InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O poslední volná místa v písecké průmyslové zóně je velký zájem. Dohodnou se firmy?

Pohled od vojenského hřbitova na volné plochy v průmyslové zóně. Poslední, které jsou vyčleněny pro průmyslovou výstavbu. , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Pohled od vojenského hřbitova na volné plochy v průmyslové zóně. Poslední, které jsou vyčleněny pro průmyslovou výstavbu.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Průmyslová zóna u Písku počítá ještě s několika pozemky, kde je možné stavět průmyslové areály. O poslední volné plochy požádalo několik firem. Město má teď rozhodnout, komu parcely prodá, jestli některé společnosti vybere přímo, nebo jestli nechá zástupce firem uzavřít dohodu, jak se na omezeném prostoru porovnají, pokud budou schopni ustoupit ze svých požadavků.

První žadatelem je společnost Tommi CZ, která má zájem stavět skladovací prostory a logistické centrum. V žádosti uvedla, že by potřebovala plochu zhruba 27 000 metrů čtverečních. „Žadatel uvádí, že značka Tommi CZ působí v Písku již 30 let a zabývá se velkoobchodním prodejem chovatelských potřeb pro domácí zvířectvo a výrobou podestýlek. V současné době společnost sídlí v areálu bývalé pily Za Nádražím, kde tento areál svou plochou nedostačuje potřebám rozvíjející se společnosti. A skladovací kapacity v Písku jsou značně omezené. V tuto dobu už využívají kromě vlastního skladu i pronajatých externích skladů ve městě, což je značně nejen organizačně a logisticky, ale i finančně náročné. Daří se rozvíjet i export vlastních produktů a značek nejen do Evropské unie. Proto zvažují výstavbu jednoho vlastního velkého skladu o rozloze minimálně 12 tisíc metrů čtverečních plus manipulační plochy pro nakládku a vykládku zboží," vysvětlil žádost firmy Tommi CZ městský úřad.

Dalším zájemce je firma CSPPark Network, která pro svůj záměr požaduje plochu zhruba 30 tisíc metrů čtverečních. „Druhý zájemce by pozemky odkoupil za účelem přípravy a realizace developerského projektu – výstavby haly pro výrobu a skladování," popsal úřad. Na schůzi zastupitelstva zazněla informace, že na poslední chvíli podala žádost o celý pozemek ještě firma Ostrava Group, která plánuje čistě logistický areál, žádné výrobní prostory.

Jaká je cena

„Kupní cena pozemků činí dle zásad prodeje městských pozemků určených územním plánem k podnikatelské činnosti – pro částečně zasíťované pozemky 300 korun za metr čtvereční, to je zhruba 4,5 až 15 milionů korun podle prodané plochy pozemku," vypočítali úředníci. Podle nich pak mají firmy povinnost nejdéle do dvou let od prodeje pozemků zahájit výstavbu a do pěti let zahájenou stavbu zkolaudovat a rozjet provoz. „Nebude-li splněna některá z těchto podmínek, bude moci město od kupní smlouvy odstoupit. Tato povinnost by byla zapracována do kupní smlouvy," dodal úřad.

Tlumočen byl také závěr majetkoprávní komise, která se zabývala prvními dvěma žádostmi. „Majetkoprávní komise doporučila prodej pozemků. Pět členů souhlasí s prodejem oběma zájemcům, jeden člen pouze společnosti Tommi, dva se zdrželi hlasování," rozhodla komise. Doporučila výběrové řízení obálkovou metodou, v případě, že by nemohlo být vyhověno oběma zájemcům.

Odbor životního prostředí souhlasí s tím, že na zbylé nezastavěné ploše bude vysazena zeleň, která částečně zakomponuje skladovací haly do prostoru. Odbor výstavby a územního plánování podotkl, že dotčené pozemky jsou zahrnuty do návrhové plochy výroby a skladování. „Podél východní hranice pozemku 588/2 je v územním plánu vymezena návrhová plocha ochranné a izolační zeleně. Záměr využití pozemku pro skladovou halu s logistických centrem je v souladu s územním plánem. Pro úplnost: V rámci připravované změny číslo dva územního plánu má být prověřena redukce rozlohy zastavitelné plochy. V současné chvíli není ještě zpracovaný návrh změny, a tudíž není znám rozsah redukce zastavitelné plochy," doplnil odbor.

Kdo dostane zelenou?

Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) na zasedání zastupitelstva zmínila, že požadované plochy jednotlivých firem celkově přesahují výměry volných parcel. „Byl zde i návrh osadního výboru, aby byl pozemek vrácen do ploch zeleně. Měli bychom dát zájemcům signál, zda chceme pozemek prodat," míní místostarostka. Vedoucí majetkového odboru Milena Hladíková uvedla, že osadní výbor Purkratice žádá o odložení bodu až do projednání avizované změny územního plánu. Podle osadního výboru v Písku ale dochází k upřednostňování ekonomických zájmů města.

Zástupce firmy Tommi CZ Filip Lapeš popsal, že společnost má výrobní divizi pro výrobu podestýlek v Miroticích. „Společnosti se daří, navyšuje prodej všech chovatelských potřeb. Nám dlouhodobě nestačí areál Za Nádražím, kde je jeden skald. Dalších šest skaldů máme po celém Písku. Neustále převážíme věci z jednoho místa na druhé. Proto přišel záměr na výstavbu nové skladovací haly o ploše zhruba 12 tisíc metrů čtverečních. Město ale není nakloněno pouze skladovacím prostorům, proto jsme přehodnotili záměr tak, že by se celá firma a výroba i z Mirotic přestěhovala na jedno místo. Proto z toho nakonec vzešel požadavek na zhruba 27 tisíc metrů čtverečních na jedné ploše," řekl Lapeš.

Zastupitel Jiří Hořánek (ANO) si říká, že pokud je víc zájemců, většinou to město řeší výběrovým řízením obálkovou metodou. „Proto podporuji návrh na odložení a projednání příště, až bude jasné, kdo chce celý pozemek a kdo by chtěl jen část," uvedl. Martin Brož (Piráti) poukázal na fakt, že osadní výbor Purkratice, který je k další výstavbě poblíž vesnice dost kritický, neměl o více žádostech informace. Brož řekl, že předsedkyně osadního výboru Lenka Nádějová věděla jen o jednom žadateli. Vedoucí majetkového odboru Milena Hladíková odpověděla, že osadní výbor měl pouze původní materiál s první žádostí. „Další dvě žádosti přišly až po odevzdání materiálu a osadnímu výboru to už znovu neposíláme," uvedla úřednice.

Místostarostka Petra Trambová ještě připomněla, že zelený pás, který si osadní výbor vymínil, aby oddělil haly od domů, bude i nadále zachován. Karel Vodička (KSČM) připomněl, zásadní otázku. „Klíčové je, že se musí vyčerpat prostor pro jednoho zájemce, nebo se musejí oni domluvit. Přístup je tam jen jeden pod vojenským hřbitovem," uvedl Vodička a navrhnul odložení bodu. Petra Trambová podotkla, že při nedávném schvalování prodeje pozemku Galvanovně bylo podmínkou i vybudování přístupu i z druhé strany. „Západní část by tedy byla napojena od hřbitova, východní od Galvanovny," dodala Trambová.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Průmysl se musí rozvíjet, nebo chcete zpátky lézt po stromech jako opice??

    Vloženo 15.2.2021 15:31:45

  • xx 

    Reagovat

     

    Jasně, město nemá peníze, tak prodá nos mezi očima.
    Podle fotky to vypadá že je Písek daleko, ale podívejte se na to z druhé strany, ty továrny budou vlastně u vrakoviště, vlastně v Písku. A co toho prodat ještě víc až k Dukle, anebo začít prodávat podél tankovky, tam je taky dost placu. A zrušit intry pro děti, do škol nechodí a udělat tam ubytovny pro zaměstnance do těch nových podniků. A prodat co nejdřív a potom odejít z radnice, v pohodě, po nás potopa.

    Vloženo 10.2.2021 13:09:55

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace