10. února 2021 • 17:00

Češi na úvod MS nezářili. Smíšenou štafetu zdržela trestná kola Charvátové

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce začalo závodem ve smíšené štafetě, kde Česko obhajovalo bronzové medaile. Čtveřice ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Lucie Charvátová ale dojela na 11. místě se ztrátou tří minut. Česká štafeta měla závod rozjetý bez větších chyb na umístění v desítce, jenže na poslední střelbě ve stoje musela finišmanka Charvátová na dvě trestná kola. Závod ovládlo Norsko před stříbrným Rakouskem a bronzovým Švédskem.



Zlaté medaile získalo potřetí v řadě Norsko. Čtveřice Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö, Tiril Eckhoffová a Marte Olsbuová Röiselandová porazila v závodu na 4x7,5 km druhou štafetu Rakouska o 27 sekund. Bronz vybojovalo Švédsko.

Röiselandová získala desátý titul v kariéře a na druhém místě historických tabulek se dotáhla na Rusku Jelenu Golovinovou. Více zlatých medailí má mezi ženami jen Němka Magdalena Neunerová (12). Johannes Thingnes Bö přidal do sbírky už jedenáctý titul a o jeden překonal svého bratra Tarjeiho.

Markéta Davidová na střelnici během závodu smíšených štafet
Markéta Davidová na střelnici během závodu smíšených štafet

Smíšenou štafetu poprvé v historii světových šampionátů zahajovali muži a ženy pak musely místo obvyklých šesti kilometrů absolvovat také 7,5 km. Českému týmu úvod nevyšel. Moravec na prvním úseku nabral minutové manko a předával na 18. místě. Krčmář i vinou tří dobíjení na stojce pozici vylepšil jen o dvě příčky, o posun do první desítky se pak postarala Davidová.

Štafetu vytáhla rychlým během a přesnou střelbou na deváté místo, které držela v první polovině závěrečného úseku i Charvátová. Střelba ve stoje ale finišmance nevyšla. Biatlonistka, která v loňské bronzové sestavě nahradila Evu Puskarčíkovou, musela na dva trestné okruhy a v cíli za vítězným za Norskem zaostala o rovné tři minuty.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce - smíšená štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Laegreid, J.T. Bö, Eckhoffová, Röiselandová) 1:20:19,3 (0 trest. kol + 11 dobíjení), 2. Rakousko (Komatz, Eder, Zdoucová, Hauserová) -27,0 (0+2), 3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, Perssonová, H. Öbergová) -30,6 (0+8), 4. Ukrajina -31,1 (0+8), 5. Francie -46,2 (1+10), 6. Itálie -58,9 (0+6), 7. Německo -1:04,9 (0+11), 8. Kanada -2:06,0 (0+6), 9. Rusko -2:11,4 (2+9), 10. Švýcarsko -2:38,5 (1+9), 11. ČR (Moravec, Krčmář, Davidová, Charvátová) -3:00,0 (2+9).

Markéta Davidová na střelnici během závodu smíšených štafet
Markéta Davidová na střelnici během závodu smíšených štafet

Vstoupit do diskuse
7
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud