Soud zrušil ochranu před věřiteli Arca Capital Slovakia

Šéf Arca Investments Rastislav Velič

Šéf Arca Investments Rastislav Velič Zdroj: Michael Tomeš

Trnavský soud předčasně ukončil ochranu před věřiteli společnosti Arca Capital Slovakia, která spadá pod mateřskou Arca Investments, která rovněž čelí bankrotu. „Ochrana neskončila podle plánu 31. ledna 2021, ale o několik dní dříve, a to 25. ledna,“ uvádí mediální zástupce skupiny Arca Ondřej Pechar. 

Soud podle něj zrušil ochranu před věřiteli na návrh Odborového združenia železničiarov. Arca Capital Slovakia proto bude žádat slovenské soudy  o povolení restrukturalizace. 

„Hlavní restrukturalizační řízení společnosti Arca Capital Slovakia by mělo na základě takzvaného COMI, tedy místa hlavních zájmů dlužníka, probíhat na Slovensku, kde návrh na povolení restrukturalizace také podáváme,“ dodává Pechar a pokračuje: „Na insolvenční řízení probíhající v České republice pak toto rozhodnutí nemá žádný vliv.“

Před českými soudy chce insolvenční řízení řada společností ze skupiny Arca Capital včetně samotné mateřské firmy Arca Investments, kde však soud žádost zamítl. Arca Investments se proti soudnímu verdiktu odvolala. 

Snahou skupiny Arca je dosáhnout povolení restrukturalizace v Česku, kde nejsou tak přísné legislativní podmínky. Slovenská legislativa totiž požaduje, aby všichni věřitelé během reorganizace získali zpět nejméně polovinu pohledávek. 

S tím počítá i návrh ACS na restrukturalizaci. „Restrukturalizační posudek počítá s uspokojením věřitelů ve výši převyšující zákonnou hranici míry uspokojení nezajištěných pohledávek,“ říká Pechar.

Krach skupiny Arca patří mezi největší na českém a slovenském trhu. Arca Investments má totiž podle dokumentu v insolvenčním rejstříku 1889 věřitelů, kterým dluží sumu 18,6 miliardy korun.  

Skupině Arca zlomila vaz nejen koronakrize, ale i krátkodobé financování prostřednictvím čtvrtletních směnek, kterými však zajišťovala dlouhodobé projekty. Směnky skupiny si koupila řada investorů z řad drobných hráčů, spotřebních a bytových družstev. Celkem sto milionů korun investovalo do směnek olomoucké arcibiskupství. Přes 63 milionů korun dal do směnek Arky Syndikát novinářů České republiky.

Kvůli potížím skupiny Arca se rozhádali i představitelé skupiny, bývalý šéf a zakladatel Pavol Krúpa a současný hlavní akcionář Rastislav Velič.