic na stole další rezignaci. Posledního prosince se rozloučil s křeslem šéf Pardubické a Chrudimské nemocnice Miroslav Sirový. Ten přitom nastoupil do funkce loni v únoru. Důvodem měla být přetíženost v souvislosti s pandemií. 

Než stačila nemocnice najít za oba náhradu, oznámil odchod i František Lešundák, který působil například jako ředitel Klatovské nemocnice se 700 zaměstnanci. Jeho rezignace by mohla souviset s výběrovým řízením na vybavení kuchyně v Pardubicích, které se nemocnici dvakrát nepodařilo dokončit, a dodavatele bude vybírat potřetí.

Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN) soudí, že je nutné provést změny, které zabrání fluktuaci manažerů. Zejména by se podle ní měly týkat postavení oblastních ředitelů nemocnic. 

„Zřízení oblastního ředitele s sebou nese povinnosti, ale méně pravomocí, což bychom chtěli řešit v rámci nových výběrových řízení a trochu to postavit jiným způsobem,“ řekla Matoušková.

Nemocnici Pardubického kraje řídí tři členové představenstva. Původně měla každá z pěti nemocnic svého ředitele, šéfové zastřešující společnosti ale v roce 2017 rozhodli, že stačí dva, jeden pro západní a druhý pro východní část kraje. 

První ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice a bývalá primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková vydržela ve funkci dva a půl roku, pak byla představenstvem z nejasných důvodů odvolána. Ředitelem nemocnic v Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí byl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který musel odejít už po čtrnácti měsících.

Naopak pevné místo ve vedení nemocnic mají dva lékaři a dlouholetí členové představenstva – generální ředitel Tomáš Gottvald a Vladimír Ninger, bývalý kandidát ČSSD na senátora. 

Zatím není jasné, kdy budou prázdná místa manažerů obsazena. Když v roce 2018 skončil člen představenstva Nemocnice Pardubického kraje pro ekonomiku Petr Rudzan, trvalo to čtyři měsíce.