Co se událo na českém hostingovém trhu v lednu 2021

Leden je pro hostingy zajímavý měsíc. Ke konci prosince dochází k útlumu a ten se dorovná v lednu. Zároveň mohou začít s novou reklamní kampaní (konceptem) anebo představením přístupu na další rok. Nicméně na Twitter hostingů to vypadalo, že jsou prázdniny. Trochu mi to přijde, že většina Twitter už opustila.

Forpsi

Forpsi už podruhé překonali metu 300 tisíc registrovaných .cz domén. Minulý rok o ní přišli, když se Český Hosting stal akreditovaným registrátorem a “odstěhoval” si 28 tisíc .cz domén.

Gigaserver

Gigaserver začátkem ledna připomněl napadení Admineru, které se řešilo koncem prosince. Problém se týkal jen velmi starých neaktualizovaných verzí.

Co se týká problému se SpamCop, tak nedokáži posoudit. Osobní zkušeností s provozem a konfigurací mailserveru nemám. Mě pošta chodila i odesílala se bez problémů (poštu mám hlavně přes Aerohosting a Wedos) a to na ní mám napojené různé monitoringy, hlášení, pravidelné odběry + něco jsem i posílal.

ONEbit

ONEBit zkouší akce na nTLD. Nicméně jimi propagované .DIGITAL, .LIFE, .TODAY  se moc v ČR nechytají.  .XYZ  trochu.

Roští

Roští v lednu migroval. Zároveň představil nové hostingové balíčky.

Subreg

Subreg si postěžoval na validaci .eu domén u kontaktů s Velké Británie. V důsledku brexitu totiž už nejsou v EU a nemají na .eu tak nárok.

Váš Hosting

VSHosting

Wedos

Wedos odstartoval na Nový rok anketu, kterou službu má vylepšit. Ankety jsou zrádné, protože odhalí jak velkou máte komunitu sledujících (hlasujících). V anketě na Twitter nakonec Wedos posbíral 54 hlasů, což není špatné. Hlasování vyhrál NoLimit (53,7 %), na druhém místě VPS (16,7 %) a o třetí místo se podělil WEDOS Cloud a WEDOS disk. NoLimit by si jistě pár vylepšení zasloužil, ale osobně mi přijde jako hodně nedoceněná služba WEDOS disk. Naprosto primitivní služba (v dobrém), na kterou můžete zálohovat spolehlivě cokoliv a odkudkoliv.  V její jednoduchosti je krása, ale popravdě by zasloužila posunout trochu dál (více možností kam zálohovat a jak se zálohami nakládat).

Další hlasování proběhlo o pár dní později. Wedos se ptal fanoušků o co chtějí soutěžit. Vyhrál to s 65,2% PlayStation 5. Soutěž začala v únoru a je pro každého kdo si koupí nový anebo prodlouží stávající hosting. Tentokrát to nejsou jablka, ale želvy.

Wedos schválil výměnu hardware na svých DDoS ochranách. Nové výkonnější stroje budou zvládat filtrovat provoz 40 – 60 Gbps  anebo 50M paketů na 1 stroj. V plánu jsou 4 stroje.

Wedos přidal mezi své domény v akci i .art (sleva 82 %, cena 45 CZK/registrace). Dá se získat i zdarma k službám. Vzhledem k tomu, že je to zajímavá doména a navíc levná, přidal jsem jí i do volnedomeny.xyz. Nicméně zatím o ní moc velký zájem není, částečně za to určitě může i velké omezení registrace. Z kontrolního vzorku je přes 56 % domén .art rezervovaných. Coý je opravdu hodně.

Trochu opožděně ohlásil Wedos překonání mety 50K .eu domén. Ale přidal k tomu zajímavá čísla:

  • V prosinci jsme překonali metu 50 tisíc .eu domén.
  • V ČR jsme registrátorem 29,1 % všech .eu domén
  • Celosvětově jsem zatím na 21. místě, ale rychle rosteme.
  • .eu doména je dlouhodobě druhou nejoblíbenější doménou u našich zákazníků.
  • 77,8 % u nás registrovaných domén je prodlouženo.

Nedivím se růstu zájmu o .eu domény. Jsou levnější na registraci i prodloužení než .cz, dají se na první rok sehnat velice levně a 2x za rok bývá akce .eu na 10 let za 10 EUR. Co se týká postavení Wedos, tak mu tato taktika sedí. Nicméně v ČR není největším registrátorem. To je pokud se nepletu Forpsi. Trh s .eu doménami je tedy rozdělen hlavně mezi tyto dvě společnosti.

Wedos zveřejnil statistiku pro komunitní web help.wedos.cz za rok 2020:

  • Celkem otázek: 3908
  • Celkem odpovědí: 7629 (41,84 % komunita)
  • Celkem komentářů: 2776
  • Celkem návodů: 31

Wedos využije každou šanci, aby připomněl, že má 3x 100 Gbps konektivitu a status stránku 🙂

Po delší době nějaké novinky o olejovém chlazení serverů.

Wedos moc nepíše o své službě Wedos Online, která je stále zdarma. Probíhá u ní aktivní vývoj a už umí monitorovat nejen dostupnost webů, ale také ping, DNS dotaz, DNS servery, SMTP, POP3, IMAP, MX servery, FTP, SSH/SFTP a TCP. Navíc s frekvencí 1 minuta. Lepší službu zdarma neseženete a i mezi těmi placenými toho moc lepšího nenajdete.

Koncem ledna se na Twitter objevily i statistiky databází u NoLimit. Hezky do toho jsou zakomponovány i postupy jak se řeší, když někdo limity překročí.

  • Na celkem 111.529 aktivních NoLimit mají zákazníci 184.727 databází. Využívají však jen 149.969 z toho. U NoLimit můžete mít databázi až 1 GB a u NoLimit Extra až 2 GB.
  • Databází větších jak 1 GB je u nás jen 219.
  • Velikost databáze automaticky nelimitujeme. Občas se stane, že někdo potřebuje na chvíli větší anebo se mu třeba “zblázní” redakční systém a nějaké tvrdé omezení, by mu mohlo rozbít web. Právě teď je u nás 33 databází větších jak 2 GB.
  • Rekordman má podle posledního přepočtu 50.126 MB, což je však extrémní výjimka. Většina těch “přes limit” je pod 5 GB.
  • Pokud se situace nelepší, tak posílají technici upozornění přes email a následně SMS. Na základě zpětné vazby pak dále situaci řešíme.

Tweet měsíce

Tweet od Váš Hosting pobavil 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.